Indul a céklaszezon!

Nincs mese, lassan tényleg haladunk az őszi kaják felé. Még egy-egy szép, napos délután megengedi, hogy elköszönjünk a nyártól, de reggel már sötét és hideg van, és az üzletekben, ill. a piacon is átváltott a színskála nyáriból őszibe. Múlt héten már birsalmát is láttam! (Vettem). Ezennel pedig hivatalosan megnyitom a céklaszezont is. Cékla nálam egyik nagy kedvenc, bármikor, bármennyit. Sült céklából nincs az a mennyiség, amit nem tudnék megenni. Na most, múlt hétvégén a piacon olyan, de olyan céklát kaptam, hogy az valami elképesztő. Nem olyan téli, kemény, nagy gumó, hanem közepes méretű; olyan zsenge, hogy nyersen lehet enni, fantasztikus friss, földes, zseniális ízű. Nem is értem, minek kellett pürét csinálnom belőle, kicsit már meg is bántam. Csak annyira ez a pink-fehér csíkos képet, meg a kecskesajt és a cékla együttesét fixíroztam már napok óta, hogy egyszerűen muszáj volt. A céklát megsütöttem, úgy pürésítettem pici tejszínnel és vajjal, sóval, borssal. A kecskesajtot épp csak egy picit lágyítottam tejföllel. A tetején pedig alfalfa, azaz konkrétan lucernacsíra, nyihaha, aminek már a nevétől is úgy éreztem, hogy annyira egészséges és bio, hogy csak na, persze az igazság az, hogy azért vettem, mert baromi jól néz ki. Egyébként nagyon finom.
Ezzel a kombinációval sok mindent lehet variálni: pl. tortaformában készíteni, büféasztalon istenien mutat. Vagy crostini-re kenni, vagy kosárkákba tölteni, vagy csak így pohárkákba. Kecskesajt helyett lehet krémesebb fajta fetasajtot használni, vagy juhtúrót. A céklát nagyobb darabokra vágva, pici olívaolajjal meglocsolva, alufólia alatt sütöm 200C-on 1-1,5 óráig.A céklaszezon nyitása alkalmából néhány recept:

Céklás gnocchi (Tessa Kiros új könyvében ez a kb. egyetlen izgalmas recept, kolléganővel meg is beszéltük anno, hogy majd teszteljük, én még nem jutottam el idáig, de ez a recept ismét kedvet csinált)
(Visited 179 times, 2 visits today)
Print Friendly

6 hozzászólás

  1. Itt az ido megszolalnom. Idaig csak olvasgattalak, a kecskesajtos cekla viszont mar el fog csabitani. Van itthon hozza minden, csak azert nem kezdem el, mert mar vacsoraztunk…En szinten hobbi gourmet fozocskezek, szinten kulfoldre szakadva. A Bon Apetit magazin elofizetojekent tul vagyok a ceklas gnocchin 😉 sok munka, de finom. A rozmaringos ontet melle csinaltam rakszoszt (crab) is, azzal volt igazan siker. Egyebkent gratulalok, nagyon kreativ vagy, az oldal is klassz, a kajak is inycsiklandoznak es a fotok is nagyszeruek.

  2. Először én is gratulálni szeretnék a bloghoz, nagy kedvencem lett:-) A clafoutis az abszolút favorit nálunk, de ezt a céklacsodát is ki fogom próbálni. Az őszi nyitányról jutott eszembe, hogy érik a gesztenye. Talán kaphatnánk abból is kóstolót…..Köszi előre is:Ági

  3. nekem pedig most kell elárulnom, h úgy találtam Rád jó féléve, h sült céklát készültem csinálni joghurtos-fokhagymás tormaszósszal, de azért előtte beírtam a gugliba, h van-e rajtam kívül elvetemült, aki ilyesmit készít. a Te recepted jött elő, s azonmód beleszerettem a blogodba.:)imádom az évszakok változásával ciklikusan beköszöntő régi-új ízeket! a gesztenyéről épp nem tudunk leakadni, bár csak annyit teszek vele, h szinte naponta főzök egy adagot, s azt mézbe forgatjuk..

  4. Ez most félig offtopic: szilvát és birset lekvárosítottam, és egy kimertem belőle egy kicsit levesnek – fenomenális! Turmix, vízzel felöntöttem, faháj, szegfűszeg, pici gyömbér ment bele, tejföl+ételkeményítő, végül méz (gesztenyeméz :)). Próbáld ki!

  5. Az olaszoktól tanultam egy cékla köretet, sült húsok mellé adják. A héjában főtt, hámozott, vékonyra szelt céklát megszórják valami vegeta féleséggel, apróra, de nagyon apróra vágott fokhagymával, oreganova. Meglocsolják kevés almaecettel és olívaolajjal, hagyják érni pár órát és azonmód, szobahőmérsékleten adják a sült mellé. Az én kedvencem a finomra reszelt cékla zúzott fokhagymával és majonézzel keverve. Ez nem olyan mint a hidegbüfék majonézes céklasalátája, mert az enyém tényleg pürésre van reszelve, krémes, kenhető. Pirított kenyérre szendvicsalapnak is jó, főtt tojással lehet díszíteni. Ja, ehhez kuktában, köménymaggal és sóval ízesített vízben szoktam megfőzni a céklát. De ezt a kecskesajtos cuccot felveszem a menübe. ja, még valamit: a cékla nem csak őszi zöldség, néhány kofánál egész nyáron lehet kapni és bizony, meg kell valljam, nagyon finom, zsenge, jobb az íze mint télen. Az más tészta, hogy télen szűkében vagyunk a friss zöldségnek, hát olyankor a jól tárolható gumók ideálisak.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.