Páros receptek: Szójás-szezámos spenót & medvehagymás, zöldséges pirított rizs

Az önkéntes karanténom kilencedik napján érkezett el az a pillanat, amikor ellenállhatatlan gusztust éreztem valamilyen karakteres, keleti – sós-édes-csípős –ízre. Az első napokban kifejezetten egyszerű, házias, hétköznapi fogásokra vágytam – húsleves, tojásos nokedli, bableves, sok saláta – a második héten viszont elkezdtek hiányozni azok az ízek, amiket „békeidőkben” a hétköznapok során gyakran eszem és főzök is. Habár a kamrám felszereltsége a munkám miatt elég nem átlagos, mondhatni, elég extra, most természetesen én is más szemléletmóddal főzök. Az egzotikusabb, különlegesebb hozzávalókkal spórolok, egyrészt mert azokat szeretném megtartani arra az időszakra, amikor majd újra elindulgat a normál élet, másrészt mert a bevásárlásokat én is minimálisra csökkentettem, és nem áll sem szándékomban sem módomban hetente beugrani a Culinarisba, a koreai boltba, vagy a Lehelen az arab fűszereshez, hogy pótoljam az egyébként gyorsan fogyó kókusztej- rizstészta, vagy fűszerkészleteket. Szerencsére néhány könnyebben beszerezhető hozzávalóból is lehet pazar ázsiai fogásokat főzni, szójaszószt és fokhagymát például a környékbeli kisboltban is tudunk venni, ha szezámolajunk van otthon, az nagy luxus, ha nincs, akkor most egyszerűen elhagyjuk.

Az alábbi páros receptben két elemet hasznosítok duplán:

-a főtt rizst, amiből direkt annyit főzök, hogy legyen belőle elég maradék, a pirított rizshez ugyanis például sokkal jobban használható a főtt rizs, ha másnapos. Egy csésze, azaz 15 dkg rizsből kb. 45 dkg főtt rizs lesz, ami 2 fő adagja.

-a szójás spenót napokig eláll a hűtőben, sőt kimondottan jót tesz neki, ha összeérnek az ízek. 50 dkg friss spenótlevélből kb. 35 dkg fonnyasztott spenót lesz, ez négy kis adag salátaként, kiegészítőként. A receptet fagyasztott, de leveles spenótból is lehet készíteni. Ezt a receptet a koreai konyhából tanultam, ott ezeket az apró köreteket kis dobozokban tartják a háziasszonyok a hűtőben, és mindenféle főételhez adnak belőlük kis adagokban (ún. banchan-nak hívják). Én a mostani adagba belekevertem egy fél csokor fonnyadásnak indult medvehagymát is.

Tehát, egyik nap: Grillezett hús, vagy sült zöldség, vagy tükörtojás, szójás spenóttal és főtt rizzsel, másik nap pedig: pirított zöldséges rizs a maradék rizsből és spenótból. Az egyéb zöldségeket (káposzta, hagyma, répa) nyugodtan le lehet reszelni (nagy lyukon) előző este, így másnap ebédkor csak egy gyors serpenyőzés szükséges. A pirított rizs abszolút családbarát, a gyerekek is szeretik, felnőtteknek pedig mehet rá extra chiliszósz.

Szójás, szezámos spenótsaláta
Hozzávalók (4 kis adag)

50 dkg friss, leveles spenót
(ha van, ½ - 1 csokor medvehagyma)
1 gerezd fokhagyma, lereszelve
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szezámolaj (ha nincs, napraforgóolaj)
1 mokkáskanál méz
1 teáskanál szezámmag

A spenótot megpucoljuk – nagyon vastag szárát lecsipkedjük, de nem kell teljesen, maradhat belőle a leveleken. Nagyon alaposan átöblítjük. Egy nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog, megsózzuk, és beletesszük a spenótot, valamint ha van, medvehagymát. Pár másodpercig blansírozzuk, amíg összeesik. Leszűrjük, és azonnal hideg vízzel átöblítjük, hogy ne főjön tovább (még jobb, ha jeges vízbe dobjuk). Nagyon alaposan kinyomkodjuk, majd nagyobb darabokra aprítjuk. Egy kis tálkában összekeverjük a reszelt fokhagymát a szójaszósszal, szezámolajjal (vagy sima olajjal), mézzel és szezámmaggal. Összeforgatjuk a spenóttal. Kis edényben tároljuk, 2-3 napig eláll a hűtőben.

Medvehagymás, zöldséges pirított rizs
Hozzávalók (2 adag)

0,5 dl napraforgóolaj
40-45 dkg maradék főtt rizs (15 dkg száraz rizsből)
15 dkg (kis darab) káposzta, vékonyra gyalulva, vagy reszelve (nagy lyukon)
1 sárgarépa, nagy lyukon reszelve (vagy julienne-re vágva)
fél hagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szezámolaj (elhagyható)
1 marék fonnyasztott spenót (például a fentiből)
fél csokor medvehagyma, finomra aprítva
2 tojás, felverve

Szárazon, füstölésig forróra felhevítünk egy serpenyőt, vagy wok-ot. Beletesszük az olajat, majd a főtt rizst (ne legyen hűtőhideg, érdemes egy órával hamarabb kivenni), és áforgatjuk, hogy a rizs átmelegedjen, fényessé váljon, a szemek szétváljanak. Kiöntjük egy edénybe, és félretesszük. A forró serpenyőbe még egy kis olajat teszünk, hozzáadjuk a káposztát, répát, hagymát és a fokhagymát, majd dobva-rázva, néhány percig pirítjuk, amíg megpuhul, de még kissé ropogós, és enyhén karamellizálódik. Ekkor visszatesszük a rizst, és már a zöldségekkel együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a szójaszószt, a szezámolajat, spenótot, medvehagymát, és keverve pirítjuk, hogy minden egyenletesen osztódjon el benne. Ekkor félretoljuk a serpenyő egyik felébe a zöldséges rizst, a másik felébe pár csepp olajat öntünk, és erre ráöntjük a két felvert tojást. Hagyjuk megdermedni, megsülni, majd a fakanállal/spatulával feldaraboljuk, és összekeverjük a rizzsel. Ekkor még a legmagasabb hőfokon pirítjuk pár másodpercig, akkor a legfinomabb, ha bizonyos részek kissé megpirulnak, ropogósra karamellizálódnak. Ezt az alapreceptet lehet variálni egyéb fűszerekkel, attól függően, hogy mi van a hűtőnkben kamránkban (pl. curryporral, chilivel, ketjap manis édes szójaszósszal stb).

(Visited 12 564 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Kedves Zsofi
    Nagyon ” rakattantam” a receptjeidre, imadom a burratat, az közelkeketi izeket es Ottolenghi nalam is ” haziisten”
    Köszönöm a remek recepteket, sajnos nem tudom kiprobalni a tökeletes turgombocot, ami nagy kedvencem, mert Franciaorszagban nincs turo, de sok minden mar van, pl friss sparga!
    Nagyon bizom hogy ez a borzalom hamarosan vegeter, addig is elvezem receptjeidet
    Nagy köszönet

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük