Magyar Meyer-citrom – a celebcitrom hőskora

Évtizedes bloggeri tevékenységem egyik mérföldköve: idén első alkalommal vettem észre, hogy szupermarketben is külön jelölést kapott a Meyer-citrom! Egy-egy felkapottabb zöldségesnél már egy-két éve felismerték, hogy ezt a különleges fajtájú citromot célzottan keresi az értő közönség, a zöldségesek, piaci árusok és hipermarketek többségénél azonban ömlesztve volt minden, fogalma sem volt róla senkinek, hogy milyen citromot árul, és néha véletlenszerűen lehetett kiszúrni, még pár évvel ezelőtti bejegyzések alatt is ilyenkor ment a riadó, hogy ki, hol látott ilyet. És többek részéről a felismerés, hogy az a furcsa, narancs-szerű, fűszeres citrom, amit vettek, igazából nem is furcsa, hanem nagyon is extra.

De mi is az a Meyer-citrom? Ez az a néha narancsnak tűnő, érdekes citromfajta, ami teljesen egyértelműen megkülönböztethető a sima citromtól, és aminek ilyenkor van szezonja. Miről lehet megismerni? Formája általában kissé gömbölyűbb, a héja vékonyabb és simább, amikor érett, akkor a színe narancssárgába hajlik. Legárulkodóbb azonban az illata, ami karakteres, édeskés, mandarinos, fűszeres. Néha határozottan kakukkfüves jellegű. Az íze sokkal édesebb, lágyabb, és igen lédús, gyakran sok a magja. A Meyer-citromot a nemzetközi gasztronómia igen nagyra becsüli, várja a szezonját, és isteníti, amolyan celebcitrom.

Tavaly újabb Meyer-mérföldkőhöz érkeztem: a Lehel piacon, az egyik kedves (azóta már elköltözött) kertészet standjánál kezeletlen citromot találtam, amiről kiderült, hogy Magyarországon termett. Persze, már ez önmagában hírértékű lett volna, de amikor még az is kiderült, hogy ez egy csodás, illatos Meyer-citrom, akkor aztán pláne megörültem. Mert Meyer-citromot már lehetett itthon találni, de kezeletlen héjú, itthon termett Meyer-citromot nem. Az egész szezont azzal sütöttem-főztem végig, és már akkor elhatároztam, hogy idén megismerkedek a termelővel, és ha megengedik, akkor a citromfáikat is megnézem. Erre a napokban sor is került, így Lajosmizsén, a Szőrös és Kisjuhász Kertészet fűtött fóliasátraiban tudtam megcsodálni a sokszáz citromfát és roskadozó termésüket, aminek pár hete indult el az idei szüretelése, a szezon pedig időjárástól függően kb. december végéig, január elejéig tart.

A családi kertészet tulajdonosai, a szuperkedves Szőrös házaspár, Éva és András vezettek bennünket körbe a birodalmukban. És mielőtt bárki is azt gondolná, hogy a citromtermelés Magyarországon nem bővelkedik kihívásokban, elmesélték, hogy sok-sok évükbe telt, mire megszerezték azt a tudást és tapasztalatot, aminek köszönhetően ma már nagyobb mennyiségben tudnak termelni. Az első citromfákat majd húsz éve ültették, de komolyabban csak 4-5 éve kezdtek el kereskedni a citrommal, előtte nem nagyon hittek benne. Sokféle növényt termesztettek, sokáig virágokkal foglalkoztak, másik fő profiljuk ma is a szamócatermesztés, A tél pedig a citromé. A különleges, illatos fajtájú citromjukra egyre nagyobb az érdeklődés, sok séf szeret vele dolgozni karakteres aromája, fűszeressége miatt.

Salátaöntetekben, mártásokban érvényesül leginkább a különleges zamata, én nagyon szeretek vele desszerteket, citromkrémeket, dzsemeket is készíteni, nagy kedvenc például a fordított citromtorta, a citromtart, vagy az édeskeserű citromdzsem. A blogon számos citromos recept között tudtok válogatni.

Giuseppénél, a Buono-ban is indul a kezeletlen narancs- és citromszezon, a vegyszermentes Meyer citromból pedig hoztunk az Újlipótvárosba, a Babkában már megtaláljátok!

 

(Visited 6 973 times, 7 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

2 hozzászólás

  1. Mennyibe kerül a Babkában a Meyer citrom kg- ja ?
    Elképzelhető -e , hogy a Pannónia utcába házhoz hozzák ?

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük