Őszi sült paprikás vöröslencsekrémleves

Ez a leves még a nyár végén, a paprika- és paradicsomszezon végén született. Egyszer csak eljött ugyanis az a pillanat, amikor még javában volt paradicsom, a hőmérséklet viszont lehűlt, és meg kellett állapítanom, hogy a paradicsomhoz hideg lett és sokkal inkább forró leves formájában kívánom. A paradicsom így a paprikákkal együtt a grillbe került, meg is sült, mire a vöröslencse megpuhult. Imádtuk, jó tartalmas, gyorsan elkészülő leves.

Őszi sült paprikás vöröslencsekrémleves
Hozzávalók (4 adag)

4 piros kaliforniai-, vagy kápiapaprika
2 paradicsom
3 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
3 cm friss gyömbér, reszelve
1 teáskanál őrölt pirospaprika
¼ kávéskanál cayenne bors
20 dkg vöröslencse
1,2 liter leszűrt húsleves, vagy víz
só, bors

Először elkészítjük a sült paprikát és paradicsomot (akár előző nap). A paprikákat hosszában félbevágjuk, a csumát eltávolítjuk. Vágott felükkel lefelé tepsire állítjuk. A paradicsomokat keresztben félbevágjuk és a paprikák mellé helyezzük vágott felülettel felfelé. A sütőt grillfokozatra (vagy a lehető legforróbbra) állítjuk, és kb. 15-20 perc alatt meggrillezzük a paprikákat. Akkor jó, amikor már fekete, szenes a héja. Egy tálba tesszük, letakarjuk frissentartó fóliával, pár percig állni hagyjuk, aztán könnyen le lehet húzni a héját. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát, gyömbért, majd hozzáadjuk a fűszereket. Beletesszük a lencsét, átforgatjuk, hozzáadunk 1,2 liter vizet, majd kb. 20 perc alatt teljesen puhára fő. Ekkor hozzáadjuk a lehéjazott sült paprikát és a sült paradicsomot (héja nélkül) majd botmixerrel, vagy turmixgéppel simára pürésítjük. Adhatunk hozzá zsemlekockát, vagy pirított magokat.

(Visited 12 294 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

7 hozzászólás

  1. Räkantattam a narancssärga levesekre! 😊 Ma elkeszült a sült sütötök kremleves, oktoberben mär mäsodszor! Isteni lett, mint mindig!! Imädom!🤗 A következö ez a lencsekremleves lesz!! Szuperjol nez ki! Egyebkent en ujabban pattogtatott kukoricät teszek a kremlevesekbe! Erdekes es finom benne! Nem annyira tömeny, mint a zsemlekocka vagy a csicseriborso. Probäljätok ki!

  2. Maga a recept vonzó, valószínűleg sárgaborsóval uolyan remek hatást lehet elérni (tény, hogy kevésbé trendi a használata, mint a vörös lencséé).
    Köszönöm az inspirációt, ki fogom próbálni a receptet.
    Ám az ételeket, amelyeket akármilyen kiváló receptek alapoznak meg, nem imádjuk (különösen nem “imádtuk” – ahogyan a gasztroblog szerzője írta – uis múlt ideje ennek az igének még az angolban sincs, csak jelen ideje, ám annak más a jelentése).
    Ez a szó spirituális értelmű, és nem fecsérelhető el a napi betevő élvezhetőségének a jellemzésére.
    A magyar nyelv sokkal gazdagabb, ahogy az internacionális gasztroszótár is az, minthogy a “remekül sikerült / nagy sikert aratott /élvezetes volt / kitűnő ízharmóniát értünk el vele” stb.

    1. ???
      angolban is hasznalatos a `we loved it` egyebkent nem jovok ra, ez a komment most akkor mirol szol? nyelvi helyreigazitas??? 😀

    2. “Ez a szó spirituális értelmű, és nem fecsérelhető el a napi betevő élvezhetőségének a jellemzésére.” Imádom ezt a kommentet… 🙂

    3. A lányom megfőzte. Eléggé szkeptikusan fogtam bele az evésébe, de nagyon finom volt!
      IMÁDTUK!!!!!
      Köszönjük a receptet!

  3. Megcsináltam, ez volt az első krémlevesem! Finom lett, pirított tökmaggal és napraforgómaggal nagyon jó. És tényleg, milyen könnyen lejön a paprika héja grillezes utàn! 🌶🌶🌶 Az a jó, hogy minden recepted pontos, ez nem minden ismertebb gastrobloggerről mondható el. 🙂👏

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük