Narancsos-sütőtökös bejgli & freestyle tsai

 

 

 

 

A mi családunk nem kimondottan bejglista, egyik vonalon sem volt igazán nagy hagyomány a bejglisütés, talán ezért sem voltam érte soha különösebben lelkes. Általában két problémám van vele: 1. száraz, fullasztó 2. monoton az íze, nincs benne semmi izgalom. Leggyakrabban a fűszer és a sok-sok citrom-, vagy narancshéj hiányát tudom leginkább megfogalmazni. Eszem ágában nem volt bejgli receptet közzétenni, pláne nem egy újabb “tökéletes bejgli receptet”. Aztán meghívtak a fiúk a Class FM reggeli show-jába beszélgetni, ahol többek között “bizarr”, lehetőleg zöldséges bejglit is kértek. Így született meg elsőként a narancsos-sütőtökös csokoládés változat, amelyet először tavaly a Budapest Büfé-nél kóstoltam, viszont teljesen a magam ízlésére formáltam. Leginkább rengeteg narancssal, narancshéjjal, és kandírozott narancshéjjal. Olyan óriási sikert aratott, hogy rengetegen kérték a receptjét, így elkészítettem még egyszer, hogy meg tudjam írni a pontos receptet. Ha pedig már nekiálltam, akkor szabadjára eresztettem a fantáziámat, és három másik tölteléket is kipróbáltam, mind pikáns, fűszeres és izgalmas, és nekem mind elfér a hagyományos változatok mellett.
A tészta receptjéért pedig örök hálával tartozom a legjobb barátnőm férjének, Zolinak, aki nagyvonalúan megengedte, hogy ország-világ számára közzétegyem az Anyukája féltve őrzött, családi bejgli receptjét, A tészta hajszálvékony és puha, szinte alig van (ha valakinek túl sok a töltelék, akkor tegyen bele kicsit kevesebbet, ill. hagyja a tésztát picit vastagabbra.) Íme:
Tészta receptje:


Kaminagyi-féle bejgli (köszönet Zolinak)
Hozzávalók (4 rúd, rudanként kb. 20-24 szelet)
1dl langyos tej
1 teáskanál kristálycukor
4 dkg friss élesztő
75 dkg liszt
2 kávéskanál só
4 tojás sárgája
30 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
kb. 2 evőkanál tejföl
Tetejére:
1 tojás fehérje
2 tojás sárgája
1.A langyos tejhez adjuk a cukrot, elkeverjük, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt.  Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. Közben egy nagy keverőtálba tesszük a tészta többi hozzávalóját: a lisztet, sót, tojás sárgáját, a puha vajat és a tejfölt. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt (tejjel együtt), majd kézi robotgép dagasztókarjával összekeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézzel folytatjuk, összegyúrjuk. Ha szükséges, még tejföllel tudjuk lágyítani. Nagy cipót formázunk belőle, majd azt négy egyforma darabra vágjuk (egy-egy kis cipó súlya kb. 35dkg lesz.) Lefedve, hűvös helyen 30 percig pihentetjük.
3. Előkészítjük a tepsit (46x38cm-es, amely a sütők tartozéka szokott lenni): lefedjük sütőpapírral, amelyet megkenünk vajjal. A négy kis cipót egyesével kinyújtjuk, akkora téglalapra, hogy majd ráférjen a tepsire (kb. 38x30cm). Az egész téglalap felületén, egészen a tészta széléig (kivéve alul egy vékony csíkot) elsimítjuk a tölteléket. A két oldalán vékonyan behajtjuk, majd fölülről kezdve feltekerjük. Óvatosan áthelyezzük a tepsire. Így járunk el mind a négy cipóval.
4. A tetejét megkenjük először a tojásfehérjével, így pár percig hagyjuk szikkadni. Aztán megkenjük a tojás sárgájával, először hosszában, majd pár perces szárítás után keresztben. Hústűvel, vagy hurkapálcával megszurkáljuk (hogy távozni tudjon a gőz).
5. 180C fokos előmelegített sütőben 50 percig sütjük (ha a vége felé nagyon pirul a teteje, letakarjuk sütőpapírral.) Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Néhány megjegyzés a tésztához:
       –az eredeti recept margarinnal írja, ezt vajra cseréltem
      – a nagy tepsibe, ami a sütők része, pont szépen befér a négy rúd, viszont hajlamos a négy egymáshoz sülni az oldalakon. Könnyebben szét lehet választani, ha a rudak oldalát megkenjük olvasztott vajjal. Egyébként szépen el lehet választani, vagy lehet két-két rudat két tepsin sütni, mehet egyszerre a sütőbe.
       –a tészta egyáltalán nem reped
      – másnap könnyebben szeletelhető
Töltelékek:
Narancsos-sütőtökös, csokoládéval:
(1 rúdhoz)
50dkg sült sütőtök, villával összenyomkodva
6dkg narancsdzsem
10dkg nádcukor
1 narancs reszelt héja és leve
1 citrom leve
2cm friss gyömbér, reszelve
10dkg kandírozott narancshéj
5dkg sütésálló csokoládéchips
(opcionális: 2 evőkanál kakaóbabtöret /csokoládészaküzletekben kapható)
Keverjük össze a sült süttökpürét a narancs dzsemmel, a nádcukrral, a narancs levével és reszelt héjával, a citrom levével, és a reszelt gyömbérrel. Lábasban kb. 15 perc alatt főzzük sűrű, lekvár állagúra. Ezt kenjük a tésztára, szórjuk meg 10dkg kandírozott narancshéjjal, és 5dkg sütésálló csokoládécsipsszel (ha van, kakaóbabtörettel)
Gesztenyés-csokoládés, aszalt meggyel
(1 rúdhoz)
50dkg cukrozatlan gesztenyemassza
10dkg cukor
1,5 dl tejszín
1 evőkanál meggylikőr
kb. fél tonkabab, frissen reszelve (ha nem jutunk hozzá, e nélkül is finom)
10dkg aszalt meggy (beáztatva)
5 dkg sütésálló csokoládéchips
Keverjük össze a gesztenyemasszát a cukorral, tejszínnel, meggylikőrrel, tonkababbal, és egy csipet sóval. Ezt kenjük a tésztára, majd szórjuk meg az aszalt meggyel (amelyet meleg vízbe, esetleg meggylikőrbe áztatttunk) és a csokoládéchipsszel.
Birsalmás-mákos
(1 rúdhoz)
1dl víz
15 dkg cukor
25dkg darált mák
10 dkg birsalmalekvár
1 birsalma, meghámozva, lereszelve
2 zöldalma, meghámozva lereszelve
2 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
A vízet és a cukrot forraljuk össze, azaz főzzünk belőle cukorszirupot. Adjuk a darált mákhoz. Keverjük hozzá a birsalmalekvárt, a reszelt almákat, a citromhéjat és a szegfűszeget. (Ez egy sűrű, tömör töltelék, ilyennek kell lennie, mert az alma a sütés során még levet ereszt.)
Narancsvirágos-diós, kardamommal
(1 rúdhoz)
1 dl víz
15 dkg cukor
25 dkg darált dió
10 dkg sárgabaracklekvár
2 evőkanál narancsvirágvíz
1 kávéskanál őrölt kardamom
1 narancs reszelt héja és leve
1 citrom reszelt héja
10 dkg kandírozott narancshéj
A vizet és a cukrot forraljuk össze, azaz főzzünk belőle cukorszirupot. Adjuk a darált dióhoz. Keverjük hozzá a sárgabaracklekvárt, a narancsvirágvizet, kardamomot, a narancs héját és levét és a citrom reszelt héját. Ezt kenjük a tésztára, szórjuk meg 10dkg kandírozott narancshéjjal
Néhány megjegyzés a töltelékekhez:
      – a sütőtökös és a gesztenyés töltelék picit több, mint ami végül a tésztába fér, de praktikusan így adja magát a készítése (két csomag gesztenyemassza, kb. fél sütőtök stb.). A kis maradék a kuktáé, vagy máshoz fel lehet használni.
       –Ha egy egész sütőtököt megsütünk, és csak a felének a püréjét használjuk (kb. egy nagyobb tök feléből lesz az 50dkg püré), a másik felét pürésítve le lehet mélyhűteni, így legközelebb kéznél van.

(Visited 1,180 times, 3 visits today)
Print Friendly

21 hozzászólás

  1. Nagyon egzotikusnak tűnnek ,kiváltképp azért mert egy keleti ízfuvallat lengi körül őket , mindenképpen ki kell próbálnom őket !Nekem más a véleményem a bejgliről , az az állítás hogy az eredeti ,unalmas..meg száraz…az enyhe túlzás ; hát persze van elrontott bejgli is … úgy látszik csak ilyenekben volt részed ! Szerencsére ez már megváltozott , mint ahogy a fentiek mutatják !

  2. neem, nem azt írtam, hogy az eredeti unalmas, hanem hogy nekem a bejglik többségével az a problémám, hogy túl monoton az ízük. De azért ettem nagyon finom hagyományos házi bejgliket is. Ezek a változatok inkább egy alternatíva azoknak, akik szívesen kíséreteznek új ízekkel, és bevállalják, hogy mondjuk négy rúdból egy valami újdonság legyen:)

  3. A lilás színű tölteléke kicsit nedvesnek tűnik, alaktalan… Bár sok recepted szeretem, maradok Lajos Marinál bejgli-ügyben. Azt nem értem, a zöld és a golden almát hogy lehet egy kalap alá venni. Ízében, állagában is különbözik a kettő.

  4. De sajnálom, hogy már nem lesz időm beiglit sütni… Idén próbáltam először, és én is inkább különlegesebb ízekre vágytam. Remélem jövőre még eszemben lesz ez a bejegyzés 😉

  5. szuper lett a narancsos-sütőtökös verzió, bár a nem repedős tészta nekem szétrepedt, de a töltelék íze mindent viszi

  6. Kiprobaltam a gesztenyeset konzerv purebol, de konkretan folyt. Belemorzsoltam ket weetabixet, h allaga legyen, de meg igy is elaztatta a tesztat :(. Legkozelebb a tejszint kihagyom, mert izre viszont jo lett.

  7. Tavaly már megleptem a családot a gesztenyés-aszalt meggyes és sütőtökös-narancsos verzióval. Nagy siker! Számomra új értelmet nyert a bejgli. Idén is megsütöm, nem kérdés! Köszönöm Zsófi és gratulálok a blogodhoz! Nagy élvezettel olvasom! Boldog karácsonyt!

  8. A sütőtötkös-narancsos és a mákos-birsalmás került nálunk tesztelésre. Mennyei finom mindkettő. Nekem is repedt a tészta. De szerintem csak ott, ahol túl vékonyra húztam. Alapvetően nem szeretem a bejglit, vagyis eddig azt hittem. Ezek felkerülnek a karácsonyi süti listára, az biztos 🙂 Hálás vagyok érte, köszönöm!

  9. A mékos és diós töltelékek recepjtér használtam kis módosításokkal (nem minden volt itthon hozzájuk), de lnyegében ugyanígy. Mindkettő bejglim isteni lett velük!!
    Egy jó csokis öltelék receptet is tegyél fel kérlek! (Ami főleg csokis?)
    De ezzel ráérsz már jövőre, idén nem sütök több bejglit, elég volt.. 😀

  10. Kiprobaltam a narancsos-sütőtökös receptjet es a tölteleket nagyszerűnek talaltam. A tesztaval azonban problemaim voltak. Nálam keves volt a 30 perc pihentetesi idő, ekkor ugyanis még reped a teszta, és nem lehet rendesen kinyujtani sem. Azt sem ertettem, miert kell bele olyan sok só, én sósnak találtam, ezért raktam hozzá cukrot, amit gyanúm szerint kifelejtettek a receptből(a sóból késhegynyi is elég lenne, nem?).Pár órás pihentetés után, kicsit megcukrozva már szépen nyújthatóvá vált a tészta.Sikere volt mindenkinél az új ízvilágnak!

  11. szia, a sült sütőtökpüré nettó 50dkg, tehát sütés után, héja nélkül. kb. 1kg bruttó nyers tökből lesz nekem ennyi püré. (egy méretesebb (2kg) sütőtököt szoktam egyszerre megsütni, és ha csak a püré felét használom, tasakban le szoktam fagyasztani következő alkalomra.

  12. Kedves Zsófi!

    A tészta nem sikerült és már jókora adagot begyúrtam, vészhelyzet van.Ebben tényleg nincs porcukor vagy csak véletlenül maradt ki?

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.