Kefíres, savanyú burgonyaleves póréhagymával

Nagy rajongója vagyok a póréhagymának, igazi csodafegyver, amit túl ritkán használunk főszereplőként. Késő ősszel indul a szezonja, és igazi hagymakirálynő! Két titka van: az egyik, hogy nagyon gondosan, alaposan kell átöblíteni, mert a szoros rétegei között sok piszok, homokszemcse tud megbújni. Nagyobb átmérőjű pórénál ennek az a módja, hogy hosszában félbevágjuk, így áztatjuk ki. A másik titka pedig, hogy nem szabad túlfőzni, mert van egy bizonyos pillanata, amin túl kimondottan kellemetlen lesz az állaga. A legtöbb hagymánál édesebb, lágyabb, ne csak másodhegedűsként gondoljunk rá! Az alábbi levesben sem csak másodhegedűs, sőt, nagyon is fontos alkotóeleme. Az egész kb. 15-20 perc alatt elkészül, én jobban szeretem darabosan, de ha marad belőle másnapra, akkor pürésíthetjük is (így egy tejszínmentes, könnyebb vichyssoise levest kapunk). A leves különlegessége a kefír, ami érdekes és tökéletes savanyú ízt ad neki. Én a Zámori kecskesajt pazar kecskekefírjét használtam, de lassan sajnos lezárul az idei kecsketej szezon, így maradnak az egyéb kefírek, a hígabb állagúak lesznek a megfelelőek ehhez.

Kefíres, savanyú burgonyaleves póréhagymával
Hozzávalók (4 adag)

2 póréhagyma, felkarikázva
3 dkg vaj
2 evőkanál olívaolaj
80 dkg burgonya, meghámozva, felkockázva
8 dl alaplé, vagy víz
só, bors
2 babérlevél
4 dl kefír
tálaláshoz: chiliolaj, vagy harissa

A megtisztított és nagyon alaposan átöblített póréhagymát kb. 2 cm vastag karikákra szeleteljük (tehát nem túl vékonyra!). A vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk az olajat, majd amikor felhabzik, hozzáadjuk a póréhagymát. Rögtön megsózzuk, így könnyebben puhul, és kevésbé könnyen kap oda. Lassan, közepes hőfokon pároljuk, amíg helyenként kissé meg is pirul, karamellizálódik, és félig megpuhul. Felöntjük az alaplével (leszűrt húslevessel), vagy vízzel. A burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk. Beletesszük a levesbe. Hozzáadjuk a babérlevelet. Kb. 15 percig főzzük, amíg a burgonya megpuhul (a pontos főzési idő a burgonya fajtájától függ). Csomómentesre kikeverjük a kefírt (kaukázusi típusú, hígabb fajtájú a legjobb), hozzámerünk a forró levesből, elkeverjük, majd visszaöntjük az egészet a levesbe. Sűríteni, liszttel habarni nem szükséges. A kefírrel már csak pár másodpercig összemelegítjük, de semmiképpen nem forraljuk, hogy nehogy kicsapódjon. Adhatunk hozzá finomra aprított zöldfűszereket (petrezselyem, kapor, lestyán), tálalásnál pedig chiliolajat, vagy harissát.

(Visited 6 882 times, 3 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük