Sült cukkini hummusz

Íme, az aktuális kedvencem, a sült cukkini hummusz. Talán szabad annak nevezni, hiszen a zöldségen kívül pontosan ugyanazokat a hozzávalókat tartalmazza, mint a klasszikus, csicseriborsós hummusz: tahinit, citromlevet, kevés fokhagymát. A cukkini úgy általában – finoman szólva – nem egy túl karakteres zöldség, így forró sütőben grillezve viszont nagyszerű. A külseje kap egy piros kérget, nem enged vizet, az íze koncentrált és édeskés lesz. Ehhez nagyon fontos, hogy a cukkinit viszonylag vastagabb (1-1,5 cm-es) karikákra szeleteljük, hogy mire a felülete megpirul, még akkor is legyen némi tartása. A sütés ideje nyilván sütőtől függ, az enyémben kb. 25 perc. (Ez lehet valamivel rövidebb, ha a sütő legfelső rácsára toljuk a tepsit.). Aztán botmixer, egyéb hozzávalók, és kész is. Köretként is pazar, pl. grillcsirkéhez, fasírthoz, sültekhez. Vagy csak úgy, pitával, zöldségekkel, mártogatósként.
Sült cukkini hummusz
Hozzávalók (4 kis adag)
1 kg (3 közepes) cukkini, felkarikázva
1 evőkanál olívaolaj, só, bors
 2 evőkanál tahini
½ gerezd fokhagyma, lereszelve
¼ citrom leve
Tetejére: olívaolaj, durvára vágott pisztácia, szumák

 

 

 

 

 

A legforróbb grillfokozatra állítjuk a sütőt. A cukkiniket 1-1,5 cm-es karikákra szeleteljük, és sorban egy tepsire rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, és egy kenőtoll segítségvel mindegyik tetejét megkenjük pici olívaolajjal. A grillben kb.20-25 percig sütjük, amíg megpuhul, és a teteje megpirul. Egy mély edénybe tesszük, hozzáadjuk a tahinit, a reszelt fokhagymát, a citromlevet, majd botmixerrel pürésítjük ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tálalhatjuk simán is, de nagyon jó a tetején az extra olívaolaj, a pisztácia (vagy más mag) és a szumák (esetleg chili).
(Visited 264 times, 1 visits today)
Print Friendly

One comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.