A legfinomabb kókusztejes csirkecurry

Curryt lehet főzni gyorsan, vagy lassan. A curry terminológiájába most bele sem megyek, maradjunk abban, hogy fűszeres mártásban főtt húsos, vagy zöldséges egytálételt értek alatta. Lehet szuperegyszerű villámrecept, vagy összetett, odafigyelést, időt és extra alapanyagokat igénylő, és ennek megfelelően mély ízű étel. Lehet gyors kamravacsora - hagyma, fokhagyma, gyömbér és egy currypor sok konyhában akad, de megelőzheti hosszas rákészülés és órákig tartó beszerző körút a különleges fűszerekért. Én minden curry-ért rajongok, és gyakran főzök is. Itt a blogon is gyakran adtam hozzá receptet, ez a zöldségcurry egy jó kiindulási alap. Aktuálisan az alábbi recept a kedvencem, ami két dologban különbözik az eddigi curry-ktől: egyrészt arany színűre pirított kókuszreszelék van a mártásban, ami extra ízt és textúrát ad, másrészt sütőben készül, aminek köszönhetően hihetetlenül intenzív, mély, illatos ízei alakulnak ki. Két egzotikus fűszerért kell elbaktatni hozzá a Culinarisba, vagy az Ázsiába: a kaffir lime levélért (fagyasztott) és a thai citromfűért (friss). Ha ezek kimaradnak, úgy is érdemes nekiugrani a receptnek, de azért ezekkel együtt lesz igazán átütő a végeredmény. Ha nagyobb mennyiségben készítem, akkor szépen meg szoktam kérni a hentesemet (Tátra u.), hogy filézze ki a csirkecombot, a csontokból pedig alaplevet főzök.

Legutóbb például 30 főre készítettem ezt a curryt, és legmegbízhatóbb borszakértőmtől, Herczeg Ágnes barátnőmtől kértem tanácsot, hogy milyen bort kínáljak majd mellé. Az ő tanácsára döntöttünk a fiatal mátraaljai borász, Benedek Péter Cserszegi Fűszerese mellett, ami tökéletesen passzolt az ázsiai, fűszeres ízekhez.

Lassan párolt, kókusztejes csirkecurry
Hozzávalók (6 adag)

1 hagyma
2 gerezd fokhagyma, megpucolva
2 cm friss gyömbér, meghámozva
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 teáskanál sárga currypaszta
1 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
4 kaffir lime levél
2 thai citromfű
5 dkg kókuszreszelék, aranyszínűre pirítva
5 dl kókusztej
1 evőkanál nádcukor
1 kg felső csirkecombfilé
(kb. 1,4 kg felső csirkecomb, ha otthon filézzük, a csontokból kiváló alaplevet főzhetünk)
só, bors

Először elkészítjük a curry alapját: a hagymát nagyobb darabokra vágjuk, majd aprítógépbe tesszük a fokhagymával, gyömbérrel, kurkumával, currypasztával és kis vízzel. Pürésítjük. Az olajat felhevítjük, ráöntjük a hagymás currypasztát, és kb. 15 percig főzzük. Közben egy száraz serpenyőben (vagy ha nagyobb adagot készítünk, sütőben) aranyszínűre pirítjuk a kókuszreszeléket. A fűszeres, hagymás alaphoz hozzáadjuk a kaffir lime levelet, a citromfüvet (erre érdemes ráütni egy húsklopfolóval, hogy felszabaduljanak az aromái), majd felöntjük a kókusztejjel. Hozzáadjuk a pirított kókuszreszeléket is. A csirkecombfiléket nagyobb, kb. 4 cm-es darabokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd a mártásba tesszük. Innentől kezdve több lehetőségünk van: 

• Lefedjük, majd az edényt (lehetőség szerint egy vastagfalú, pl. öntöttvas edényt/cocotte-ot használjunk) 100 fokos sütőbe tesszük, és kb. 6 órán át ott hagyjuk, így alacsony hőfokon omlósra párolódik. 

• Ha nincs ennyi időnk, 130C fokos sütőben 3 óráig sütjük.

• Ha ennél még gyorsabban szeretnénk, ha elkészülne, akkor tűzhelyen, először lefedve főzzük kb. 30 percig, majd fedő nélkül kb. 45 percig. 

• Jázminrizzsel, friss korianderrel és újhagymazölddel tálaljuk, mellé adhatunk néhány gerezd zöldcitromot, amivel mindenki magának ízesítheti.

(Visited 67 843 times, 11 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

4 hozzászólás

    1. En egeszben zuztam meg kicsit mozsarban es a vegen kivettem a szalakat a fazekbol! Isteni lett, de en kicsit tobb kokusztejjel/tejszinnel keszitettem.

  1. Hát ez a recept egy kicsit kaotikusra sikerült, ne rombold össze a nagy munkával felépített mítoszodat. A curry tényleg nagyon komplex, de azért pár dolgot érdemes elmondani, pl. hogy ez egy thai curry. Minden curryre igaz, hogy vagy curry pasztából, porból stb. főzünk gyorsan, és szinte nem adunk hozzá semmit. Vagy magunk készítjük el az egészet, ez a finomabb és a lassabb út. De nem keverjük, mert semmi értelme. Ha a pl. paszta összetevőit megnézed, majdnem ugyanaz, mint amit pluszban javasolsz beletenni. A citromfű inkább citromnád, mert a citromfű kifejeztést sokan sajnos a citrommelisszára használják, és aki nem járatos ebben, az könnyen összekeverheti. A citromnádat otthon érdemes termeszteni, kiválóan megél, októberben le is lehet szüretelni és fagyasztani azt, ami nem fogyott el, és akkor télre is marad belőle. De Budapesten sok helyen helyen lehet kapni. Ha klopfolóval szétütöd, utána masnit szoktak rá kötni, hogy egyben maradjon. A kaffiri az marad a dobozos. A borpárosítás ebben az esetben nem nagy truváj, minden ilyen jellegű étel mellé a fűszeresebb fehérbor iható a legjobban.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük