A legfinomabb kókusztejes csirkecurry

Curryt lehet főzni gyorsan, vagy lassan. A curry terminológiájába most bele sem megyek, maradjunk abban, hogy fűszeres mártásban főtt húsos, vagy zöldséges egytálételt értek alatta. Lehet szuperegyszerű villámrecept, vagy összetett, odafigyelést, időt és extra alapanyagokat igénylő, és ennek megfelelően mély ízű étel. Lehet gyors kamravacsora - hagyma, fokhagyma, gyömbér és egy currypor sok konyhában akad, de megelőzheti hosszas rákészülés és órákig tartó beszerző körút a különleges fűszerekért. Én minden curry-ért rajongok, és gyakran főzök is. Itt a blogon is gyakran adtam hozzá receptet, ez a zöldségcurry egy jó kiindulási alap. Aktuálisan az alábbi recept a kedvencem, ami két dologban különbözik az eddigi curry-ktől: egyrészt arany színűre pirított kókuszreszelék van a mártásban, ami extra ízt és textúrát ad, másrészt sütőben készül, aminek köszönhetően hihetetlenül intenzív, mély, illatos ízei alakulnak ki. Két egzotikus fűszerért kell elbaktatni hozzá a Culinarisba, vagy az Ázsiába: a kaffir lime levélért (fagyasztott) és a thai citromfűért (friss). Ha ezek kimaradnak, úgy is érdemes nekiugrani a receptnek, de azért ezekkel együtt lesz igazán átütő a végeredmény. Ha nagyobb mennyiségben készítem, akkor szépen meg szoktam kérni a hentesemet (Tátra u.), hogy filézze ki a csirkecombot, a csontokból pedig alaplevet főzök.

Legutóbb például 30 főre készítettem ezt a curryt, és legmegbízhatóbb borszakértőmtől, Herczeg Ágnes barátnőmtől kértem tanácsot, hogy milyen bort kínáljak majd mellé. Az ő tanácsára döntöttünk a fiatal mátraaljai borász, Benedek Péter Cserszegi Fűszerese mellett, ami tökéletesen passzolt az ázsiai, fűszeres ízekhez.

Lassan párolt, kókusztejes csirkecurry
Hozzávalók (6 adag)

1 hagyma
2 gerezd fokhagyma, megpucolva
2 cm friss gyömbér, meghámozva
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 teáskanál sárga currypaszta
1 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
4 kaffir lime levél
2 thai citromfű
5 dkg kókuszreszelék, aranyszínűre pirítva
5 dl kókusztej
1 evőkanál nádcukor
1 kg felső csirkecombfilé
(kb. 1,4 kg felső csirkecomb, ha otthon filézzük, a csontokból kiváló alaplevet főzhetünk)
só, bors

Először elkészítjük a curry alapját: a hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd aprítógépbe tesszük a fokhagymával, gyömbérrel, kurkumával, currypasztával és kis vízzel. Pürésítjük. Az olajat felhevítjük, ráöntjük a hagymás currypasztát, és kb. 15 percig főzzük. Közben egy száraz serpenyőben (vagy ha nagyobb adagot készítünk, sütőben) aranyszínűre pirítjuk a kókuszreszeléket. A fűszeres, hagymás alaphoz hozzáadjuk a kaffir lime levelet, a citromfüvet (erre érdemes ráütni egy húsklopfolóval, hogy felszabaduljanak az aromái), majd felöntjük a kókusztejjel. Hozzáadjuk a pirított kókuszreszeléket is. A csirkecombfiléket nagyobb, kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mártásba tesszük. Innentől kezdve több lehetőségünk van: 

• Lefedjük, majd az edényt (lehetőség szerint egy vastagfalú, pl. öntöttvas edényt/cocotte-ot használjunk) 100 fokos sütőbe tesszük, és kb. 6 órán át ott hagyjuk, így alacsony hőfokon omlósra párolódik. 

• Ha nincs ennyi időnk, 130C fokos sütőben 3 óráig sütjük.

• Ha ennél még gyorsabban szeretnénk, ha elkészülne, akkor tűzhelyen, először lefedve főzzük kb. 30 percig, majd fedő nélkül kb. 45 percig. 

• Jázminrizzsel, friss korianderrel és újhagymazölddel tálaljuk, mellé adhatunk néhány gerezd zöldcitromot, amivel mindenki magának ízesítheti.

(Visited 8,889 times, 25 visits today)
Print Friendly

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.