Sütés nélküli, epres-kekszes sajttorta

A sajttorta műfaja alig egy évtizede még újdonságnak számított, ma már azonban teljesen meghonosodott, és szinte minden valamit magára adó kávézó, modern cukrászda étlapján szerepel valamilyen formában. Elterjedése talán annak is betudható, hogy maga az alapanyaga, a krémsajt könnyebben beszerezhető. Természetesen még véletlenül sem a különböző tömlős krémsajtokról beszélünk, hanem a natúr, friss krémsajtról (Philadelphia típusú). Ez a változat a fapados, leegyszerűsített verzió, amihez sem sütő, sem sütő-főző tudomány nem szükséges, kezdőknek, sietős háziasszonyoknak tökéletes. Amerikában találkoztam vele először, ott icebox cake néven fut, és millióféle változata van, gyümölccsel, ízesítéssel lehet játszani. Néha jólesik egy-egy ilyen nullamunkás desszertet összeállítani, amiről ráadásul lehet tudni, hogy garantált közönségsiker. A munka a következő: egy nagy tepsiben összeállítjuk a teljes kiőrlésű kekszből és krémből álló rétegeket, szezonra való tekintettel megtűzdeljük eperrel (később majd málnával, áfonyával, feketeribizlivel, barackkal), betesszük a hűtőbe, majd másnap learatjuk a babérokat.

Sütés nélküli, epres-kekszes sajttorta
Hozzávalók (8-10 szelethez)

40 dkg natúr krémsajt (nem tömlős!)
10 dkg cukor, vagy nyírfacukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 vaníliarúd kikapart magjai
4 dl tejszín, habbá verve
25-30 dkg téglalap alakú keksz,
pl. teljes kiőrlésű, vagy vajas keksz
30+20 dkg eper

Először elkészítjük a krémet: a krémsajtot elektromos kézikeverővel simára keverjük a nyírfacukorral, a citrom levével és reszelt héjával és a vaníliával. Óvatosan hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, majd félretesszük. Keresünk egy kb. 26x20 cm-es téglalap alakú, kisebb tepsit és kibéleljük átlátszó frissentartó fóliával. Előkészítjük a torta hozzávalóit: a kikevert krémet, a kekszet (összesen kb. 40 darabra lesz szükségünk) és 30 dkg vékonyra szeletelt epret (a másik 20 dkg-ot a díszítéshez használjuk majd).  A tepsi aljára egy egész vékony réteg krémet kenünk. Következik az első réteg keksz, szép szabályosan, egymás mellett, hogy kitöltsük a a tepsit, pereméig. Ahová nem fér egész keksz, ott törjük félbe, és úgy tegyük oda. A kekszre jön az első réteg krém, erre pedig a vékonyra szeletelt eprek. A rétegezést megismételjük még háromszor, az utolsó réteg mindképpen krém legyen. A tetejét is lefedjük frissentartó fóliával, és egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap feldíszítjük a torta tetejét felkockázott eperrel és ízlés szerint egyebekkel, pl. kókuszforgáccsal, pisztáciával. Szépen szeletelhető. Különlegesebb változathoz az epret ízesíthetjük reszelt gyömbérrel, vagy pár csepp rózsa- vagy narancsvirágvízzel.        

(Visited 17 086 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

5 hozzászólás

  1. “Különlegesebb változathoz az epret ízesíthetjük …..” Szerintem egy kis Cointreau sem állhat neki rosszul 🙂

  2. Mascarpone is jó lehet hozzá? Vagy tudnál ajanlani sajtot? Nekem a natúr Philadelphia is sósnak tűnt sütiben. 🙁

  3. Érdeklődnék, hogy a recepthez konkrétan milyen krémsajt, ill. milyen keksz lett felhasználva? A fotó alapján úgy tűnik, hogy nem háztartási keksz, ill. kérdés, hogy mascarpone használható-e a sütihez.

  4. Mascarpone-val és (kerek) zabkeksszel készítettem tegnap. Tökéletes lett! Nagyon köszönöm a receptet 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük