Őszi sült paprikás vöröslencsekrémleves

Ez a leves még a nyár végén, a paprika- és paradicsomszezon végén született. Egyszer csak eljött ugyanis az a pillanat, amikor még javában volt paradicsom, a hőmérséklet viszont lehűlt, és meg kellett állapítanom, hogy a paradicsomhoz hideg lett és sokkal inkább forró leves formájában kívánom. A paradicsom így a paprikákkal együtt a grillbe került, meg is sült, mire a vöröslencse megpuhult. Imádtuk, jó tartalmas, gyorsan elkészülő leves.

Őszi sült paprikás vöröslencsekrémleves
Hozzávalók (4 adag)

4 piros kaliforniai-, vagy kápiapaprika
2 paradicsom
3 evőkanál olívaolaj
1 hagyma, finomra aprítva
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
3 cm friss gyömbér, reszelve
1 teáskanál őrölt pirospaprika
¼ kávéskanál cayenne bors
20 dkg vöröslencse
1,2 liter leszűrt húsleves, vagy víz
só, bors

Először elkészítjük a sült paprikát és paradicsomot (akár előző nap). A paprikákat hosszában félbevágjuk, a csumát eltávolítjuk. Vágott felükkel lefelé tepsire állítjuk. A paradicsomokat keresztben félbevágjuk és a paprikák mellé helyezzük vágott felülettel felfelé. A sütőt grillfokozatra (vagy a lehető legforróbbra) állítjuk, és kb. 15-20 perc alatt meggrillezzük a paprikákat. Akkor jó, amikor már fekete, szenes a héja. Egy tálba tesszük, letakarjuk frissentartó fóliával, pár percig állni hagyjuk, aztán könnyen le lehet húzni a héját. Az olajon üvegesre dinszteljük a hagymát, fokhagymát, gyömbért, majd hozzáadjuk a fűszereket. Beletesszük a lencsét, átforgatjuk, hozzáadunk 1,2 liter vizet, majd kb. 20 perc alatt teljesen puhára fő. Ekkor hozzáadjuk a lehéjazott sült paprikát és a sült paradicsomot (héja nélkül) majd botmixerrel, vagy turmixgéppel simára pürésítjük. Adhatunk hozzá zsemlekockát, vagy pirított magokat.

(Visited 3,360 times, 21 visits today)
Print Friendly

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.