Tiszaörsi tarhonyasaláta sütőtökkel, pirított dióval

Az egész úgy kezdődött, hogy a falu összegyűjtött néhány asszonyt, akikkel elkezdtek csigatésztát készíteni. Akinek volt már lehetősége megfigyelni, hogy ez a tevékenység milyen idő- és munkaigényes, tudja, hogy a házi csigatészta értéke pénzben szinte kifejezhetetlen. Vagy megfizethetetlen. Egy tojásból, négy óra alatt készül ugyanis el kb. húsz deka csiga, ami egy közepes méretű családi ebéden el is fogy. A tiszaörsi asszonyok fáradhatatlanul gyúrtak és tekertek, hírük pedig a szomszéd falvakig is elért, a kereslet óriási volt, lakodalom nem volt a tésztájuk nélkül. A biznisz növekedni kezdett, mígnem egy szövetkezet lett a vége, négy állandó tésztás asszonnyal, profi tésztagéppel, szárítókeretekkel. A választék is bővült, kiváló minőségű lebbencs-, kocka-, cérnametélt- és miegymás készül ma már az apró manufaktúrában. A tarhonya az egyik legnépszerűbb tésztájuk, de igencsak meglepetést okozott az alábbi – a hagyományos pásztortarhonyától, vagy úttörőgombóctól igencsak eltérő –szokatlan felhasználási mód.

Tiszaörsi tarhonyasaláta sütőtökkel, pirított dióval
Hozzávalók (6-8 kis adag)

2+2 evőkanál olívaolaj
10 dkg tarhonya, sötétre pirítva
50 dkg sütőtök (héjastól, kb. 3,5 cm-es szabálytalan kockákra vágva)
25 dkg lilahagyma (2 közepes)
só, bors
fél narancs reszelt héja
1 kávéskanál chilipehely
4 dkg durvára vágott dió, megpirítva
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor

Egy lábasban két evőkanál forró olajon egészen sötétre megpirítjuk a tarhonyát. Felöntjük kb. 2,5-szeres mennyiségű vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd kb. 20 perc alatt teljesen puhára főzzük, leszűrjük, és langyosra hűtjük. Miközben fő a tarhonya, megsütjük a tököt és a hagymát (együtt, egy tepsin). A sütőt előmelegítjük 220C fokra/légkeveréses üzemmód. Sütőtökből érdemes olyat választani, aminek hosszú az egyenes része, a nyaka, mert azt könnyebb kockázni. De használhatunk vegyesen, többféle tököt is (pl. kerek Hokkaido tököt). A sonkatököt nem szükséges meghámozni, a héja is ehető, ráadásul szépen formában tartja a zöldségdarabokat a sütés során. A lilahagymát meghámozzuk, és nagyobb cikkekre vágjuk. A feldarabolt zöldségeket egy uzsonnázótasakban összeforgatjuk olívaolajjal, sóva és borssal, majd 220C fokos, légkeveréses (tehát nagyon forró) sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a széle már kissé elkezd karamellizálódni, felülete enyhén megpirult, itt-ott fekete pöttyök is megjelennek rajta. A zöldségeket is langyosra hűtjük. Óvatosan – hogy ne törjön a tök – összeforgatjuk a tarhonyát a sült sütőtök és lilahagyma darabokkal, fél narancs reszelt héjával, chilipehellyel, végül nagyobb levelekre tépkedett (nem finomra aprított) petrezselyemmel és kaporral. Durvára vágott, pirított dióval szórjuk meg. Kiváló, vega langyos saláta, ami magában is nagyszerű, de lehet sültek (csirke, tarja, halak) körete is.

(Visited 868 times, 6 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük