Sült paradicsom leves

 

Hát a Lehelen, a 32-es stand megvan-e? Ott (néha másik standon) bukkannak fel ilyenkor nyár végén azok a pazar paradicsomok, a szivárvány minden színében. A portékáról rögtön könnyen felismerhető, mert minden zöldség más, mint a többieknél. Akad a barátságos házaspárnál sárga, hosszúkás paradicsom, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, nem is beszélve az olaszok nagy kedvencéről, a hosszúkás, édes, lédús San Marzano fajtáról .Végül, a nagy kerek narancssárga, ami enyhén mandarinos-citrusos ízjegyeket hordoz, és olyan gyümölcsös, hogy az ember önkéntelenül sárgabarackra, vagy datolyaszilvára asszociál. Én egy hete ezeket eszem, különböző formában.
 
Van még a pulton cirmos és hófehér padlizsánja (az olasz vásárlók – séfek, éttermesek, itt élő civilek kapkodják el), ami édesebb és feszesebb a nálunk elterjedtebb lilánál. Aztán ott a rekesz, amely tele pasztellzöld és citromsárga cukkinikkel (az arab és török vásárlók csapnak le rá, a konyhájukban ugyanis pont ezt a fajtát használják, töltve, vagy fokhagymás joghurttal leöntve.) Az olaszok kaptak rájuk néhány éve, akik nem találták a megszokott zöldségeiket, salátáikat, ezért hoztak nekik vetőmagot, és elkezdték megtermeltetni maguknak, amire vágytak – különleges paradicsomokat, vadrukolát, endíviát, zsenge salátákat, cukkinivirágot, minicukkinit, többféle bazsalikomot, fűszernövényeket. Grazie! Az alábbi leves a nyárvégi paradicsomszezont ünnepli. Ha hozzájut az ember ezekhez a különlegesebb fajtákhoz, érdemes abból készíteni, a narancssárgából a legfinomabb. Lehet tovább fokozni az élvezeteket különleges olívaolajak (mandarinos), magvak (pisztácia), vagy fűszerek hozzáadásával.
Sült paradicsom leves
Hozzávalók ( 4 kis adag)

1kg paradicsom
1 fej vöröshagyma, cikkekre vágva
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál nádcukor
1 teáskanál currypor
2 ág friss kakukkfű
2 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
6 dl leszűrt zöldség-, vagy húsleves (vagy víz)
só, bors
Tetejére: olívaolaj, pirított magvak, chili

A sütőt előmelegítjük 220C fokra. A paradicsomokat keresztben félbevágjuk és egy tepsire helyezzük vágott felükkel felfelé. A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a paradicsomok körül elrendezzük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, a paradicsomok tetejét megszórjuk nádcukorral és pici curryporral, majd rámorzsoljuk a friss kakukkfüvet. A fokhagymagerezdeket vékonyra szeleteljük és a paradicsomok tetejére helyettük. 30 percig sütjük. Robotgépbe, vagy turmixgépbe tesszük a sült paradicsomokat és a hagymát (mindenestül), ráöntjük a húslevest és összeturmixoljuk. Hagyhatjuk darabosan, úgy sűrűbb és rusztikusabb, vagy átpasszírozhatjuk, hogy eltávolítsuk a héjat és a magokat, úgy sima és elegáns. Ízlés szerint sóval, borssal, kis nádcukorral lekerekítjük az ízeket. Langyosan és teljesen lehűtve is nagyon finom. A tetejét meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk pirított magvakkal (mandula, pisztácia) és chilipehellyel.

 

 

 

 

 

(Visited 61 times, 1 visits today)
Print Friendly

4 hozzászólás

  1. Még a paradicsom témához 🙂
    Bulgáriában háziasszonyunk készítette az alábbi egyszerü kis dolgot:
    krumpli hámozva, vékony karikákrs vágva, vöröshagyma és paradicsom (az a nagy, amit a sopszkához használnak, nálunk paraszt paradicsomként fut)hártom egy tűzálló tálban összekeverve, sózva, kis cayen borssal megszórva és be a sütőbe. Csodás a felső krumpliszeletekre karamellizálódott paradicsom.
    SPéter

  2. Kedves Zsófi, vasárnap voltam a Lehelen, akkor is láttam érdekes paradicsomokat, de főleg zöldeket amiből anno…drága nagymamám savanyúságot tett el télire. De a Lehelen mindig van ezaz az őstermelő kerti áruk között.
    Szívélyes üdvözlettel:
    ui. a műsorával nem tudunk férjemmel betelni!!

    Földvári Andrásné Vera

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.