Sárgarépás tarte tatin

 
Megjelent a Nők Lapja Konyha márciusi száma, amelybe ezúttal húsmentes ételek recepjét adtam. Brokkolis-gorgonzolás kenyérsaláta, sült karfiol diós sült paprikakrémmel, gombabolognai többek között. Mindet imádtam főzni, és imádtuk fotózni is. A fotós és stylist Milutinovits Panka volt.
 
Kedvencünk ez a sárgarépás tarte tatin lett – vaj, méz, kakukkfű, amely összeolvad a répával és a sülés során enyhén karamellizálódik – csodás ízek! Hagyományosabb ízek kedvelőinek vaníliás joghurttal (mascarpone túl nehéz hozzá), haladóknak feta-, vagy kecskesajthabbal. Próbáljátok ki, akár majd húsvéti desszertként is be lehet vetni.

 
Sárgarépás tarte tatin
(Hozzávalók (4 szelet)
4 dkg vaj
5 dkg méz
50 dkg zsenge sárgarépa (kb. 6 darab)
1 ág friss kakukkfű
1 csomag leveles tészta
15 dkg sűrű joghurt
1 evőkanál méz
fél rúd vanília
1 evőkanál citromlé
A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Egy kb. 22 cm átmérőjű serpenyőben felolvasztjuk a vajat és a mézet. A sárgarépát meghámozzuk, és kb. fél cm vastag, hosszúkás ferde karikákat szeletelünk belőle. A felolvadt mézes vajhoz adjuk, beletesszük a lemorzsolt kakukkfüvet és egy csipet sót, majd kb. 10 percig pároljuk, amíg kissé elfő a sárgarépa által engedett folyadék. Lehetőség szerint olyan serpenyőt használjunk, amelyet be lehet tenni a sütőbe. Ha nem ilyen, akkor a vajas-mézes sárgarépát áttesszük egy 22 cm átmérőjű hőálló formába (vagy jénaiba). A leveles tésztából egy korongot szúrunk ki amely legyen kb. 2 centivel nagyobb, mint a serpenyő átmérője (ezt egy nagyobb tortaforma karimájával a legegyszerűbb megtenni). A mézes sárgarépára borítjuk a leveles tésztát, szélét a répa alá nyomkodjuk. A tetejét kissé megszurkáljuk. 20 percig sütjük, ekkor felvesszük a sütő hőfokát 200C fokra, és további 10 percig sütjük, amíg a tészta megpirul. Amikor langyosra hűlt, fejjel lefelé egy tálra borítjuk. A joghurtot kikeverjük a  mézzel, citromlével, vaníliával, ezzel kínáljuk. Bevállalósok adhatnak mellé sós – pl. fetával, vagy kecskesajttal kikevert joghurtot is.
(Visited 175 times, 1 visits today)
Print Friendly

5 hozzászólás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.