Nyári rakott krumpli

A hagyományos rakott krumpli úgy tökéletes, ahogy van, ehhez semmi kétség nem fér, az alábbi eltérő változat nem is szándékozik konkurálni vele. Mint ahogy valószínűleg a többség azzal is egyetért, hogy a burgonya az egyik legjobb élelmiszer, és ha megfelelő gondossággal van elkészítve, akkor a legfinomabb fogások alapanyaga. Hihetetlen is, hogy micsoda hosszú utat járt be, mire méltó helyére került a gasztronómiában. Őshonos, vad változata már időszámításunk előtt évezredekkel megtermett Dél-Amerika hegymagasain. Ezek színes, göcsörtös, apró gumók voltak, manapság még Peruban és Bolíviában találkozni ezekkel, mai formáját és ízjegyeit jóval később nyerte el. Európába a spanyol felfedezők hozták a 16. században, a sikerre azonban még évszázadokig várni kellett. A nagy áttörést Antoine-Augustin Parmentier francia gyógyszerész és agronómus hozta, aki a hétéves háború alatt a hadseregben is szolgált. Hamburgi börtönévei alatt kedvelte meg a burgonyát, amit szabadulását követően be is mutatott XVI. Lajos királynak. Párizs mellett hatalmas krumpliföldeket ültettek, hogy népszerűvé tegyék a lakosság körében. (Ennek érdekében például még olyan kommunikációs trükköket is alkalmaztak, hogy a földet őrökkel vették körbe, a helyiek pedig annak a reményében, hogy valami különlegesen értékes zöldséget rejtegetnek, éjszaka kilopták, és saját kertjeikben elültették). A 18. századtól már felfelé ívelt a karrierje, számos kulináris kultúra és ikonikus fogás nélkülözhetetlen alapanyagává vált. Köteteket lehet megtölteni a történetével, fajtáival és a burgonyás receptekkel. Az alább ajánlott verzióhoz nem szétfővő krumplit érdemes venni, mert az tartja a formáját a sütés során. Vegye mindenki nyugodtan egyfajta kiindulási pontnak, alapreceptnek, amit bátran lehet variálni más fűszerezéssel, más kiegészítőkkel, más nyári zöldségekkel.

Nyári rakott krumpli
Hozzávalók (4 adag)

500 g darált hús
1 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem, finomra aprítva
fél csokor menta, finomra aprítva
só, bors
1 kg burgonya, vékonyra szeletelve (héjastul)
kb. egyforma méretűek legyenek a krumplik
500 g paradicsom, felkarikázva

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra (alul/felül üzemmód).

A darált húst összekeverjük a reszelt fokhagymával, a finomra aprított petrezselyemmel, mentával, sózzuk, borsozzuk. Érdemesebb kicsit zsírosabb húst használni, hogy szaftosabb legyen, ha sovány hússal dolgozunk, akkor kevés olívaolajat ajánlott hozzákeverni. Ízlés szerint fűszerezhetjük a húsmasszát kedvenc fűszerkeverékkel, egzotikusabb fűszerekkel, vagy más zöldfűszerekkel is, pl. kaporral, friss korianderrel. A húsmasszából 12 darab, kb. 40 grammos, vékonyra lapított húspogácsát formázunk.

Kevés olajjal kikenünk egy hőálló, magasabb falú edényt, pl. jénait, vagy tepsit.

A burgonyát héjastul, egész vékonyra felkarikázzuk (mandolinnal a legegyszerűbb), egy keverőtálban sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk kevés olívaolajjal. Azért célszerű ebben a fázisban sózni, mert később félig állítva kerülnek tepsibe, nehezebb egyenletesen sózni. A paradicsomot is felkarikázzuk. Akkor lesz a legszebb, ha kb. egyforma átmérőjű a krumpli, a paradicsom és a húspogácsa.

Elkezdjük összeállítani a tálban, vagy tepsiben: állítva, vagy srégen egymásra fektetve jönnek először a krumpliszeletek, kb. 4-5 szelet egymás után, ezt követi egy húspogácsa, újra krumpli, egy-egy karika paradicsom, majd újra krumpli. Nincs kötött szabály, de célszerű a húspogácsát mindig krumpli közé tenni, így a szaftban ízesre sül a krumpli is. A tetejét meglocsoljuk némi olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük alufóliával és kb. 35 percig sütjük. Ekkor levesszük az alufóliát, a sütőt grillfokozatra kapcsoljuk, és további 10 percig sütjük, hogy a teteje megpiruljon. Salátával tálaljuk.

(Visited 7 100 times, 5 visits today)

Share This:

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük