Csípős, mázas csirkeszárnyak koreai újhagymaszársalátával

A majd tízhétnyi kijárási korlátozás és karantén kétségkívül többségünk kulináris szokásain is nyomott hagyott. Sokakra most szakadt életében először a nagyüzemi, mindennapos menzáztatás, ilyen gyakran és ilyen sokat még soha nem főztünk kollektíven. Születtek új hagyományok, új rítusok, új felfedezések és visszatérő családi kedvencek. Valamint az alábbi tíz, összefoglaló következtetés is:

1. A jó tervezésre érdemes időt szánni. A konkrét elképzelés és a tervezett bevásárlás stressz- és pénztárcakímélő.

2. Sokkal könnyebb húsmentesen főzni, mint eddig hittük.

3. Egy jól felszerelt kamra a siker egyik záloga.

4. A “rántott” és a “rakott” a magyar kulináris szívhez vezető út kulcsszavai.

5. A fagyasztóban mindig legyen: zöldborsó, darált hús és vaníliafagylalt.

6. Mindig több sárgarépát vegyünk, mint gondolnánk, mert mindig több fogy belőle, mint amennyit veszünk.

7. Egy üveg szójaszósz csodákra képes.

8. Az elektromos rizsfőző edény egy felbecsülhetetlen értékű konyhai kütyü, aminek rendszeres használatára még azok is rászoknak, akik nem akarnak. A rizs mindig és automatikusan nagyszerű állagú lesz.

9. A koreai konyhát érdemes sokkal jobban felfedezni, mint gondolnánk. Kimondottan közel áll a magyar ízléshez, és nem csak az ízei nagyszerűek, hanem a filozófiája is. Különös tekintettel a zöldek és azok maradékainak, nálunk gyakran kidobott részeinek újrahasznosítására. Nincs még egy konyha, ami ennyi ihletet adna a különböző karalábé- és reteklevelek, vagy újhagymaszárak felhasználására.

10. Ha éppen semmi ötletünk nincs, hogy mit főzzünk, akkor süssünk csípős, mázas csirkeszárnyakat, azzal sosem lehet mellényúlni. Az alábbi recept ez utolsó három konklúziót egyesíti magában.

Csípős, mázas csirkeszárnyak koreai újhagymaszársalátával
Hozzávalók (4 adag)

Csirkeszárny:
1,5 kg (kb. 12 darab) csirkeszárny
só, bors
2 evőkanál olívaolaj
Máz:
2 dl házi, vagy bioketchup
2 evőkanál nádcukor
1 lime reszelt héja
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
1 teáskanál csípős paprikakrém
(pl. koreai gochujang paszta, vagy bármilyen chiliszósz)

Újhagymaszársaláta
1 csokor újhagyma egész zöldje (kb. 5-6 szál)
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál rizsecet
1 teáskanál méz
1 teáskanál szezámolaj
1 teáskanál pirított szezámmag
1 kávéskanál chilipehely

A mázas szárnyakhoz: a szárnynak eltávolítjuk a hegyét, majd kettévágjuk. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kevés olajjal, amit bele is masszírozzunk a szárnyakba, 220C fokos, forró sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Míg a szárnyak sülnek, egy nagy tálban a összekeverjük a ketchupot a nádcukorral, belereszeljük a fokhagymát, a zöldcitrom héját és facsarunk bele a levéből is. Hozzáadjuk a csípős paprikakrémet is, elkeverjük. Az elősütött csirkeszárnyakat bevonjuk a csípős mázzal, ezt úgy a legegyszerűbb megtenni, ha abba a tálba, amiben a szószt kevertük tesszük bele a szárnyakat, és jól átforgatjuk őket (kesztyűs kézzel a legegyszerűbb). A sütőt grill fokozatra vagy a legmagasabb hőfokra állítjuk és 4-5 perc alatt ropogósra sütjük a mázzal bevont szárnyakat.

Az újhagymaszár salátához a hagyma zöldjét kb 10 cm-es darabokra, majd azokat hosszában, vékony gyufaszálra vágjuk. Jeges vízbe áztatjuk tíz percre, így veszít az erejéből. Közben összekeverünk 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál (rizs)ecetet, 1 teáskanál mézet, 1 teáskanál szezámolajat, 1 teáskanál piritott szezámmagot és 1 kávéskanál (koreai) chilipelyhet. Összeforgatjuk a lecsepegtetett zölddel. Hűtőben 2-3 napig eláll, szuper sültekhez, kiváló wokos ételekhez, vagy éppen sima rizzsel, vagy rántottán is.

(Visited 3 716 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük