Tökéletes túrógombóc

Ezért a receptért életem végéig hálás leszek Hadzsi séfnek (Hadzsala Krisztián), akitől kaptam. Még anno az Ízes élet-ben osztotta meg a nézőkkel (akkor éppen az akkor létező Terminál étterem séfjeként volt a vendégem), és pont azért kértük tőle ezt a receptet, mert annyira finom, hogy mindenki könyörgött neki az arányokért. Manapság is sok budapesti étterem használja ezt a receptet, így-úgy módosítgatva, különböző díszítésekkel, ízesítésekkel.

Azon túl, hogy tényleg optimális az állaga –sem nem túl kemény, sem nem túl lágy – rendelkezik egy szuperpraktikus tulajdonsággal, ami most különösen jól jöhet: a masszát előző este kell bekeverni, másnap csak ki kell főzni a gombócokat – pontosan 6 perc alatt. Előtte egy leves, és kész is a gyors ebéd, amit ráadásul minden valószínűség szerint a család összes tagja boldogan fogad. Miközben fő a gombóc, pont elkészül a pirított morzsa is (de még akár azt is el lehet készíteni előző este, tálalás előtt az ember csak ropogósra frissíti a serpenyőben, egy kis vajjal). Tapasztalatom szerint idősek is nagyon szeretik, úgyhogy arra is tökéletes, hogy meglepjünk vele néhány idősebb rokont, barátot, vagy szomszédot, persze szigorúan az ajtaja elé csempészve. (A fotón málnapor van rászórva).

Tökéletes túrógombóc
Hozzávalók (kb. 12-14 gombóchoz)

75 dkg túró
2 tojás
8 dkg búzadara
5 dkg porcukor
fél teáskanál só
1 kezeletlen citrom reszelt héja
Morzsa:
15 dkg vaj
30 dkg zsemlemorzsa
Tálaláshoz: mézes tejföl, szezonális gyümölcs

1. A túrót összekeverjük a két tojással, a grízzel, porcukorral, sóval és a reszelt citromhéjjal. Lefedve hűtőbe tesszük minimum 6 órára, de inkább egy egész éjszakára.

2. Másnap nagy lábasban vizet forralunk, megsózzuk.

3. A túrós masszából nedves kézzel nagyobb ping pong labda méretű (kb. 6 dkg-os) gombócokat formázunk. Pontosan 6 percig főzzük a forró, lobogó vízben.

4. Egy nagy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beleszórjuk a zsemlemorzsát (vagy pankót), és aranyszínűre, ropogósra pirítjuk.

5. Amint megfőttek a gombócok, azonnal meghempergetjük a morzsában. Mézzel kikevert tejföllel és gyümölcsökkel tálaljuk.

(Visited 19 693 times, 8 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

28 hozzászólás

  1. Zsófi ! Nem kell felverni a tojásfehérjét ? Nekem teljesen szétfolyt pedig még tettem hozzá plusz grízt is. Ilyen még nem fordult elő, eddig minden recepted szuperül sikerült. Jaj, de szomorú vagyok.

  2. Kedves Zsófi! Mitől lehet az, hogy teljesen szétmegy a “gombóc”? Mindent a recept szerint csináltam. Állt egy éjszakát. Sírni tudnék, ebédre főztem, de fél centis darabokra málott szét. 🙁

  3. Ha nem sikerült, szetesik, azt igy tavolbol csak a túrònak tudom betudni (ha tenyleg nem maradt veletlenul semmi ki, pl tojas) A kremes turo nem jo hozza, csak a rendes felzsiros, zsiros morzsalekos hagyomanyos turo. Még edj eselyt adjatok neki, a recept evek ota mukodik, es most is sokan megcsinaltak, nagy sikerrel.

  4. Szia!

    Szerintem jobb lenne beleírni a receptbe is hogy csak bolti túró jó hozzá. Én már csak akkor olvastam a kommenteket végig amikor fél órával ebéd előtt széthullott az egész…

    1. Én bolti, Lidl/Pilos félzsíros túróval készítettem és szintén szétesett. Úgyhogy nem feltétlenül a túrónak tudható be.

  5. El nem tudom kepzelni, hogy a turon kivul mi lehet, lehet h a lidl pilos turoval nem mukodik? A recept seftol van ahogy irtam is, 7 eve rendszeresen keszitem nagy rendezvenyeken is, es rengeteg kiprobaltak regen is most is nagy sikerrel. En sima 250g-os zsiros, morzsalekos turoval keszitettem most is. Light, kremturo, cottage cheese, ricotta biztos nem jo hozza, lidl pilossal megnezem majd h hatha az a ludas.

  6. Na én holnap tesztelem,ma bekeverem.Úgy szereztem búzadarát a sógornőmtől(mert jelenleg sehol sincs…),így az a minimum h.isteni lesz..majd beszámolok!

  7. szerintem a 75 dkg túró lehet túl sok. amit én szoktam csinálni az is két tojással készül de csak 45 dkg túróval. nem lehet, hogy itt csúszott el a recept?

  8. Nekem sikerült, egyben maradtak a gombócok, bár elég sérülékenyek.
    Nádudvari zsírszegény túróval (rózsaszín), és tönkölydarával csináltam, mindent a recept szerint.

  9. sziasztok! az első 2 gombócot beletettem teszt jelleggel és atomjaira hullott nekem is, először úgy tűnt, hogy megmaradnak egyben, aztán 2 perc után totál szétfőttek. gombóc készítés közben nekem az volt az érzésem, hogy a ‘tészta’ túl nedves a korábbi tapasztalataimhoz képest, így adtam hozzá egy kis lisztet, amennyi kb felszívta a plusz nedvességet és úgy tökéletesen egyben maradtak a gombócok főzés közben. rögös túrót használtam, mivel lisztérzékeny vagyok kukorica darával kevertem be az eredeti tésztát és rizsliszttel szívtam fel a maradék nedvességet, nekem ez működött 🙂

  10. Sziasztok! Saját készítésű házi túróval készítettem, ami sokkal zsírosabb, mint a hazai túró. (mert itt sem lehet kapni magyar rögös túrót, tejet viszont igen a parasztgazdaságban). 80 dkg-ból készült, 2 tojással, valamennyivel több búzadarával. Kb. 17 órát pihentettem. Nagyon lágy lett, néhol megrepedt. Óvatosan kellett velük bánni. De nem főtt szét, nem esett darabokra. Az én sejtésem, nem szabad “lobogó” vizben főzni. Az ízélmény viszont tényleg tökéletes volt 🙂

  11. Tökéletes lett, a vegen a forgatasnal szetrepedt, de nagy golyokat csinaltam es ennek tudtam be… amugy meg igy is annyira finom lett, hogy a fene banja azt a pici repedest 🥰

  12. Sziasztok, épp Plios rögös túróval készítettem el. Közel egy napig volt a hűtőben, és gyöngyöző, forró vízben főztem ki. Nem tapasztaltam semmit a nehezen kezelhetőségből, vagy a szétesésből. Kedves Zsófi, köszönjük szépen a tökéletes receptet, nagyon-nagyon finom, alaprecept lesz a jövőben!

  13. Drága Zsófi!

    Én pedig neked leszek hálás életem végéig, mert ez a recept tökéletes! 75 dkg rögös túróval készítettem, 3 mini tojással, 12 órát hagytam állni kifőzés előtt a masszát, és a gombócokat pankó morzsában forgattam meg. A szomszédoknak már csak legközelebb tudok vinni belőle.;-)

    Köszönettel,
    Adri

  14. Drága Zsófi!
    Ez a recept TÖKÉLETES! Sokáig féltem a túrógombóctól mert nagykamasz korom első kudarca volt. (A gőzölgő és nem túl bizalomgerjesztő “trutyit” édesapám hősiesen megette kanállal <3 )
    De ez! És belül mint a felhő!
    Rögös túrót és két nagyobb M tojást használtam
    Akiknek szétesett, azt tudom javasolni, hogy bátran erősebben gömbölyítsék, mint mikor gyerekkorunkban kemény hógolyót akartunk formázni.

  15. Köszönöm a receptet, tökéletes lett! 45 dkg félzsíros túróból, 2 db tojással és 9 dkg búzadarával csináltam, cukor helyett édesítővel. Nem esett szét egyáltalán.

  16. Kedves Zsófi,
    tegnap elkészítettem, házi túróval és mégis szétesett. Nagyon bosszús vagyok. Mi lehet az oka, hogy többen így jártunk?
    üdvözlettel: SPéter

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük