Zsályás, lilahagymás, nyári sült zöldbabok

Igaz, hogy a legnagyobb nyár közepén az ember nem feltétlenül szívesen kapcsolja be a sütőjét, de egyrészt az időjárás egyelőre kímél bennünket az elviselhetetlen kánikulától, másrészt van az az étel, amiért megéri bekapcsolni, annyira finom. Arról nem is beszélve, hogy oda sem kell rá figyelni, a sütő elvégzi helyettünk a munkát, tehát tulajdonképpen praktikus is. Pontosan ilyen ez a sült bab kavalkád. A sült bab műfaja nem ismeretlen számomra, a vajbabot magas hőfokon kis curryvel összekeverve sütöttem régebben gyakran, úgyhogy nem volt meglepetés, hogy mennyire jó így. Ezúttal viszont hosszabban, lassabban sütöttem, amitől puha, olvadós lett, mellette az édesre sült hagymák és fokhagymagerezdek, na meg a kesernyés fűszerességet adó zsálya –pazar a végeredmény! A zsálya helyett kakukkfűvel, vagy rozmaringgal is működhet. Mint sokszor a legjobb receptek, ez is kényszerből született: egyszerűen annyira elragadtatom magam mindig a nyári piacon, hogy szinte kivétel nélkül mindig túlvásárolom magam, ezúttal éppen a nyári csúcson járó sokféle zöldbabból. Ceruzabab, vajbab, Juliska, méteres bab is felhasználásra várt, így egy szép színkavalkádot sütöttem.

Nagy élmény így magában, ahogy van, nekem nem hiányzik hozzá semmi, de persze lehet köretként is adni, sült csirkéhez, halhoz, vagy kerülhet rá hatperces tojás, mozzarella, burrata, halloumi, tofu –kinek mi tetszik. Hivatalosan 4 adag, az igazság azonban az, hogy ketten együltőben elpusztítják, főleg, ha nem köret.

Zsályás, lilahagymás, nyári sült zöldbabok
Hozzávalók (2-4 adag)

1 kg friss zöldbab, vegyesen
(pl. sárga vajbab, zöld ceruzabab, Juliska, stb.)
2 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, megpucolva
0,5-1 dl dl olívaolaj
só, bors
10 zsályalevél

A sütőt előmelegítjük 180C fokra. Elővesszük a legnagyobb tepsinket, leterítjük egy sütőpapírral. A zöldbabot megpucoljuk, de csak a szárát távolítjuk el, a hegyes végét nem kell lecsípni, abban sok íz rejlik. Ha méteres zölbabot is használunk, azt két-három nagyobb darabba vághatjuk, a többi babot egészben hagyjuk. Kiterítjük a tepsire. A lilahagymákat megpucoljuk, és vastagabb cikkekre szeleteljük, a fokhagymagerezdeket megpucoljuk. Ezeket is a zöldbab közé szórjuk. Nyugodtan lehet minden szorosan, egymás hegyén-hátán, mert itt úgyis lassan sütjük, a saját szaftjában süldögél majd, nem az a cél, hogy ropogósra grillezzük. Az egészet gazdagon meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd egyenletesen elosztjuk rajta a zsályaleveleket. 45-50 percig sütjük, amígy a babok teljesen megpuhulnak, és egy-egy a felületén meg is pirul (de nem kell nagyon).

(Visited 1,860 times, 26 visits today)
Print Friendly

One comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.