Petrezselyempesztóval töltött báránylapocka

Alföldi utca, Népszínház utca sarok, Troya török élelmiszerbolt. A helyszín nem túl frekventált, a legtöbb vevő ennek ellenére rendszeresen és céltudatosan érkezik ide. Kapható itt minden, ami a török konyhához elengedhetetlen, a yufka tésztától a sűrű török joghurtig. Azonban nem ez itt a fő attrakció. Hanem a bárány. Itt kapható ugyanis a város legjobb minőségű bárányhúsa. Gyönyörű báránycombok és lapockák, gerinc egyben, vagy pálcikásra szeletelve, hosszú, lassú párolásra váró nyak, grillezendő, friss báránymáj, parádésan fűszerezett, bekevert köfte hús (darált hús), helyben töltött, apró merguez (pirospaprikás, fokhagymás báránykolbászka).

A titokzatos boltról 2011-ben még dokumentumfilm is készült, Allah minden napján szaladnak a lovak címmel, amely a nyitást és a török hentes kalandos érkezését követte nyomon. A hentes (azóta már új) a boltban kulcsfigura, szakmája mestere, ún. hús szakács is, érdemes vele mindent megtárgyalni. Ha például az alábbi, göngyölt lapockához veszünk húst, kérjük meg, hogy csontozza ki, és formázza nagyjából szabályos téglalappá, így már gyerekjáték lesz elkészíteni. A csontot azért hozzuk el, abból alaplé készülhet. A hús alacsony hőfokon, hosszú órákon át sül, így szuperomlós lesz, igazi ünnepi fogás, akár majd húsvétra is bevethető.

Petrezselyempesztóval töltött báránylapocka
Hozzávalók (kb. 12 szelethez)

Petrezselyempesztó:
3 nagy csokor (kb. 5 dkg) petrezselyem, szára nélkül
5 dkg hámozott mandula
0,8 dl olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
só, bors

2kg báránylapocka, kicsontozva
só, bors
3 dkg kenyérmorzsa
olívaolaj

Először elkészítjük a pesztót, ezt akár 2-3 nappal előtte is megtehetjük: késes aprítógépbe tesszük az összes hozzávalót, és kissé durva állagú fűszerpasztává pépesítjük. A húshoz a sütőt előmelegítjük 100C fokra (ezen az alacsony hőfokon szuperomlósra sül a hús). A szobahőmérsékletű, kicsontozott báránylapockát bőrös felével lefelé kiterítjük, és úgy formázzuk, hogy egy kb. 22x35 cm-es téglalapot kapjunk. (Ha jó hentesünk van, kérjük meg, hogy csontozza ki és formázza meg nekünk a húst). A húst alaposan sózzuk, borsozzuk. A hozzánk közel eső harmadát hosszában megkenjük a petrezselyempesztóval, amit előtte összekevertünk a kenyérmorzsával (ettől stabilabb lesz, és könnyebben szeletelhető). Ráfordítjuk a húst, majd óvatosan, de szorosan felgöngyöljük. Konyhai kötözőzsinórral kb. 10 cm-ként keresztben megkötjük, de a biztonság kedvéért - főleg a végeket - hústűvel is összetűzhetjük.  Szép, szabályos hengert kapunk. Egy alufóliával bélelt tepsire helyezzük, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, kívül is sózzuk, majd a 100C fokos sütőbe tesszük, ahol kb. 5-6 órán keresztül sütjük. A legvégén a sütőt grillfokozatra állítjuk, és kb. 5-10 percig így sütjük, amíg a hús bőre szépen megpirul. Bárányt húsvétkor ma már könnyebben be tudunk szerezni, ha mégsem jutunk hozzá, ezt az elegáns és praktikus töltött húst elkészíthetjük sertéshúsból (tarja vagy karaj), esetleg pulykacombból is. 

(Visited 3 950 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük