Szalonnába göngyölt sertésszűz sült kelbimbóval és tőzegáfonyamártással

Egy gyors, de látványos fogást ajánlok most, amit akár egy vasárnapi ebédre, de még az ünnepi menü részeként is el lehet készíteni. A legjobb benne, hogy gyakorlatilag egy tespin történik minden, még a mártás is ott készül. A sült hús –sült kelbimbó – tőzegáfonyamártás a nemzetközi gasztronómiában klasszikus ünnepi trió, nem csak finom, hanem mutatós is. A kelbimbó sütve fényévekkel jobb, mint párolva, aki még nem próbálta így, sürgősen pótolja. A sertésszűz a sertéshús bélszínje, azaz legnemesebb része, és egyetlen titka, hogy nem szabad túlsütni ahhoz, hogy omlós tudjon maradni. Ennél a szűznél ezt támogatja a szalonnaréteg is, amibe bele van göngyölve. Az áfonya a zöldségekkel és a hússal egyidőben sült, levet enged, és a magas pektintartalma miatt kissé be is sűrűsödik.

A göngyölt sertésszűz GMO-mentes, és készen kapható. Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés a GMO-mentes termékek iránt. Aki szereti a sertéshúst, ugyanakkor fontos számára, hogy az általa feldolgozott hús olyan állatból származzon, mely génmódosított szervezetektől mentes takarmányon nevelkedett, örömmel fogja fogadni a „PICK Friss hús” márkanév alatt – forgalomba hozott GMO-mentes termelésből származó sertéshúsokat. Egyelőre 6 különböző termék található a hűtők polcain: karaj, tarja, comb, darált hús, lapocka és az alábbi receptben szereplő göngyölt sertésszűz. További információt itt, a vágóhíd honlapján találtok.

Szalonnába göngyölt sertésszűz sült kelbimbóval és tőzegáfonyamártással
Hozzávalók (2-4 adag)

50 dkg kelbimbó, félbevágva
2 nagyobb lilahagyma
1 narancs
0,5 dl olívaolaj
só, bors
1 zacskó (250g) friss, vagy fagyasztott tőzegáfonya
5 dkg nádcukor
1 narancs leve
1db „Pick Friss hús” 50dkg-os szalonnába göngyölt sertésszűz

A sütőt előmelegítjük 200C fokra. A kelbimbókat félbevágjuk, a lilahagymákat nagyobb cikkekre szeleteljük, a narancsot felkarikázzuk és félbevágjuk. Egy nagy uzsonnázótasakba teszünk mindent, hozzáadjuk az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, majd alaposan összeforgatjuk, hogy az olaj minden darabot egyenletesen befedjen. Egy nagy sütőlapra (a legnagyobb, ami van) sütőpapírt terítünk, és ráborítjuk a zöldségeket. A kelbimbókat meggfordítjuk úgy, hogy a vágott felülete kerüljön alulra, így tud ugyanis szépen karamellizálódni. Egy közepes méretű hőálló tálba szórjuk a tőzegáfonyát, hozzáadjuk a cukrot, a narancslevet és kb. 1 dl vizet. Az edényt rátesszük a sütőlapra, a zöldségekkel együtt sül majd. Betesszük az előmelegített sütőbe. 15 percig sütjük. Közben egy serpenyőt felhevítünk, amikor forró, pár csepp olajat adunk hozzá, majd a szobahőmérsékletű göngyölt szüzet erős hőfokon körbepirítjuk. Amikor letelt a zöldség 15 perces sütési ideje, a sütő hőmérsékletét levesszük 160C fokra. Az előpirított szüzet a zöldségágyra fektetjük, és további 20 percig sütjük. Ezalatt a zöldségek megsülnek, az áfonyából mártás készül, és a sertésszűz omlós marad. Szeletelés előtt öt percig állni hagyjuk. (Ha nem pirult meg eléggé a szalonnaréteg, a végén külön a húsra (a zöldségek nélkül) kissé rágrillezhetünk.

 

(x) promóció

(Visited 1,844 times, 11 visits today)
Print Friendly

2 hozzászólás

  1. Ha még kapok tőzegáfonyát akkor erre változtatom a menüt (baconbe tekert szűz és sült kelbimbó évek óta ez a menü nálunk, legalább egybe letudom). Köszönöm, Zsófi. Imádlak 🙂

  2. A recept fantasztikus, de az ajánlott hús nem igazán jó választás. Kipróbáltam, nekünk nem jött be (húsimádó kamaszfiamnak sem): tömény “disznó-szag” és a hús magában nem élvezhető. Én inkább bacon-ba betekerem a szűzpecsenyét, bármennyire is egyszerűnek tűnik levenni a polcról a terméket. Mindenkinek szép ünnepet kívánok!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.