Indiai fűszerezésű spenót csicseriborsóval

A chana a csicseriborsó hindi elnevezése, a chole pedig pandzsábi nyelven ugyanaz –így fordulhat elő, hogy azonos csicseriborsó curryket más név alatt találunk meg egy-egy indiai étteremben. Spenótos csicsiborsócurryből (palak chole) is többféle változat létezik, a csupazöld az egyik legjobb, ilyenkor, a friss zöldségekben még hiányos időszakban a szemnek is jólesik. Az alább ajánlott recept indiai fűszerezésű, de csak visszafogottan, autentikusnak sem igazán lehet nevezni.

Az „indiai konyha” eleve gyűjtőfogalom, a hatalmas ország különböző régióinak és vidékeinek sajátos ételei, ízvilága, jellemzői vannak, amelyeket elsősorban a földrajzi elhelyezkedés és a vallási szokások határoznak meg (Pl. tengerpart, vagy szárazföld, rizs, vagy gabona, különböző húsfajták fogyasztásának megengedettsége, vagy tiltása, stb.) Ideális esetben mindig inkább konkrétan pl. észak-indiai (Kasmír, Punjab), nyugat-(Gujarat, Goa), vagy dél-indiai (Tamil Nadu, Kerala) konyháról illene beszélni. A főzéshez a következő alapfűszereket érdemes beszerezni római kömény, koriander, kardamom, mustármag, kurkuma, fahéj, garam masala (ez utóbbi egy házilag is előállítható fűszerkeverék). Ha pedig akad otthon mindig hagyma, fokhagyma, friss gyömbér, és mondjuk joghurt, akkor ezekből tényleg bármikor varázsolható egy indiai vacsora.

Az alábbi recept gyorsított módon, konzerv csicseriborsóval készül, ha pedig még a friss spenótot is mirelitre cseréljük (sietős hétköznapi estéken miért is ne?), akkor aztán igazi, szuperegyszerű vacsora kerekedik belőle. A csicseriborsó már hazai pályán is megterem, és a jövő élelmiszerei között is előkelő helyet fog kapni, nem árt hát, ha megbarátkozunk vele, és gyakrabban használjuk. Tény és való, hogy friss csicserivel időigényesebb, mintha konzervet használnánk, előbbit viszont meg lehet főzni nagyobb mennyiségben, és kiválóan fagyasztható. Így, vagy úgy, magában, gyors, vegán ebédre /vacsorára is remek, de kiváló zöld része lehet egy indiai lakomának.

Indiai fűszerezésű spenót csicseriborsóval
Hozzávalók (4-6 adag)

50 ml olaj (vagy ghee tisztított vaj)
1 póréhagyma, vékonyra karikázva
6 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
3 cm friss gyömbér, finomra aprítva
1 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
500 g friss spenót, nagyon alaposan átöblítve
1 nagy csokor friss koriander
2x 800 g csicseriborsó konzerv

Tálaláshoz: gőzölt rizs, naan, friss koriander

Az olajon (vagy tisztított vajon) üvegesre dinszteljük a vékonyra szeletelt póréhagymát. Hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és gyömbért, néhány másodpercig pirítjuk, majd beletesszük az őrölt római köményt és a fűszerkeveréket (ha esetleg nincs éppen kéznél garam masala, el lehet hagyni, kevésbe lesz fűszeres, de finom lesz a végeredmény úgy is). Miközben dinsztelődik a póré, előkészítjük a spenótot. Nagyon alaposan átöblítjük, hogy még véletlenül se maradjon rajta homokszemcse, nincs kellemetlenebb, mint a szemcsés, szennyeződésektől ropogó spenót. Legegyszerűbb a mosogatótálat megtölteni langyos vízzel, és abban, bő vízben átmosni a leveleket. A szárakat nem kell lecsipkedni, azokat is használjuk. A fűszeres alapra dobjuk a megmosott spenótleveleket (leitatni nem szükséges), lefedjük, és néhány percig főzzük, amíg teljesen összeesik. Hozzá öntünk kb. 2 dl vizet, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk az egész csokor friss koriandert (szárastul). Turmixgépben, vagy botmixerrel teljesen simára pürésítjük. Ha szükséges, igazítjuk az ízeket (só, bors, fűszer, fokhagyma is kerülhet még bele). Visszaöntjük a lábasba. A csicseriborsót átmossuk (a leszűrt levét megtarthatjuk, és igény szerint használhatjuk ún. aquafaba-nak, vegán tojásfehérje helyettesítőnek). A fűszeres spenótkrémbe keverjük a csicseriborsót. Gőzölt rizzsel, vagy naan kenyérrel kínáljuk.

(Visited 2 174 times, 5 visits today)

Share This:

Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi!
    Ha a friss koriander nem a barátom, akkor elhagyható vagy helyettesíthető valami mással (pl. petrezselyem)?
    Köszöönöm a választ!

  2. ?????
    Nyilván elhagyható és helyettesíthető, amivel csak akarod.
    De érdemes megszokni a koriandert 🙂
    Kicsit poloskaíz beütése van, de ez azért jó, mert ha nincs koriander, beteszek egy poloskát egy csokor petrezselyem közé, felingerlem, és máris kész a koriander 😀

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük