Minimalista spárgaleves pici nokedlikkel, petrezselyemolajjal

A dél-alföldi homokos, laza talaj és az éghajlat tökéletesen megfelel a spárgatermesztésnek, a Csengele- Kelebia – Kiskörös háromszög adja a hazai termés legnagyobb részét. A csengelei igazi luxustermék, szinte a teljes készlet azonnal a német spárgarajongók asztalán landol. Ami marad, azzal többnyire a legjobb séfek dolgoznak. Az utóbbi években fordult a kocka: míg korábban inkább a fehér spárga töltötte meg a májusi, júniusi piacokat, manapság a zöld a gyakoribb és kedveltebb. A liliomfélék családjába tartozó zöldség több ezer éves múltra tekint vissza, az ókori rómaiak is fogyasztották, feljegyzések szerint Julius Cézár pl. olvasztott vajjal kedvelte. Termesztése és szüretelése rendkívül munka- és költségigényes, mivel csak a harmadik évben terem, szedése pedig kézzel történik.

A már nálunk is egyre népszerűbb spárgának –főleg Németországban - komoly gasztronómiai hagyománya és kultúrája van. Időjárástól függően április közepe, ill. vége felé eldördül a szezont nyitó startpisztoly, és az ember júniusig csak győzze követni a sok spárgafesztivált, spárgabüfét, spárgamenüt. Egy spárgavacsora ilyenkor a legkifinomultabb kultúrprogrammal is konkurálhat. Séfek százai versenyeznek egymással, hogy ki tudja megszerezni a legjobbat, legfrissebbet, ki hagyományosan, ki különlegesen tálalja. A közértekben és piacon az árusok nem győzik feltölteni a készleteket, a helyi termés a mediterrán régiókból érkező import áruhoz képest tripla áron is néhány óra leforgása alatt elfogy. Nem is beszélve az elkészítéséhez és fogyasztásához kreált edényekről (speciális fazék, tál, hámozó, stb.) Ha igazán jó minőségű spárgához jutunk, akkor azzal tesszük a legjobbat, ha alig teszünk vele valamit. Jöhetnek az olvasztott vajak, tanyasi tojások, újlkrumplik és sonkaszeletek. Vagy az alábbi minimál spárgaleves, pici nokedlikkel.

Minimalista spárgaleves pici nokedlikkel, petrezselyemolajjal
Hozzávalók (4-6 adag)

1 kg fehérspárga
30 g vaj
1 liter szárnyas-, vagy zöldségalaplé (vagy víz)
só, csipet cukor
50 ml tejszín
fél csokor petrezselyem

A spárgát megpucoljuk, kb. 1,5 cm vastag karikákra vágjuk, majd egy lábasan átforgatjuk az olvasztott vajon. Felöntjük az alaplével, erős lángon felforraljuk, majd kb. 6 percig főzzük, amíg egy kés könnyen belemegy. A léhez csipet sót, csipet cukrot teszünk. Amikor puha a zöldség, belelöttyintünk még egy kis alaplevet.

A zöld, petrezselyemolajhoz összeturmixolunk 2 deci olívaolajat 100 g petrezselyemmel, majd hagyjuk egy szűrőben lecsepegni (a sűrű, zöld pürét is érdemes megtartani, joghurtba, tésztákba keverve remek). Hűtőben két hétig eláll.

A pici nokedlihez összekeverünk egy felvert tojást kb. szűk egy deci langyos vízzel, majd hozzáadjuk a sót és kb. 100 g lisztet. Gyorsan összedolgozzuk, majd apró nokedliket szaggatunk belőle forrásban levő vízbe. Kb. 5 percig főzzzük, végül leszűrjük, levesbetétként adjuk.

(Visited 2 179 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük