Tavaszi zöldfűszermártás

A bevált, kedvenc húsvéti zöldfűszermártás következik, idén egy újabb formájában. Az autentikus frankfurti (Grüne Sosse) mindig hét féle friss fűszernövényt tartalmaz, klasszikusan a következőket: petrezselyem, turbolya, snidling, kis vérfű, borágó, zsázsa, sóska. Kaprot és tárkonyt semmi esetre sem! (Frankfurt nix Dill). A mártás szezonja hagyományosan zöld-csütörtökön (nagy-csütörtökön) kezdődik, Frankfurtban pedig tavasztól a piacokon hatalmas kész csokrokban árulják a hét zöldfűszert. Levesben főtt húsok, párolt, vagy grillezett halak, kemény tojás, spárga, vagy újkrumpli mellé tálalják. Az állaga inkább darabos, és kimondottan tiltott a zöldfűszerek gépben való aprítása, az ugyanis túlságosan roncsolná a rostokat. A hagyományostól eltérő, “megszentségtelenített” módon készítve: botmixerrel, kaporral és tárkonnyal azonban igazi hálás villámfogás, ilyesformán húsvéti vendégvárásra tökéletesen alkalmas. Méretes hidegtálak közepébe biggyesztve látványban nem fukarkodik. Kerülhet hagyományos főtt sonka, kemény tojás, retek és újhagyma mellé, de csak zöldséges környezetben is pazarul mutat: szívsalátalevelekkel, uborkával, szárzellerrel, sült brokkolival (a képen pagoda), aprószemű burgonyával. Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Tavaszi zöldfűszermártás
Hozzávalók (kb. 7 dl mártáshoz/ 4-6 adag)

3 dl tejföl (vagy joghurt)
2 csokor petrezselyem
1 csokor kapor, felaprítva
1 csokor snidling, felaprítva
néhány szál tárkony
néhány levél medvehagyma, felaprítva
3 evőkanál majonéz
2 főtt tojás, felkockázva
2 kicsi csemegeuborka, felkockázva
1 kis fokhagymagerezd, reszelve
1 citrom reszelt héja és leve
1 kávéskanál porcukor
só, bors

Egy nagy kancsóba, vagy tálba öntjük a tejfölt. Az összes fűszernövényt durvára aprítjuk, majd a tejfölhöz adjuk. Botmixerrel simára pürésítjük. Ettől szép, pisztáciazöld lesz. A botmixer nem viszi teljesen homogénre, a fűszernövények apró, finom rostjai láthatóak és érezhetőek maradnak. Hozzáadjuk a majonézt, a két felkockázott főtt tojást, a csemegeuborkát, a reszelt fokhagymát, citromlevet, héjat és a csipet porcukrot. Sózzuk, borsozzuk. Botmixerrel pürésítjük. A kész mártásban beállítjuk az ízeket (só, bors, citromlé). Előre is elkészíthető, jól bírja a strapát.

(Visited 5 677 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Kedves Zsófia,
    Amikor 10 éve Frankfurtba költöztem, férjem családja a Frankfurti zöldmártással ismertetett meg elöször. Azóta több recepttel is próbálkozom, anyósométól kezdve a helyi hetivásár többgenerációs zöldségeskofáén át saját variacióig. Javaslom a majonéz helyett a joghurt es nagyon sürü tejföl hasznalatat, a porcukor meglepo hozzavalo, meg nem talalkoztam vele Zöldmártás receptben. A tarkony es a csemegeurborka erdekes adalek, meg nem probaltam.

    A mi kedvencunk vegetarianus variacioban a Grüne Soße fött tojassal es sütöben sült rozmaringos friss aproburgonyaval, húsos variacioban a Frankfurti szelet: gyakorlatilag becsi szelet zöldmartassal es petrezselymes vajaskrumplival. Receptet szivesen megosztok, ha van ra igeny. Almafröccs vagy almabor illik hozza.

    Minden jot es udv a husveti Frankfurtbol,
    Eva

    1. Szia! Engem érdekelne a te recepted is, mert én is Frankfurtban ettem ilyent, de nem rémlett, hogy pl csemegeuborka lett volna az ízvilágában 😀 addig nem akarok itthon csinálni, amíg nem találom meg az első olvasatra is tökéletesnek tűnő receptet hozzá, mert amúgy én is a frankfurti szeletre pályáznék nagyon 😀

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük