New York – Debrecen sajttorta

Fotó: Nagy Balázs
Ezt a desszertet két évvel ezelőtt kreáltam a Debreceni Egyetem Professzori Klub-ja számára, ahol egy csodás rendezvényre hívtak meg, amelyre a mai napig jószívvel emlékszem vissza. Ott súgta a fülembe például egy kedves idős professzor az édesanyja birsalmás libalevesét, ami azóta minden ősszel az egyik kedvenc ételem lett.
A klasszikus sajttortának ezt a változatát Debrecen ihlette.

Két csodás város találkozik benne: a világhírű New York-i “cheesecake”, azaz sajtkrémtorta úgy lesz debreceni, hogy az alapja keksz helyett igazi, hagyományos debreceni mézeskaláccsal készül, a krémjébe a magyar édességek jellegzetes hozzávalóját, pirított mákot csempésztem, az elsősorban díszként megjelenő virágpor és ehető virág pedig a debreceni virágkarnevált idézi. Utóbbit idén végre meg is tudom nézni, nagyon szépen köszönöm Debrecen városának a kedves meghívást!
A Debreceni Egyetem Professzori Klub-ja számára kreált recept, 2012. november 30.
 
New York – Debrecen sajttorta
Hozzávalók (8-10 szelet)
Alap:
25 dkg száraz, kemény mézeskalács, darálva
12,5 dkg olvasztott vaj
csipet só
Krém:
70 dkg natúr krémsajt (Philadelphia), szobahőmérsékleten

1 dl tejföl
 (20%-os)
1 dl tejszín
(30%-os)
20 dkg porcukor

2 citrom reszelt héja és 1 citrom leve
2 púpos teáskanál étkezési keményítő
2 egész tojás
3 tojássárgája
3 dkg szárazon pirított, egész mák
Tetejére:
virágpor, esetleg dísznek ehető virágok
1. A sütőt előmelegítjük 180C-ra. Elkészítjük az alapot: az aprítógépben ledarált mézeskalács morzsát összekeverjük az olvasztott vajjal és a sóval, majd belenyomkodjuk egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába, amit előtte kivajaztunk és sütőpapírral leterítettünk. Kb. 0,5 cm vastag sima felületet kell kapni. Hűtőbe tesszük, amíg készül a töltelék.
2. A töltelékhez egy nagy keverőtálban kézi robotgéppel csomómentesre keverjük a krémsajtot (aminél kulcsjelentőségű, hogy szobahőmérsékletű legyen, különben nehéz csomómentesre keverni) a tejföllel, tejszínnel, porcukorral, citromhéjjal és -lével, tejszínnel, keményítővel, a tojásokkal, valamint az illatosra pirított egész mákkal. A krémet az alapra öntjük.
3. A tortaformát kívülről és alulról jól bebugyoláljuk több réteg alufóliába, ez azért szükséges, hogy a vízfürdőből a víz nehogy beszivárogjon a tortába. Behelyezzük a formát egy akkora mély tepsibe, amelyben elfér. Frissen forralt vizet öntünk a tepsibe, úgy, hogy kb. a tepsi feléig érjen fel. 50-60 percig sütjük. Ekkor még kissé remegős lesz a közepe, nem baj, mert a hűlés alatt is sül még tovább. Teljesen lehűtjük, előző nap célszerű elkészíteni. A tetejét kávédarálóban ledarált virágporral, különleges alkalmakra pedig ehető (kimondottan étkezési célra termelt) virágokkal díszíthetjük.

 

 

 

 

 

(Visited 11 859 times, 7 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi,
    Philadelphia helyett a Mascarpone is jó?
    Vagy keverve a kettő?

    Előre is köszi a választ.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük