Indiai lencsefőzelék sütőben készítve (dal makhani)

UPDATE:

Ez a receptem 2016. szilveszterén jelent meg, azóta az egyik legolvasottabb, legtöbbett készített receptem. Rengeteg tipp, tapasztalat gyűlt össze az évek során, ezekkel (2020. december) most kiegészítem ezt a posztot. Nagyon köszönöm a sokszáz képet, taggelést, amit minden évben küldtök, jöhet idén is, imádom!:)

Válaszok a leggyakoribb kérdésekre:

- Hol lehet beszerezni a receptben ajánlott indiai lencsét? Az ún. "urad dal" nevű egész feketelencsét (a felezett csak vészhelyzetben jó, mert szét fog főni) pl. ezeken a helyeken lehet biztosan beszerezni (csekkoltam): Szép Kis India, Lehelen a tojásos mögötti arab fűszeres (idén nem kaptak indiait, csak feketelencse lesz, de az is oké), Haldi Bazar indiai bolt a Balzac/Kresz G.utca sarkán (ez a bolt sajnos megszűnt:((.

- Működik más lencsével is?
Igen, a recept működik aprószemű feketelencsével is (pl.beluga) és teljesen hagyományos lencsével is.

-Lehet mindenmentesre készíteni?
Az eredeti recept vajjal és tejjel készül, attól lesz egy éjszaka alatt extrakrémes (a tej karamellizálódik). De igen, nyugodtan lehet olajjal és csak kókusztejjel készíteni, úgy is nagyon finom, én is legtöbbször úgy szoktam.

-Végül a kedvencem: "A férjem nem bírja kivárni, hogy elkészüljön, már ideges, de még csak 6 órája van a sütőben, kivehetem?" Nem, a megfelelő állaghoz tényleg kell a 8-9 óra 100C fokon (túlfőni nem fog soha). Menekülő útvonal lehet, ha pár óra után felvesszük a hőfokot 180C fokra, úgy kb. 1 óra alatt elkészül (de nem olyan krémes). Alternatívaként készülhet a tűzhelyen is, takarékon, 3-4 óra alatt, de akkor azért kevergetni kell, sokkal kényelmesebb a sütő.

Elő a vaslábasokkal, jó főzést!:)

ps. A recept fél kiló lencsére szól, de szerintem rögtön duplázzatok, soha nem maradt még belőle (ha mégis, akkor napról napra egyre jobb, és remekül fagyasztható is)

Az eredeti, 2016-os poszt:

Imádom az indiai konyhát, azon belül is főleg a zöldséges fogásokat. Indiában még sajnos nem jártam, így elsősorban a külföldi (London, New York), ill. részben hazai indiai éttermekben megkóstolt ízeket ismerem. Amit kivétel nélkül szinte mindig rendelek, ugyanis toronymagasan a kedvencem, az a fekete lencse curry/főzelék, vagyis a dal makhani. Az itthoni indiai éttermek közül a Punjab Tandoorit és a Hathi büfét szeretem a legjobban, mindkettőben kiváló a lencse, ezekből házhoz is szoktunk rendszeresen rendelni.

Szilveszteri lencsefogásnak ajánlom ezt az alternatívát azoknak, akik szívesen kipróbálnak idén a hagyományostól eltérő receptet. Annyira szenzációsan finom, hogy nálam ez egyértelműen ezennel bekerült az állandó repertoáromba. Igényel némi rákészülést és időráfordítást, cserébe utána a sütő végzi el a munka nagy részét. Számos receptet átolvastam, végül az egyik kedvenc idei külföldi szakácskönyvem leírását vettem alapul. A legnagyobb eltérést az összes recepthez képest az én változatmban az jelenti, hogy a főzeléket sütőben készítettem, ami hihetetlenül kényelmessé teszi a főzését, ráadásul sokkal finomabb, mert nem vesz fel annyi vizet, mintha csak simán főznénk.

Úgy az igazi, ha indiai fekete lencséből főzzük, ez “urad dal” néven kapható pl. a Szép Kis Indiában, vagy a Culinarisban (talán a Lehelen található arab fűszeresnél is), ehhez néha szoktak más lencséket és aprószemű vörösbabot is tenni, én csak fekete lencséből főztem. Ha ehhez nem jutunk hozzá, sima lencséből is nyugodtan el lehet készíteni. A fűszerek között extrém egzotikus nem szerepel, ezeket ugyanezekben a boltokban könnyen be lehet szerezni. Az autentikus dal makhani-nak az a jellemzője, hogy sok vajjal, tejjel, tejszínnel készül, attól olyan telt, krémes ízű. Ezeket lehet természetesen helyettesíteni alternatív hozzávalókkal (kókusztej, olaj stb.), így vegánná, ill. mindenmentessé is tehető. A különbség persze jelentős (a hosszas sütés során a tej kissé karamellizálódik, az adja az extra krémességet), de kókusztejjel is hihetetlenül finom, és persze könnyebb. Szerintem érdemes akár rögtön dupla adagot (tehát 1kg lencsét) főzni, főleg, ha szilveszterre, vagy partira készítitek el, mert sokáig eláll, sőt, dobozokban, adagokban remekül fagyasztható is.

Indiai lencsefőzelék sütőben készítve (dal makhani)
Hozzávalók (8 adag)

500 g urad dal (indiai fekete lencse),
de hagyományos lencsével is lehet készíteni
5 dkg vaj (vagy egyéb zsiradék, pl. olaj, kókuszzsír)
1 nagy hagyma, finomra aprítva
8 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva (vagy reszelve)
1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, finomra aprítva (vagy reszelve)
1 evőkanál őrölt koriander
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt kurkuma
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál cayenne bors (vagy ízlés szerint több)
2 evőkanál (3 dkg) sűrített paradicsompüré
1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsom
só, bors
5 dl tej, vagy kókusztej
kb. 5-6 dl víz
Tálaláskor: 2-3 evőkanál tejszín, vagy még kókusztej

A lencsét reggel (vagy előző este) háromszoros mennyiségű vízbe beáztatjuk. Főzés előtt leöntjük róla a vizet, és egy nagy lábasban friss vízzel öntjük fel, majd kb. 40 perc alatt majdnem teljesen puhára főzzük (a pontos főzési idő a lencse fajtájától függ). Ilyenkor nem sózzuk. Miközben fő a lencse, elkészítjük a fűszeres alapot: egy nagy, vastagfalú lábasban, amit a sütőbe tudunk majd tenni (pl. cocotte, vagy más öntöttvas lábas), felolvasztjuk a vajat. Hozzáadjuk a finomra aprított hagymát, gyömbért, fokhagymát, kissé megsózzuk (így vizet enged, és könnyebben puhul), és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig pirítjuk. Belekeverjük a sűrített paradicsomot és a konzerv paradicsomot, elkeverjük. A megfőtt lencsét leszűrjük, és a fűszeres-paradicsomos alaphoz adjuk. Hozzáöntjük a tejet, vagy kókusztejet, valamint annyi vizet, hogy sűrű, de leveses állagot kapjunk. Sóval, borssal ízesítjük. A sütőt előmelegítjük 100 fokra, a lábast lefedjük (a fedőjével, vagy ha nincs, szorosan, dupla réteg alufóliával), és betesszük a sütőbe. 8 órán át hagyjuk benne, de nem tud túlkészülni, tehát semmi baja nem lesz, ha valamivel tovább marad bent. Reggelre illatos, krémes, fűszeres lencsefőzelék vár bennünket. Előre is el lehet készíteni, mert kiválóan újramelegíthető, sőt, egyre jobb lesz. Rizzsel, vagy naan-nal kínáljuk, joghurtot is friss koriandert is tehetünk rá.

(Visited 313 805 times, 64 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

77 hozzászólás

  1. Szai,
    Urad dalból (mungobab?) te a feheret valasztottad ami tisztitott vagy a sima felezett feketét amin rajta van még a héj?
    Köszi

        1. Nekem sem. Ugyanolyan leveses maradt sajnos. Mondjuk én sima lencsével készítettem, lehet azt már nem kéne előtte főzni? Nem tudom…

          1. Én konzerv lencsét használtam.úgy döntöttem, hogy így is finom és nem fogom 8 órán át fözni

        2. Sziasztok! Bar kicsit kesve de szeretnem elkesziteni a főzit 🙂
          Zöld lencset sikerult kapnom.
          Mukodhet vele?
          Koszonom

  2. úú szupijól hangzik! nekem is a hathi a kedvencem, mikor arra dolgoztam, sokat jártam oda. Punjab Tandoori a másik 🙂

  3. Jól értem, hogy 8 órán keresztül kell változatlan 100 fokon sütni? Mindig kinevetem az értetlenkedő hozzászólókat, most pedig íme… Csak annyira meglepő, hogy 8 óra kell neki…? Ill. még egy kérdés: kókuszkrém is jó hozzá, vagy az már túlságosan sűrű? Köszönöm a választ!

  4. @Judit: igen, 8 óra! de nekem nem lett kásás sem, csak jól egybefőttek az ízek. szerintem a kókuszkrém már sűrű, én tejjel csináltam. nekünk nagyon ízlett.

  5. Kedves Zsófi!
    Isteniül néz ki ez is, mint minegyik étel a blogon. Az aldiban találtam bio beluga lencsét, ami ugyan nem indiai, hanem amerikai, de legalább fekete. Ez is jó lehet a recepthez? A téli krémleveseket főzöm sorban, imádjuk, köszönjük. 🙂

    1. Kedves Zsófi, kedves hozzászólók,

      Érdekelne, hogy végül kipróbálták-e a receptet a beluga lencsével? Én is azt találtam csak az üzletben. Köszönöm előre is!

  6. slow cookerben is meg lehet csinálni, vagy fontos a sütő, h. ne csak párolódjon-főjön, hanem süljön is? mondjuk ha végig fedő vagy alufólia van rajta, akkor gondolom, inkább az egyenletes hőmérséklet a lényeg… na mindegy, kipróbálom 🙂

  7. Ma készítettem el hagyományos (nálunk hagyományos) lencsével és isteni lett. Nem volt otthon kókusztej, úgyhogy kókuszreszeléket vízzel felforraltam, turmixoltam és így használtam. Teljesen jól működött:)

  8. Amikor egy 16 éves fiú azt mondja, hogy ” ez csodálatos”, akkor ez mindent elmond.
    Nagyon- nagyon finom!

  9. Mi negy evig eltunk Indiaban es ez a recept a kedvencem ha dhal-rol van szo 🙂
    Ps en suru natur joghurttal es naan (vagy pita)kenyerrel talalom.

    1. Kedves Zsófi!
      Tavaly már elkészítettem a recepted. A párom első kérdése kóstolás után az volt: Ugye ebből még sok van? 😄 Életem legfinomabb lencsefőzeléke! Idén kivétel nélkül minden fűszert beszereztem hozzá. Ma este készítem mert nem bírunk várni januárig. 😄 Imádjuk! Köszönjük!
      ☺️🙏

  10. Jééézusom! 40 perc + 8 óra sütőben….???
    Most még csak a lencse sül meg, de ha így folytatjuk, 50-60 év múlva már az unokáink fognak megsülni, de akkor már sütő sem kell hozzá, csak 500 ppm CO2 szint a légkörben. (Vagy ők is migránsok lesznek, ….. Helsinkiben.)

  11. Kedves Zsófi! Ezer köszönet ezért a csoda receptért. Nekünk megunhatatlan, kb. 2 hetente készül itthon 🙂

  12. Kedves Zsófi!
    Most készülök megfőzni ezt a csudajól hangzó lencsét, de sehol nem kaptam kardamont. 😪
    Szted anélkül is jó lesz vagy esetleg helyettesítsem vmivel?

    Nagyon köszönöm ha válaszolsz! 🙏

    B. Ú. É. K! 🥰🍾🍀🥂

  13. Ez már a 2. szilveszteri lencse lesz, ami a recept alapján készül! Kardamon nálunk kimarad, mert nem szeretjük és hagyományos lencsével készül (1 kg). Aki eddig kóstolta, egy teljesen új ízélményről áradozott…”hogy a lencsefőzelék ilyen finom is lehet”😊….. Nem sütőben készítem, hanem főzőlapon, de így is mennyei. 😊

  14. Kedves Zsófi!
    Tegnap találtam rá a receptedre és már fő is! Fantasztikus illat van a lakásban! Ez biztos családi kedvenc lesz, köszönjük!

  15. Kedves Zsófi!

    Már a sütőben a csoda, az íze már most remek!😊 Nagyon köszönjük, részemről tuti hagyomány lesz ezután! Boldog új évet!:)

  16. 1,5 evőkanál gyömbérporral és 1 evőkanál fokhagymaporral készítettem ( éljen a lustaság), beluga lencséből ami 30 p alatt megfőtt…
    a többi változatlan…frenetikus siker
    köszönöm!

    Tisztelt Mautner Zsófi!

    Életem első kommentjét írtam …számomra is hihetetlen, hogy megtörtént Már sok-sok receptjét elkészítettem…nagy tisztelője vagyok. Gratulálok!

  17. Biztosan az en eszem järäsa furcsa, de megis megkerdezem: miert kell elöre megfözni a lencset? 8 ora alatt biztosan megpuhul a sütöben, meg äztatäs nelkül is…

      1. Na de nemcsak előáztatja, hanem 40 percig főzi is, úgyhogy szerintem jogos a kérdés, én is kíváncsian várom a választ! 🙂

  18. Kedves Zsófi! Vaslábas helyett egy jénai tál megteszi? 😳 Illetve a kókusztej az sima tej állagú kókusztejet jelent vagy a konzerv kókusztejet?

  19. Kedves Zsófi!
    A sütőt légkeverésre vagy alsó, felső sütésre kell állítani a lencséhez? Köszi és boldogabb, szabadabb 2021-es évet! 🙂 🍾 Kata

  20. Egy fej fokhagyma, nem egy gerezd. 😉
    Egyáltalán nem lesz fokhagymás, a többi fűszert kiválóan kiegészíti 😊 így bátran egy jó nagy fej fokhagyma belekerülhet.

  21. Kedves Zsófi!
    Hagyományos lencsével már egyszer elkésztettem, isteni lett. Most kaptam belugalencsét, kérdésem, azt is be kell-e áztatni (a csomagoláson csak az van, hogy 30-40 perc alatt megfő). Válaszodat előre is köszönöm!

    1. Szia, sajnos az az egyetlen amivel nem, mert az kb 20 perc alatt pèppé fö. De van itt a blogon egy nagyon jo (hasonlo, fuszeres) voroslencses recept, az szuperegyszeru es nagyon hamar elkeszul, probald ki azt! Medvehagymas voroslencsecurry neven talalod (szezonon kivul a medve elhagyhato)

  22. Zsófi! MENNYEI! Még a két tinédzserem is repetázott. Anyukámnak is ízlett. Nem hittem el a dupla adagot….de most már sajnálom.
    Örök hálám a receptért. Cupp!

  23. Kedves Zsófi! Ha nincs öntöttvasedényem, akkor jénaiban vagy római tálban érdemesebb elkészíteni? Köszönöm a választ!

  24. Na szóval, ma jubileumi 10-ik alkalommal készítem el a dal-t, most már némi bátorsággal a változtatások terén. Itt Marbellán viszonylag egyszerű hozzájutni az indiai gloceryben az alapanyagokhoz, 12 féle lencse van, nekem a felezett urad dal jött be eddig a legjobban. kb 8 órát ázik 3- szoros vízben, majdnem fel is veszi. A főzővízbe teszek 1 db csillagánizst, mit csináljak – szeretem. a Zsófi által írt fűszerekhez még egy kanál fahéj jön és egy kanál Daal Masala indiai fűszerkeverék. Nem szabad túlfűszerezni, mert elnyomja a krémességet. AZ 1 kg lencséhez 1 liter kókusztej, 1/2 l zöldségalapié – azt itt a közértben lehet kapni – és 1/2 liter nyerstej. Az itteni 2,8%-os tej zseniálisan finom…aztán 12 óra 100 fokon az öntöttvas edényben. Ha kész, a fele 2 adagonként megy a fagyasztóba, a felét komótosan megesszük. Zsófi: rulez!! 🙂

  25. Kedves Zsófi,
    már készülök a lencsére, amit évek óta nagy sikerrel készítek és szeretnék hozzá naan-t is sütni. Mintha régebben láttam volna hozzá receptet, úgy rémlik, bár lehet tévedek. Tudnál egy bevált receptet adni hozzá?
    Köszi előre is!

  26. Szia! Az “őrölt koriander” a levelet vagy a magot jelenti? (ez nekem sosem világos az indiai recepteknel.)

  27. Hagyományos, “retro” gázsütőben a 100fok milyen fokozatnak felel meg 1-től 8-ig? Több helyen 160-at olvastam, de szerintem tuti nincs annyi.

  28. Sziasztok! Mungó babból is jó? Ha nincs vaslábas mivel lehet helyettesíteni?ááKözi a választ.

  29. Sziasztok!
    Hagyományos lencsével készítenék,úgy hogy aztatom és előfőzöm utána a 8 óra alatt nem fő péppé?
    Mennyi ideig aztatjatok?

  30. Kedves Zsófi!
    Idén másodszorra készítettem el ezt a lencsefőzit 🙂 tavaly előkészültem, idén viszont későn kapcsoltam, hogy hoppá, van ez a szuper recept, úgyhogy most olyan szentségtörést követtem el, hogy konzerv lencséből készítem 🙂 4 órája rotyog, eddig nem főtt szét, az íze már most isteni 🙂

  31. …+ ökobio citrom hèjját tettem bele, nem ám reszelve, hanem apróra vágva! Így még izgalmasabb lett az illata.

  32. Sziasztok! Megosztom én is a tapasztalataimat. Én sima lencséből csináltam és most tettem hozzá negyedannyi babot is (az indiai étteremben, ahonnan rendelni szoktuk van benne az is). Sajnos nem kristályosodott ki tegnap, hogy mit fogok ma készíteni vacsira, így beáztatni sem tudtam őket este, viszont külön-külön így, áztatás nélkül is megfőttek, a lencse 40 perc alatt, a bab meg picit több, mint egy óra alatt. Főzés után azért átmostam őket, de lehet nem kellett volna amúgy. Csak konzerves kókusztej volt itthon, a Lidlös light verzió, így ezt tettem bele és egy picivel több vizet és így is isteni lett. Ez a legszuperebb lencsefőzelék a világon és nagyon hálás vagyok érte! Már egyébként teljesen a receptet követve vagy 6-szor megfőztem az évek során! 🙂

  33. Kedves Zsófi!

    Felmerül a kérdés, hogy dupla adag lencsénél minden más is dupla?
    Elkészítettem ugyan már háromszor is, mindig nagyon finom volt,
    de most elbizonytalanodtam…

    Üdv,
    laci

  34. Kedves Zsófi! Nekem régi tipusú gázsütőm van, aminek elvileg az egyes fokozata is 160fok, hogy tudnám így elkészíteni?

  35. A Budaőrsi Auchanban mindig van fekete lencse is. A nemzetközi részen pedig mindenféle ritka fűszer is megvan pluszban

  36. Az ajánlás ellenére most sokadik alkalommal kuktában főztem meg, és ez lett eddig a legfinomabb verzió, egészen isteni lett az állaga. Úgyhogy én nem fogok többet a 8 órás sütéssel bohóckodni, így megvan fél óra alatt az egész.
    Most zöld lencsével csináltam, 1 napig áztattam, előfőzni sem kell így.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük