Ezerarcú, paradicsomos lencseragu – alaprecept

Egy hét alatt minden megváltozott, a főzésünk is. Legtöbben az otthoni konyhánkban keresünk most egy kis békét, vigaszt és elsősorban napi menüt. Átgondoltabban, szerényebben, takarékosabban tervezzük meg a heti főzést, a különlegesebb, egzotikusabb alapanyagokat megtartjuk békeidőkre, előtérbe kerülnek a kamra kincsek. Ahány élethelyzet, annyi viszonyulás – kinek a nap fénypontja és terápia lett a konyhai tevékenység, kinek komoly kihívás a házimenza üzemeltetése. Az alábbi, szuperegyszerű, paradicsomos lencseragut –ami valójában egy kvázi húsmentes bolognai - szívből ajánlom mindenkinek. Maga az alaprecept is remek, a legjobb benne azonban az ezerarcú felhasználhatósága. Érdemes belőle rögtön nagy adagot főzni, mert igazán multifunkcionális, és fagyasztóban is nagyszerűen lehet porciózva tárolni. Az alaprecept ízesítése szándékosan semleges, a fűszerezést közönségtől (gyerek, vs. felnőtt) és kamra felszereltségi szinttől függően variálhatjuk (ha van otthon, és szeretjük, ízesíthetjük az alapot szárított gombával, füstölt-, vagy csípős paprikával, curry-, vagy más fűszerkeverékkel). Íme, a „lencsebolognai” további életei: vega raguként nem csak főtt tésztára, hanem héjában sült burgonyára, lepénykenyérre, bármilyen főtt gabonára is halmozhatjuk. Botmixerrel darabosra pürésítve válhat belőle pazar melegszendvicskrém (reszelt sajttal a tetején). Jól működhet rakott ételek húsrétegeként (rakott kel, lasagna), töltelékként (húsmentes hortobágyi, rizzsel keverve töltött paprika). Másnap, amikorra kissé összeáll, forró vízzel felengedve rusztikus (vagy pépesítve krém-) levessé válhat, ha tartunk otthon kókusztejet és egzotikus fűszereket, akkor indiai dhal-lá (ez esetben süthetünk mellé házi naan lepénykenyeret).

Ezerarcú, paradicsomos lencseragu – alaprecept
Hozzávalók (kb. 8-10 adag)
 
0,5 dl olaj
1 nagy hagyma, finomra aprítva
4 gerezd fokhagyma, meghámozva, finomra aprítva
2 sárgarépa, meghámozva, lereszelve
kis darab zeller, meghámozva, lereszelve
25 dkg lencse (előző nap beáztatva)
7 dl paradicsomszósz, vagy hámozott paradicsomkonzerv
1-1 mokkáskanál szárított kakukkfű és oreganó
só, bors
kb. bő 1 liter víz

Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát és a fokhagymát. Hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és zellert, pár percig dinszteljük. Beletesszük a beáztatott lencsét, átforgatjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a fűszereket és a vizet. Egész lassú tűzön, kb. 1 óráig főzzük, amíg a lencse megpuhul, de nem fő pépesre. A pontos főzési idő a lencsétől is függ, 45 perc után már érdemes figyelni. Ha közben túl sűrűnek látjuk, fokozatosan hozzáöntünk 1-1 dl vizet, figyeljünk, hogy ne kapjon oda. Ha tésztával adjuk, kifőzünk fejenként 6-10 dkg tésztát, majd ráhalmozzuk a lencseragut. Reszelt parmezánnal, olívaolajjal tálaljuk, ha van otthon, akkor finomra aprított zöldfűszert, például bazsalikomot, vagy medvehagymát szórunk a tetejére.

(Visited 8 728 times, 6 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi, mióta feltetted azóta kacérkodom vele, hogy elkészítsem. Ezt erősítette, hogy az elmúlt 40-50 napban nagyon húsra szorítkozott az étkezésünk (ezt volt a legkönnyebb berendelni) sajnos kevés zöldséggel lazítva. DE tegnap végül elkészítettem és akár hányszor “utána kóstolok” bánom, hogy nem előbb készítettem el. Nagyon köszönöm!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük