Dimbes-dombos óriás képviselőfánk

Húsvétra ajánlom ezt a dimbes-dombos óriás képviselőfánkot, nemzetközi nevén ún. “Karpatka” tortát. Hagyományos, lengyel sütemény, valójában egy krémes, ami két, égetett tésztából készülő tortalapból és a közé halmozott habos krémből áll. Időt, figyelmet és szabad kalória kapacitást kell rá szánni, de különleges alkalomra, például a húsvéti süti asztalra jó szívvel ajánlom, igazi ünnepi sütemény. Mind a tortalapokat mind a krémet előre el lehet készíteni, összeállítani viszont tálalás előtt 2-3 órával érdemes (akkor még a hűtőben összeáll), fogyasztani pedig azonnal kell.

Dimbes-dombos óriás képviselőfánk
Hozzávalók (8 szelethez)

125 ml víz
125 ml tej
csipet só
120 g vaj (pl. Lurpak)
150 g liszt
5 tojás

6 tojássárgája
120 g cukor
50 g keményítő
750 ml tej
280 g puha vaj (pl. Lurpak)

Egy lábasban felforrósítjuk a vizet és a tejet, amikor meleg, beledobjuk a felkockázott vajat, és megsózzuk. Amikor a vaj már teljesen felolvadt, beleöntjük a lisztet, és kézi habverővel, vagy spatulával erőteljes mozdulatokkal simára keverjük a masszát. Addig keverjük, amíg össze nem áll egy nagy, kerek masszává, további néhány percig pirítjuk. Áttesszük egy keverőtálba. Megvárjuk amíg kissé lehűl, majd az elektromos habverő dagasztókarjával egyesével hozzákeverjük a tojásokat. Két 23 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, kissé kiolajozunk és kilisztezünk, hogy ne ragadjon majd a tészta. A sütőt előmelegítjük 220C fokra (légkeverés fokozat). A masszát felezzük, a két adagot a formába tesszük, és egyenletesen elsimítjuk, hogy teljesen befedje a forma alját. Az egyik korong legyen simább, a másik borzosabb, utóbbi lesz majd a hullámos teteje. 30 percig sütjük, félidőben, azaz 15 perc után a hőfokot 170C fokra csökkentjük.

A krémhez a tojássárgájat simára keverjük a cukorral és a keményítővel. A tejet felforrósítjuk, egy részét fokozatosan hozzákeverjük a tojásos masszához, majd visszaöntjük a lábasban, és állandó keverés mellett sűrűre, pudding állagúra főzzük. Átöntjük egy laposabb jénaiba, közvetlenül a tetejét lefedjük frissentartó fóliával, és teljesen lehűtjük. A puha vajat elektromos keverővel habosra keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a pudingot. Ezzel a krémmel megtöltjük a két lapot, és 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy összeálljon és szépen szeletelhető legyen.

(x) A poszt támogatója a Lurpak vaj – a recepthez tartozó főzővideót az Instagram oldalamon találjátok.

(Visited 520 times, 6 visits today)

Share This:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük