Indonéz zöldségtál csípős mogyorószósszal (Gado-gado)

Amszterdamban kötöttem közelebbi ismeretséget a fűszeres-csípős mogyorószósszal (bumbu kacang), amely leggyakrabban thai, maláj és indonéz éttermekben bukkan fel. A “kifinomult holland konyha” finomságaival szemben nálam a minden sarkon megtalálható indonéz vendéglők nyertek. Az, hogy Indonézia 1942-ig holland gyarmat volt, nagy valószínűség szerint a legjobb dolog, ami a holland konyhával valaha történhetett. Magát a földimogyorót portugál és spanyol kereskedők vitték az országba a 16. században, és az indonéz konyha egyik legfontosabb alapanyagává nőtte ki magát. A gado-gado ismert és népszerű indonéz étel, nem is salátaként, inkább amolyan egytálételként fogyasztják. Lényegében egy nagy zöldségtál, amelyen található mindenféle, a blansírozott zöldségektől a tofuig, általában főtt burgonya és kemény tojás is. Indonézia nem kis ország, nem csoda, hogy ennek az ételnek is számos elkészítési módja ismert, ahány sziget, annyi recept. Kelet-Jáván az összes hozzávalót tányérra helyezik, majd leöntik a kész mártással. Tetejére kisütött hagyma és összetört rákropogós (krupuk) kerül. Nyugat-Jáván ezzel szemben mozsárban megtörik a darált földimogyorót, amihez fűszereket adnak, majd ezt azonnal összeforgatják a zöldségekkel. Olyan vidék is akad, ahol a mogyoró helyett kesudióval készül az étel (“gado-gado boplo”). Az igazi persze az, ha rendes földimogyorót pörkölünk a mártáshoz. Mogyoróvajjal viszont igazán öt perc alatt kész, ráadásul előre is összerakható.
Indonéz zöldségtál csípős mogyorószósszal (Gado-gado)
Hozzávalók (2-4 személyre)
Zöldségek:
egy kígyóuborka, hasábokra szeletelve
egy csomag új sárgarépa, hasábokra szeletelve
1 csomag újhagyma
1 csomag zöldspárga
opcionális: főtt újburgonya, főtt tojás, bambuszcsíra, retek, tofu, salátalevél, paradicsom, stb.

Öntet:
1 kis doboz (1,65dl) kókusztej
1 teáskanál vörös currypaszta
3 evőkanál mogyoróvaj
1 teáskanál barnacukor
1 evőkanál halszósz
2 evőkanál tamarindlé (1teáskanál paszta, beáztatva, citromlével helyettesíthető)
A mártást előre (akár előző nap is) elkészíthetjük: a kókusztejet egy kisebb lábasban felmelegítjük és belekeverjük a currypasztát. Amikor a fűszerpaszta feloldódott, hozzáadjuk a mogyoróvajat és csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a halszószt, a cukrot és a tamarindlét. (Utóbbihoz a tamarindsűrítményt, amely ázsiai élelmiszereket áruló boltokban kapható, beáztatjuk kb. 1 dl forró vízbe és a savanyú levét használjuk. Ha nincs, akkor zöldcitrom, vagy citrom leve is megteszi). A zöldségeket meghámozzuk, feldaraboljuk, a spárgát (ill. ha több olyan zöldségünk van, amelyet főzni kell, pl. brokkoli, zöldbab, stb.) lobogó, sós, kevés citromlével és cukorral ízesített vízben roppanósra főzzük. A zöldségeket tányérra halmozzuk és meglocsoljuk az öntettel (vagy mártogatóként is tálalhatjuk). A salátát kínálhatjuk magában, vagy rizzsel, a mártás pedig nagyon jól illik grillezett csirkenyárshoz, vagy rizstésztához is.
(Visited 131 times, 1 visits today)
Print Friendly

6 hozzászólás

  1. A legeslegjobbkor került fel ez a recept! hetek óta emlegetem a holland “kip saté”-t, ami csirke nyárson, sült krumplival és pinda/saté sauce-szal. Ez utóbbi ugyanaz lehet, mint a receptbéli mogyorós mártás, amit Hollandiában készen lehet kapni – úgy mint már nálunk is a pesto-t – de itthon/Ausztriában még nem láttam… tud valaki segíteni?? És éljenek a holland+indonéz ízek, a Pisang Ambon naranccsal..!

  2. Megcsináltuk tegnap este, nagyon finom, de a halszósz kicsapódott, pedig olyan sorrendben adtuk hozzá a hozzávalókat, ahogyan írva vagyon – mi lehet a gond? Megoldás? Botmixerrel essünk neki? 🙁

  3. Imádom a gado-gadot:). Amúgy én is Amszterdamban ettem először.

    Indonéziában, ha nem mertem húst választani (gyakran előfordult:)), akkor jött a gado-gado, azt szinte mindenhol lehetett kapni. Tojás, krumpli, zöldbab, spenót szinte kötelező, a krupuk sosem maradt el.
    Eredetileg rákpaszta is van benne, de amikor már itthon készítettem, olyan átható íze lett, hogy azóta kihagyom.

    Csilla, a chicken satay-hoz adott mogyorószósz hasonló, de nem ugyanaz.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.