My Farm Harta: a termelői zöldségek kötik össze a vidéket a városokkal

Két évvel ezelőtt ismerkedtem meg a My Farm Harta szolgáltatásával: vegyszermentes zöldségkosarakat szállítanak házhoz, akkoriban még csak a Bács-Kiskun megyei Hartáról.

Igazán szimpatikus volt a koncepciójuk: családi kisgazdaság, amiben az idősebb generáció a kerttel és a termeléssel foglalkozik, a fiatalok pedig az online világgal, nagyon profin. Közösségi finanszírozás az induláshoz, nonstop webkamera, amin figyelni lehet, hogy mi történik a farmon, szuperprofi webfelület, kártyás fizetéssel stb. A honlap áttekinthető, ki lehet választani, hogy milyen konstrukciót szeretne választani az ember (heti szállítás/ havi szállítás/próbakosár), ráadásul minden szállítmányból egy bizonyos adagot gyerekotthonban élő gyerekek élelmezésére szánnak.

Anno, az első rendelésem után eltelt jópár hét, majd egyszer csak megérkezett a rendelt próbakosaram, tele a hartai kertben termett, hihetetlen ízű, azokban a napokban beérett, vegyszermentes zöldséggel, amivel élmény volt főzni. Az akkori posztban meg is írtam, hogy egy közepes kosárnyi zöldségből mennyi mindent készítettem.

Az elmúlt két évben pedig örömmel követtem figyelemmel, ahogy az ország első online közösségi kertjéből és sikeres startupjából mozgalom és egy küldetéssel és víziókkal teli alapítvány: a My Farm Alapítvány születik. A kezdeményezés közben számos elismerést és díjat bezsebelt, rengeteg cikk jelent meg róluk (legutóbb egy egész átfogó pl. a Forbes magazinban), és már nemzetközi fórumokra is hívják, hogy jó gyakorlatként mutassák be a modelljüket.

Mindennel azonosulni tudok, amit képviselnek, és ami a céljuk: összekötik a nagyvárosi lakókat azokkal a vidéki termelőkkel, akik elhivatottan termelnek, alapanyagot, közösséget és tudást adnak azoknak, akik fenntarthatóan szeretnének élni, nem utolsósorban pedig, vevőiknek köszönhetően vegyszermentes, minőségi zöldségekkel látnak el rászorulókat, elsősorban gyerekotthonokat (de pl. az Oltalom Karitatív Egyesületnek is gyűjtöttek). A kertek száma közben folyamatosan bővül, a hartai mintakert után már további öt kezdett el velük együttműködésben termelni: Nagyrédén, Hajdúhadházán, Ópusztaszeren, Nagybajomban és Demjénben, mindegyik kert a hozzá közel eső nagyvárosokba szállít ki, a myfarmharta.com oldalon lehet látni, hogy pontosan hova. A kertek kapacitása szerencsére sok helyen idénre már betelt, de érdemes azért rákérdezni. Biztos, hogy néhány előfizetőnek van még helye Hartán (onnan Budapestre is szállítanak), a nagybajomi kertnek (Kaposvár, Pécs, Nagykanizsa, Keszthely) és Hajdúhadházán (Debrecen, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, Hajdúböszörmény). A vegyszermentes zöldségek mellé már lehet kiegészítő alapanyagokat is rendelni: tanyasi tojást, a környéken termelt gyümölcsöket, házi szörpöket, lekvárokat, helyenként füstölt árut, kolbászt, stb.

Amikor felkértek, hogy tevékenységüket “nagykövetként” támogassam, kérdések nélkül mondtam igent, így most már én is szorosabban követem a fejlődésüket, útjukat. Örömmel viszem a jóhírüket, vevőiknek, közösségüknek receptötleteket adok majd a sok jó zöldség felhasználására, és egy nagy közös live főzésre is készülünk nyáron, ahol azokat a zöldségeket használjuk majd fel teljeskörűen (a terméstől a szárig), amik éppen akkor teremnek.

A szezon nagyjából most kezdődik (és időjárási viszonyoktól függően, novemberig tart), az első kosarak a héten mennek ki. Az ajándékba kapott “ráhangoló kosaramban” rengeteg zöldség volt: számos friss zöldfűszer, csodás spenót, elmondhatatlanul zsenge és édes újhagyma, retek, új fokhagyma, egy óriási csokor tormalevél, rebarbara, édesburgonya. (+ egy váratlan adag házi füstöltáru –ezt is lehet kiegészítésképpen rendelni és tanyasi tojás).

A retek, újhagyma annyira finom volt, hogy gyakorlatilag aznap este el is fogyott együltében (friss kecskesajt mellé), a többiből pedig például az alábbi ételek születtek:

Az újhagyma szárából koreai újhagymaszársaláta

Tormalevél: töltött tormalevél tormás joghurttal (recept úton)

Rebarbara: savanyított rebarbara sültek mellé (az egyes számú opció a rebarbarára egyébként mindig a rebarbarás-almás pite, vagy a morzsasüti)

Spenót: ha nagyobb mennyiségű spenótot éppen nem használok fel konkrét ételhez, akkor azonnal egy adag koreai, szójaszószos, szezámos spenót készül, ami néhány napig eláll a hűtőben és nagyszerű akár csak egy rántotta/rizs vagy bármilyen hús, hal mellé. Ugyanezzel a módszerrel használom fel a retek vagy a karalábé leveleit is (bár utóbbiból a töltött karalábélevél az aktuális kedvenc).

Zöldfűszerek – ezekből rengeteget használok frissen, salátákba, nem csak kiegészítőnek, hanem úgy, hogy maga a zöldfűszer a zöld. Nagyobb mennyiségből pedig szószt készítek, pl. joghurttal, római köménnyel és csilivel összeturmixolva, ami aztán kiváló grillhúsok, halak, sajtok mellé.

Jószívvel ajánlom tehát őket, ha rendszeresen szeretnétek kiváló minőségű vegyszermentes zöldséghez jutni, amit házhoz is visznek, vagy akár csak kövessétek a nagyszerű tevékenységüket, ha ti is közelinek érzitek a küldetésüket.

(Visited 2 103 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük