Fokhagymás kecskesajttal töltött cukkinivirág

Az olasz konyhában az egyik legkeresettebb csemege, nálunk egyelőre csak egy-egy termelő merészkedik ki vele a piacra, pedig ahol cukkini van, ott virág is van (szombatonként mind a Fény utcai mind a Lehel piacon találni). Kacérkodnak is vele sokan – van, aki azért, mert már kóstolta, és pontosan tudja, milyen finom, van, aki az esztétikai vonzereje miatt. A cukkinivirág szép. Ritkaságának oka valószínűleg a törékenysége és érzékenysége: a strapát, szállítást nemigen bírja, és célszerű azonnal felhasználni. Az első eufória után marad a tanácstalanság, hogy hogyan is kell elkészíteni. Leggyakoribb módszer a virágok megtöltése (ricottával például), majd vékony sörtésztában való kisütése. Adhatjuk azonban tésztához: fokhagymás cukkinikarikákkal együtt megfonnyasztva, parmezánnal, vagy rásüthetjük pizzára. Nem csak az olasz konyhából szerezhetünk ihletet, itt van a görögök saját változata: a kolokithakia yemista – mentás, paradicsomos rizzsel töltik meg, majd párolják, és citromlével megcsepegtetve adják. A törököknél a rizst rengeteg kaporral, fenyőmaggal és mazsolával keverik. Ha valaki először próbálkozik vele, készítsen frittatát, azaz tojáslepényt, a tetejére süsse rá a virágokat, és szórja meg jó sok morzsolt fetasajttal. Az alábbi elkészítési mód idén a kedvencem: a virágot töltjük, de nincs olajos sütögetés, helyette a sütőben sül. A virágok megtöltése habzsák segítségével a legpraktikusabb, ha az nincs kéznél, egy mezei uzsonnázó tasak is megteszi, aminek levágjuk a csücskét.

Fokhagymás kecskesajttal töltött cukkinivirág
Hozzávalók (12 darabhoz)

Töltelék:
15 dkg natúr kecskesajtkrém
1 kis gerezd fokhagyma, reszelve
1 kis tojás
1 evőkanál kenyérmorzsa (vagy panko)
2 evőkanál reszelt parmezán
só, bors
fél csokor kapor, finomra aprítva
12 cukkinivirág (cukkinivel együtt, vagy nélküle)
olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 200C fokra (légkeverés). Elkészítjük a tölteléket: egy kis tálkába tesszük a kecskesajtkrémet (fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen), belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a felvert tojást, a kenyérmorzsát (vagy pankót), a reszelt parmezánt, sózzuk, borsozzuk (óvatosan, mert mind a parmezán mind a kecskesajt sós). Belekeverjük a finomra aprított kaprot (használhatunk más zöldfűszereket is, petrezselymet, vagy tárkonyt). Habzsákba töltjük. A cukkinivirágokat egyesével óvatosan kinyitjuk, majd a habzsák segítségével megtöltjük. Nem baj, ha kicsit kifolyik. Hőálló tálon elrendezzük, és meglocsoljuk kevés olívaolajjal. Kb. 15-20 percig sütjük, amíg a cukkini megpuhul, de nem fő szét. A végén egy percre grillfokozatra is kapcsolhatjuk a sütőt. Langyosan kínáljuk, magában, snack-ként, de adhatunk mellé hideg kapormártást, könnyű paradicsomszószt, vagy csomómentesre kevert fokhagymás joghurtot, úgy elegáns előétel, vagy könnyű nyári ebéd.

(Visited 1,127 times, 1 visits today)
Print Friendly

One comment

  1. Kedves Zsófi

    Nincs problémám csak véleményem egy recepttel kapcsolatban. A recept 2017. július 21-én jelent meg a Blikk újságban.
    Mautner Zsófi házias desszertjeként, nevezetesen Nagymamám rizskochja málnaöntettel

    Amikor elolvastam a hozzávalókat, akkor rögtön megfogalmazódott bennem az amit most írok le augusztusban.

    Gyakran olvasok olyat, hogy valakik legfőképpen a nagymamájukra hivatkozva emlegetnek egy-egy receptet, mintha az csak egyedül az ő nagymamájához lenne köthető. Lehet, hogy van ilyen is, sőt biztos is, de nem a fenti recept.
    Nem tudom, hogy a nagymamád hány éves – én már 77 vagyok – de ha valaki a nagymamájának tudja be a leírt receptet, akkor abban a nagymamájának a korában levő hozzávalók legyenek vagy más helyettesítők, de akkor már ne nevezze úgy, hogy a nagymamája receptje.
    Ugyanis nem hiszem el, hogy a nagymamád használta vagy akár használja – ha még él – Tiradell rizst, a Pilos tejet, a Castello sót, cukrot, a Belbake vaníliarúdat, mazsolát, Inkább a feltételezésem, Te vagy az aki ezeket az alapanyagokat használod, mivel ez a recept a Lidl honlapjában is megjelent, az üzleteiben kaphatóak. Tehát a feltételezésem az, és biztos, hogy nem tévedek, hogy a Lidl kért olyan receptet, amiben az ő forgalmazásában levő hozzávalók legyenek.
    Egyébként pedig a “füstös” mellékízű rizs nem is való egy édes desszerthez Én például igyekszem csak magyar termékeket vásárolni. De például egy vaníliarúd, az vaníliarúd bárki forgalmazza, bármilyen márkanéven, az vaníliarúd marad.
    Nem szeretem azt a konyhát, és azt sem ha valaki el van ájulva más népek konyhájától például Te a törökökétől – persze az említett recept az nem török, hanem a “nagymamádé”. Magyarok vagyunk elsősorban a szezonális magyar konyha híve kellene, hogy legyünk. A négy évszakos éghajlatunk alatt háromban megterem minden ami kell, ezekből kellene válogatni és valóban a nagymamád receptjeiből.

    Üdvözlettel:
    Lívia

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.