Ünnepi mákos guba kalácsból, sütőben

El sem hiszem, hogy az egyik leggyakrabban készített, régi receptem nincs fent a blogon, itt volt az ideje pótolni. A legelső, 2009-ben kiadott szakácskönyvemben szerepel, és nálam a repertoárom állandó darabja azóta is. Karácsonykor rendszeresen készül, és ez egyike azoknak a receptjeimnek, amiket gyakran sütök külföldieknek is, külföldi rendezvényeken is. A hagyományos mákos gubához képest elegánsabb, hiszen sütőben sül és kalácsból készül. Az utóbbi években Sommer-féle barheszből, azzal vált tökéletessé (péntekenként lehet kapni Sommerék cukrászdájában a város legjobb barheszét, ha biztosra akar menni az ember, akkor érdemes előre megrendelni). Mostanában többnyire narancsvirágvízzel és vaníliával kikevert mascarponéval szoktam adni, de vaníliasodóval, vagy fagylalttal is kiváló. Süthetjük tortaformában, szépen összeáll, így is lehet tálalni. Vagy süthetjük bármilyen tepsiben, hőálló tálban és abból szaggatunk rusztikus, kisebb adagokat.

Ünnepi mákos guba kalácsból, sütőben
Hozzávalók (6-8 adag):

12 dkg darált mák
10 dkg porcukor
3 tojássárgája
5 dkg kristálycukor
8 dl tej
fél vaníliarúd kikapart belseje
10-12 szelet kalács, vagy barhesz (én általában Sommer-féle barheszből készítem)
5 dkg vaj
egy darab narancshéj
2 ek méz

A sütőt előmelegítjük 180C-ra. A mákot összekeverjük a porcukorral. A tojássárgáját kézi (vagy elektromos) habverővel fehéredésig keverjük a kristálycukorral. A 8 dl tejet a vanília kikapart magjával és a rúddal, valamint a darab narancshéjjal felmelegítjük. Állandó keverés mellett a tojásos keverékre öntjük, majd azzal együtt visszaöntjük a lábasba, és néhány másodpercig főzzzük. A vaníliarudat és a narancshéjat eltávolítjuk. Kivajazunk egy tortaformát (vagy jénait), vagy egyszemélyes hőálló tálkákat. Következik a rétegezés: egy réteg kalács, erre a vaníliás „öntet”, megvárjuk, amíg a kalács beszívja, ezt megszórjuk a cukros mákkal, néhány darabka vajat teszünk rá, majd némi mézet csurgatunk rá. Ezt addig folytatjuk, amíg van a hozzávalókból. A tetejére néhány forgács vajat teszünk. 25-30 percig sütjük, amíg megpirul. Porcukorral meghintve, langyosan tálaljuk. Mellé adhatunk narancsos vaníliamártást, fagylaltot, vagy vaníliával és narancsvirágvízzel kevert mascarponét, vagy tejszínt.

(Visited 4,432 times, 59 visits today)
Print Friendly

3 hozzászólás

  1. Ez a recept tényleg a mákos guba megdicsőülése! Elképesztően finom lett, a következő adagot viszem is be frissen sütve a kollégáimnak. Én Brüsszelben a Carrefourban kapható, “finest”, csupa vaj kalácsból csináltam és túlszárnyalt minden korábbi, kiflis változatot. Azt hiszem, hogy tényleg a jó minőségű kalács a recept lényege. Egy kb. 20×26-os jénaiban sütöttem, összesen négy réteg kaláccsal és pont jó lett így az állaga. Köszi a receptet!

  2. Kedves Zsófi,
    A narancsvirágvízes mascarpone krémet,hogyan csinálod?Szimplán csak ezt a két hozzávalót összefolgozzuk,vagy van még titkos összetevő?;-)

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.