Medvehagymás húsgombócragu szárzellerrel, burgonyával

Ha a kamránk fűszerekben gazdag és jól felszerelt, akkor néhány szezonális alapanyaggal is bármikor elutazhatunk a világ konyháiba. Hangulattól, időjárástól, utazástól, irodalmi, mozis élménytől, vagy egyéb aktuális inspirációtól függően dönthetünk, hogy merre indulunk. Ha pedig néhány alap-, általános fűszerkeveréket is tartunk otthon, akkor még könnyebb dolgunk van. Ha van garam masala, akkor bármikor, bármiből összedobhatunk egy indiai curryt. Ha akad otthon ras el hanout, akár hétköznap is főzhetünk egy marokkói tagine-t. A kínai ötfűszerkeverék a szójás-gyömbéres, távol-keleti, az arab hétfűszerkeverék a libanoni koszt kulcsa. A hawaij és a baharat keverékeket a közel-keleti konyha használja, előbbi jellegzetes, eredetileg jemeni származású fűszer, utóbbi a török, arab, perzsa konyháknak is fontos hozzávalója. Egyfajta általános ízesítő, meleg, édeskés fűszerek keverednek benne - általában paprika, koriander, római kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg – és a legegyszerűbb húsgombócot, fasírtot, sült csirkét, rakott ételt is különlegessé varázsolja. A hawaij napsárga színű, jemeni fűszer (a szó maga csak azt jelenti: keverék), leginkább levesek, tartalmas raguk, rizsek ízesítésére használják. Kétféle változata létezik: az egyiket sós ételekbe, a másikat kávéba keverik. Ami soha nem hiányzik belőle, az a kurkuma, a csodafűszer, ami antioxidáns és gyulladáscsökkentő, és amivel óvatosan kell bánni, mert annyira erősen színez, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen lemossa a kezéről (ruhákról, konyharuhákról, fakanalakról, műanyag kancsókról, keverőtálakról nem is beszélve, amelyeken örök nyomot hagy a sárgasága). Ha éppen nincs otthon pont ez a két fűszerkeverék, akkor is érdemes nekiállni az alábbi, tavaszi hangulatú ragunak, mind hétvégi családi ebédre, mind egy gyors hétköznapi vacsorára bevethető. Hawaij helyett használhatunk curryport, baharat helyett pedig egy csipet római köményt és fahéjat. Húsgombóc nélkül, húsmentesen is megállja a helyét!

Medvehagymás húsgombócragu szárzellerrel, burgonyával
Hozzávalók (4 kis adag)

500 g darált hús, szobahőmérsékleten
(báránnyal a legfinomabb)
1 tojás
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
fél csokor medvehagyma, finomra aprítva
1 evőkanál közel-keleti fűszerkeverék (pl. baharat)
só, bors

0,5 dl olívaolaj
1 csokor újhagyma, felkarikázva, zöldjével együtt
1 kisebb hagyma, vékonyra szeletelve
4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
4 nagy szem burgonya (kb. 600 g), felkarikázva
1 csokor szárzeller, kb. 8 szár, nagyobb darabokra vágva
8 dl alaplé, vagy víz
2 evőkanál currypor, vagy hawaij fűszerkeverék
(bors, római kömény, kurkuma, kardamom)

Először elkészítjük a húsgombócokat: a darált húshoz adunk egy felvert tojást, a finomra aprított petrezselymet és medvehagymát, sózzuk, borsozzuk, végül beletesszük a fűszerkeveréket - legjobb a török/arab delikáteszekben kapható baharat (általában paprika, koriander, római kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg keveréke). Alaposan összekeverjük, majd benedvesített kézzel kb. diónyi húsgombócokat formázunk, kb. 16-20 darabot. Egy nagyobb átmérőjű lábasban (lehetőleg öntöttvas) az olajon üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát, a felszeletelt hagymát, valamint fokhagymát. Amikor teljesen puha, akkor egy rétegben ráhelyezzük a meghámozott, kb. fél cm-es vastagságúra szeletelt burgonyát. Sózzuk, borsozzuk. A burgonyakarikákra ültetjük a húsgombócokat, majd a gombócok között elrendezzük a szárzeller darabokat (kb. 5 cm-es darabokat). Felforrósítjuk az alaplevet, vagy vizet, elkeverjük benne a fűszerkeveréket, majd a ragura öntjük. Fedő alatt 20 percig főzzük, ez alatt a krumpli is nagyjából megpuhul. A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. A lábast fedő nélkül a sütőbe tesszük, és kb. 15 percig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul, és némileg elpárolog a főzőlé egy része. Hígabb, leveses állagú ragu a végeredmény, amit tunkolni való pitával, lepénykenyérrel, esetleg bulgurral tálalunk. Ahogy áll, úgy szívja be a krumpli a levet, tálalás előtt érdemes egy órát állni hagyni. A tetejét megszórhatjuk finomra szeletelt medvehagymával, esetleg extra chilivel.

Share This:

(Visited 1 841 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük