Pászka – ünnepi, mazsolás túrókrémdesszert

A napokban megtartott ortodox keresztény húsvéti ünnep is bővelkedik szakrális jelentőségű ételekben, amelyek közül talán a legfontosabb a szentelt kalács, a pászka. Mind az ortodox pravoszláv, mind a görögkatolikus egyházi kultúrában a feltámadást és az örök életet szimbolizálja, sütéséhez a magyar görögkatolikusok körében is számos szokás kapcsolódik. Ugyanezt a nevet viseli egy másik húsvéti, hagyományos desszert is, a lecsepegtetett, formázott, szeletelhető túrókrém. Tradícionálisan faragott, díszes, csonka piramis alakú faformába töltötték, amely a megszilárdult krém oldalába kereszt és “XB” (Xpucmoc Bockpec – Krisztus feltámad) jelet nyomott, ma már többnyire műanyag formában dermed.

Készítésének többféle változata létezik – hol főzik, hol nyersen keverik ki, van, aki tejföllel, más tejszínnel keveri a túrót. A mazsola mellé kerülhet bele felaprított aszalt gyümölcs is, sőt, akár olajos magvak, vagy csokoládé is. Az alább ajánlott verzióban vegyes technológiát ajánlok: sűrűre főzött sárgakrémmel keverjük a túrót, így egyrészt hőkezelést kap a tojás, másrészt extrakrémes lesz a túró állaga. Kerek szűrőben csepeg egy éjszakán át, gyönyörűen összeáll, kiborítva látványos, szép asztal közepére kívánkozó desszert. A maga fehér – tisztaságot és békét jelképező -valóságában is szemet gyönyörködtető, de díszíthetjük ízlés szerint. Ez az ünnepi pászka eredetileg a #CookforUkraine nemzetközi karitatív kezdeményezés keretében készült, amelyhez világszerte számos vendéglátóipari és gasztronómai szereplő csatlakozott, és amelynek célja a szolidaritás kifejezése, valamint adománygyűjtés.

Pászka – ünnepi, mazsolás túrókrémdesszert
Hozzávalók (8 adag)

4 tojássárgája
120 g porcukor (lehet alternatív édesítő is, pl. eritrit, xilit)
1 lapos evőkanál étkezési keményítő
200 ml tejszín
csipet só
100 g puha vaj
1 kg túró
(a legjobb vegyesen: fele krémes, fele hagyományos, de nem zsírszegény!)
1 kezeletlen citrom reszelt héja
50 g mazsola

A desszert elkészítéséhez két extra eszközre lesz szükség: egy kb. 22 cm átmérőjű szűrőre, amiben kényelmesen elfér majd ez a mennyiségű túrókrém, valamint egy akkora méretű textilpelenkára (vagy konyhai muszlinszövetre), amivel ki lehet bélelni a szűrőt, úgy, hogy a tetejét rá is tudjuk majd teljesen hajtani. A textikpelenkát használat előtt forró vízben pár másodpercig kifőzzük, alaposan kifacsarjuk (nedvesen béleljük ki majd vele a szűrőt).

A tojássárgákat elektromos kézi keverővel fehéredésig keverjük a porcukor felével, valamint hozzáadjuk az étkezési keményítőt. A tejszínt egy kis lábasban forráspontig melegítjük, sózzuk. A forró tejszínt a cukros tojáshoz öntjük, elkeverjük, majd visszaöntjük a lábasba, és állandó, erőteljes keverés mellett sűrű, puding állagúra főzzük (vigyázat, hamar sűrűsödik!). A masszához hozzáadjuk a vajat, majd szobahőmérsékletűre hűtjük (akár egy jeges vizes edénybe, vagy mosogatóba állítva), hogy ne forrón keverjük a túróhoz. Egy nagy tálban átkeverjük a túrót (ha hagyományos, morzsás túrót is használunk, villával alaposan átnyomkodjuk, hogy minél kevésbé legyen rögös). Hozzáadjuk a porcukor másik felét, a reszelt citromhéjat, a mazsolát (ízlés szerint egyéb, aprított aszalt gyümölcsöket, pl. sárgabarackot), végül beleforgatjuk a lehűtött, sűrű vaníliapudingot, alaposan összekeverjük. A szűrőt kibéleljük a nedves textillel, beleöntjük a túrókrémet, elegyengetjük a tetejét, végül ráhajtjuk a lelógó széleket, úgy, hogy teljesen befedje a masszát. Ráhelyezünk egy akkora átmérőjű tányért, amekkora a szűrő – ezzel préseljük le – és további nehezéknek ráteszünk egy nehezebb tárgyat, pl. nagyobb konzervet. Egy magasabb peremű tálra/tálcára állítjuk (ha nyeles szűrő, akkor egy nem túl mély tál fölé), amibe belecsepeghet majd a kb. fél-egy deci mennyiségű savó. Minimum egy éjszakára, vagy 12-20 órára a hűtőbe tesszük. Másnap szépen szeletelhető. A képen kávédarálóban porított virágpor és ehető virág díszíti, de gyümölcsöket, pl. epret is adhatunk mellé.

(Visited 1 154 times, 6 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük