Békebeli túrós palacsintafelfújt

Bécs itt van a szomszédban, mégsem ismerjük eléggé éttermeit, kávézóit, piacait. Pedig Budapesthez hasonlóan ott is rendesen pezseg a gasztroszcéna és sorra nyílnak az új, izgalmas helyek. Tányérnyi rántott hús (tökmagolajos burgonyasalátával) a Figlmüllerben, Tafelspitz Plachuttánál, Sacher-torta, esetleg almás rétes vaníliasodóval valamelyik neves kávéházban –ezekkel a klasszikusokkal biztosan nem lehet mellényúlni. A kötelező körök után azonban nekiállhatunk felfedezni a kevésbé kézenfekvő és a bécsiek által kedvelt alternatívákat. A magyar vállalkozónő által vitt Hidden Kitchen-t, ahol színes, buja saláták és egészséges fogások várnak, az újranyitott Kussmault, ahol korábban világszínvonalú pacalos pájslit és rumbabát adtak, a Skopnik&Lohn-t Bécs legjobb rántott húsával. Jöhet a piaci séta a Naschmarkt-on, közben a patinás Urbanek roastbeef-je, vagy a Neni színes hummuszai, szakácskönyv- és fűszerrajongóknak Babette Spice and Books for Cooks üzlete. Vagy éppen a városi park közepén álló, tejtermékekre, tejes ételekre és sajtokra specializálódott Meierei. Náluk is közönségkedvenc az alább ajánlott, vaníliás, tejszínes-tejfölös öntettel besütött túrós palacsintafelfújt, igazi bécsi klasszikus desszert.

Békebeli túrós palacsintafelfújt
Hozzávalók (4-6 adag)

Palacsinta:
1 tojás
2 dl tej
10 dkg liszt
csipet só
0,5 dl szénsavas ásványvíz
sütéshez olaj

Töltelék:
25 dkg krémes túró
2 tojás, szétválasztva
5 dkg porcukor
1 evőkanál búzadara
1 citrom reszelt héja
fél rúd vanília magjai
csipet só
5 dkg mazsola
tál kikenéséhez kb. 3 dkg puha vaj

Öntet:
2 dl tejföl
2 tojás sárgája
4 dkg porcukor
2 dl tejszín
fél rúd vanília magjai

Hagyományos módon palacsintát készítünk, ezeket korábban is megsüthetjük (ebből a mennyiségből átmérőtől függően 6-8 palacsinta lesz). Kikeverjük a tölteléket: a túróhoz adjuk a tojássárgáját, a porcukrot, a búzadarát, a citrom reszelt héját, a vaníliát és a csipet sót. Elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a túrós masszába. Gazdagon megtöltjük a palacsintákat és feltekerjük. Egy hőálló tálat –pl. jénait, vagy tepsit - kivajazunk, sorban beletesszük a megtöltött palacsintákat (fel is vághatjuk darabokra, úgy könnyebb később tálalni). Összekeverjük az öntet hozzávalóit: a tejfölt, tojássárgát, porcukrot, tejszínt és vaníliát -, és meglocsoljuk vele a palacsintákat. 180C fokos sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. Magában is nagyon finom, de kínálhatunk mellé sült gyümölcsöket, vagy extra vanília öntetet.

(Visited 2,769 times, 52 visits today)
Print Friendly

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.