Indiai lencsefőzelék sütőben készítve (dal makhani)

Imádom az indiai konyhát, azon belül is főleg a zöldséges fogásokat. Indiában még sajnos nem jártam, így elsősorban a külföldi (London, New York), ill. részben hazai indiai éttermekben megkóstolt ízeket ismerem. Amit kivétel nélkül szinte mindig rendelek, ugyanis toronymagasan a kedvencem, az a fekete lencse curry/főzelék, vagyis a dal makhani. Az itthoni indiai éttermek közül a Punjab Tandoorit és a Hathi büfét szeretem a legjobban, mindkettőben kiváló a lencse, ezekből házhoz is szoktunk rendszeresen rendelni.

Szilveszteri lencsefogásnak ajánlom ezt az alternatívát azoknak, akik szívesen kipróbálnak idén a hagyományostól eltérő receptet. Annyira szenzációsan finom, hogy nálam ez egyértelműen ezennel bekerült az állandó repertoáromba. Igényel némi rákészülést és időráfordítást, cserébe utána a sütő végzi el a munka nagy részét. Számos receptet átolvastam, végül az egyik kedvenc idei külföldi szakácskönyvem leírását vettem alapul. A legnagyobb eltérést az összes recepthez képest az én változatmban az jelenti, hogy a főzeléket sütőben készítettem, ami hihetetlenül kényelmessé teszi a főzését, ráadásul sokkal finomabb, mert nem vesz fel annyi vizet, mintha csak simán főznénk.

Úgy az igazi, ha indiai fekete lencséből főzzük, ez “urad dal” néven kapható pl. a Szép Kis Indiában, vagy a Culinarisban (talán a Lehelen található arab fűszeresnél is), ehhez néha szoktak más lencséket és aprószemű vörösbabot is tenni, én csak fekete lencséből főztem. Ha ehhez nem jutunk hozzá, sima lencséből is nyugodtan el lehet készíteni. A fűszerek között extrém egzotikus nem szerepel, ezeket ugyanezekben a boltokban könnyen be lehet szerezni. Az autentikus dal makhani-nak az a jellemzője, hogy sok vajjal, tejjel, tejszínnel készül, attól olyan telt, krémes ízű. Ezeket lehet természetesen helyettesíteni alternatív hozzávalókkal (kókusztej, olaj stb.), így vegánná, ill. mindenmentessé is tehető. A különbség persze jelentős (a hosszas sütés során a tej kissé karamellizálódik, az adja az extra krémességet), de kókusztejjel is hihetetlenül finom, és persze könnyebb. Szerintem érdemes akár rögtön dupla adagot (tehát 1kg lencsét) főzni, főleg, ha szilveszterre, vagy partira készítitek el, mert sokáig eláll, sőt, dobozokban, adagokban remekül fagyasztható is.

Indiai lencsefőzelék sütőben készítve (dal makhani)
Hozzávalók (8 adag)

500 g urad dal (indiai fekete lencse),
de hagyományos lencsével is lehet készíteni
5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
1 nagy hagyma, finomra aprítva
8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
1 evőkanál őrölt koriander
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
só, bors
5 dl tej, vagy kókusztej
kb. 5-6 dl víz
Tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej

A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntjük fel, majd kb. 40 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük (a pontos főzési idő a lencse fajtájától függ). Ilyenkor nem sózzuk. Miközben fő a lencse, elkészítjük a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé megsózzuk (így vizet enged, és könnyebben puhul), és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot, elkeverjük. A megfőtt lencsét leszűrjük, és a fűszeres-paradicsomos alaphoz adjuk. Hozzáöntjük a tejet, vagy kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a lábast lefedjük (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és betesszük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne, de nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent. Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket. Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot is friss koriandert is tehetünk rá.

(Visited 9,152 times, 44 visits today)
Print Friendly

8 hozzászólás

  1. Szai,
    Urad dalból (mungobab?) te a feheret valasztottad ami tisztitott vagy a sima felezett feketét amin rajta van még a héj?
    Köszi

  2. úú szupijól hangzik! nekem is a hathi a kedvencem, mikor arra dolgoztam, sokat jártam oda. Punjab Tandoori a másik 🙂

  3. Jól értem, hogy 8 órán keresztül kell változatlan 100 fokon sütni? Mindig kinevetem az értetlenkedő hozzászólókat, most pedig íme… Csak annyira meglepő, hogy 8 óra kell neki…? Ill. még egy kérdés: kókuszkrém is jó hozzá, vagy az már túlságosan sűrű? Köszönöm a választ!

  4. @Judit: igen, 8 óra! de nekem nem lett kásás sem, csak jól egybefőttek az ízek. szerintem a kókuszkrém már sűrű, én tejjel csináltam. nekünk nagyon ízlett.

  5. Kedves Zsófi!
    Isteniül néz ki ez is, mint minegyik étel a blogon. Az aldiban találtam bio beluga lencsét, ami ugyan nem indiai, hanem amerikai, de legalább fekete. Ez is jó lehet a recepthez? A téli krémleveseket főzöm sorban, imádjuk, köszönjük. 🙂

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.