Taco mánia II.

Fotók: Nagy Balázs

Az előző részben a taco alapjait és az egyik legjobb feltét, a carnitas, vagyis a lassan sült, tépett sertéshús receptjét vettem végig. Alább következzen jónéhány változat, amely bebizonyítja, hogy taco-ban nincsen tabu, bármit és bárhogyan szabad, ami csak jólesik. A lényeg, hogy sok izgalom történjen benne, a felépített ízek pedig végül egységet alkossanak. Mondhatnám azt is, hogy ha nekem taqueriám lenne, akkor most ezek közül lehetne választani:

  1. Taco Al Pastor – talán az egyik legkomplexebb, egyben legfinomabb. Az autentikus verzió ugyanakkor házilag sajnos szinte kivitelezhetetlen, ugyanis egy olyan függőleges, forgó grillen készül, amin a gyrosok/dönerek/shawarmák. A huszadik század elején Mexikóba érkező libanoni bevándorlók hozták be, a mexikóiak pedig a tetejére biggyesztettek egy ananászt, amelynek édes leve lecsorog a karamellizálódó húsra. Csalósan: bármilyen, serpenyőben ropogósra átsütött húsra (akár jófajta gyrosra) grillezett ananászdarabokat (+salsa, koriander, pácolt hagyma) teszünk, szenzációs!

2. Ceviche taco – az egész Közép- és Dél-Amerikában népszerű, hagymával, chilivel, citrommal marniált nyers hal remekül érvényesül a taco-ban.

3. Reggeli taco – rántotta, vagy tükörtojás, avokádó, paradicsomsalsa, esetleg feketebab – kiváló napkezdés

4. Rántott csirkés tacoszuperropogós rántott csirke falatok, pácolt lilakáposztasaláta, mangósalsa, chilis majonéz – a ropogós darabok parádésak a puha tortillával, egyben van minden.

5. Csirkeaprikás taco – ez meglepő lehet, természetesen egyáltalán nem mexikói, de szenzációs! Szaftos csirkepörkölt, uborkasaláta, kisdinnye salsa, tejföl

6. Vadas taco – bizarrnak tűnhet, de a legjobb bizonyíték arra, hogy kísérletezni megéri, ez az egyik kedvenc. Vadas marhapofa, szeletelve, szósz, házi savanyított répa, kapor

7. Salátás taco – bármilyen saláta mehet bele, pl. görög saláta

8. Sült zöldséges taco – sütőben sült karfiol, édesburgonya, fokhagymás, chilis joghurt, gránátalma, koriander

9. Az alaptaco: carnitas, azaz lassan sült, tépett sertéshús, avokádókrém, pácolt hagyma

10. Falafel taco – nem autentikus, nem hétköznapi, de nagyon is jó: falafel golyók, zöldségek, sok zöldfűszer

11. Sajtburger taco – a legújabb őrület – mini burger pogácsák, olvasztott sajttal, saláta, paradicsom, salsa, egyebek

12. Halas taco – klasszikus, Amerikában nagy kedvenc: ropogósra sült, vagy grillezett halfalatok, zöldek, szószok

13. Pacalos taco – szintén nem mindennapi, de az egyik legjobb, amit valaha kóstoltam (Bécsben, tavaly nyáron egy pop up taqueriában). Fűszeres, csípős pacalpörkölt, pár zöldség, szósz.

14. Feketebabos taco – vegánoknak, vegáknak ideális. Feketebab-, vagy bármilyen más babragu, avokádó, paradicsomsalsa, koriander.

15. Indiai taco – úgy tűnik, a taconak jól állnak az indiai ízek! Néhány kanál sűrűbb fajta indiai lencse-, vagy csicseriborsóragu, vagy bármilyen curry + a kiegészítők.

Hogy enni hogy szokás? Kulturáltan nem könnyű. Csakis kézzel lábbal lehet, a taco két szélét összehajtva, a lényeg, hogy a sok különböző ízű és állagú feltét egységet alkosson, a puha, édeskés tortilla ölelje körbe a ropogós, krémes, csípős, savanyú, lágy ízeket, és minden egyes falat izgalom és meglepetés legyen.

Taqueriát Budapestre!

(Visited 8 136 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

  1. Kedves Mautner Zsófi!
    Nagymamakorú (de még nem az) hölgy vagyok, aki nagyon szeret és – állítólag – tud is sütni, főzni. Mostanság próbálkozom tortillát készíteni. Már másodszor nem sikerül! Pedig beszereztem eredeti mexikói …. kukoricalisztet, amihez az ÁZSIA Bt. Vámház krt-i üzletében jutottam hozzá. Ugyanúgy morzsálódik, mint a közönséges kukoricaliszt.
    Az általam használt recept szerint 30 dkg kuk.liszt, 4 ek olaj, 3-4 dl langyos víz, fél sütőpor, és 1 kk só. Összeállítottam (nem könnyen!), hagytam állni 1 órát és utána jött a feketeleves, ismét nem tudtam kinyújtani, mert annyira szakadt. Még a száraz vasserpenyőben sem sikerült lenyomkodnom, mert elemeire, morzsáira esett szét.
    Mit csináltam rosszul???
    Kérem szíves segítségét, amit előre is nagyon köszönök.

    1. En nem Mautner Zsofi vagyok, de az osszes kukoricalisztes probalkozasom a kukaban landolt. Aztan olvastam egy receptet, amiben sima lisztet irnak, azzal szuper lett. Esetleg keress ilyen receptet es probald meg 🙂 (az enyem 2 csesze liszt, 3/4 csesze viz, 3 EK olaj, 1/2 TK so. jo nehez bedagasztani, legalabb 5 percig kell rendesen gyurni! 15 perc pihentetes, majd 8 reszre osztani, kinyujtani vekonyra, kisutni)

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük