Szőke brownie sós mandulával, málnával

Inspiráló, jó hír, hogy a Balaton-felvidéken számos elkötelezett termelő kísérletezik különböző fajtájú mandulák termelésével (és részben feldolgozásával). A környéken mindig is volt hagyománya a mandulatermesztésnek, nagyobb lendületet azonban az elmúlt húsz évben vett. A Balaton-felvidéki mandulásoknak ráadásul még huszonként tagból álló egyesülete is van a kölcsönös segítés és összefogás jegyében, ritkaság manapság, a kezdeményezést a csupa energia Nagyházi Szilvia fogja össze (Báder mandulás alapítója), ő vezetett be bennünket be a balatonfelvidéki mandulatermesztők világába, köszönjük szépen, a szervezést és meghívást pedig Horváth Boldizsárnak (Farm2Fork).

A legrégebbi mandulásokat két évtizede telepítették, ezek kizárólag magyar ún. tétényi fajtákból állnak, ma már azonban az időjárási viszontagságok miatt más, például marokkói, vagy spanyol fajtákkal is kénytelenek próbálkozni. Jellemzően helyben, vagy a helyi piacokon árusítanak a balaton-felvidéki termelők, úgyhogy érdemes figyelni, kérdezni, hogy hozzájussunk.

A mandula az egyik legegészségesebb csonthéjas, igazi szuperélelmiszer, mondhatni szívgyógyszer és bőrápoló egyben, kívül-belül hat. Energiatartalma magas, azonban csupa jó zsírok, antioxidánsok, vitaminok, ásványi anyagok jutnak vele a szervezetünkbe. Bár a pucolása igen munkaigényes (a belső, barna héját úgy tudjuk eltávolítani, ha a mandulaszemeket forró vízbe dobjuk, majd egyenként kinyomjuk a héjból), érdemes héjastul venni, mert jobban eláll. Nagyobb mennyiségben hűtőben a legcélszerűbb tárolni.

Az alábbi süteményben kiemelkedő szerepet kap, a mandula adja ugyanis a ropogósságot és a sós kontrasztot is, amitől igazán érdekes a végeredmény.

Szőke brownie sós mandulával, málnával
Hozzávalók (20 szelethez)

300 g hámozott, pirított, sós mandula, durvára vágva
(vagy vegyesen: törökmogyoró, dió, kesu stb.)
250 g vaj, felolvasztva
350 g finomítatlan nádcukor
4 egész tojás
1 teáskanál só (tényleg ennyi!)
fél rúd vanília
280 g liszt
200 g málna, friss, vagy fagyasztott

Amennyiben nem pirított mandulánk van, akkor a magok pirításával kezdjük, ezt napokkal korábban is elkészíthetjük, nagyobb mennyiségben is. A hámozott mandulát sütőlapra szórjuk, majd 180C fokos sütőben kb. 10 perc alatt világos aranyszínűre pirítjuk, megsózzuk, szobahőmérsékletűre hűtjük. A süteményhez a sütőt előmelegítjük 180C fokra (alul/felül üzemmód). Előkészítjük a tepsit: egy 30x40 cm-es tepsi aljába néhány csepp olajat öntünk (így könnyebben letapad a sütőpapír), majd kibéleljük sütőpapírral, kikenjük némi olvasztott vajjal (amit úgyis előkészítettünk a tésztához). Egy keverőtálba tesszük az olvasztott vajat és a nádcukrot. Elektromos kézi keverővel (vagy álló mixerben) habosra keverjük. Egyesével hozzáadjuk a négy egész tojást, végül a sót és a vaníliát, fehéredésig keverjük. Beleszitáljuk a lisztet és ezzel is elkeverjük. A massza felét a tepsibe öntjük, spatulával elegyengetjük, hogy teljesen kitöltse a tepsit (kevésnek fog tűnni a tésztamennyiség). Rászórjuk a durvára vágott, pirított, sós magvakat (lehet csak mandula, vagy vegyesen mandula, törökmogyoró, vagy akár kesu). A magokat megszórjuk kis extra sóval. A massza másik felével befedjük, ismét elegyengetjük. A tetejébe belenyomkodjuk a málnaszemeket (kivételesen még jobb, ha fagyasztott). 60 percig, tűpróbáig sütjük. Szeletelés előtt legalább szobahőmérsékletűre hűtjük. Tálaláskor további málnát adhatunk mellé, tetejét pedig megszórhatjuk sós mandulával.

Share This:

(Visited 1 718 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

3 hozzászólás

  1. Nem 20 eve telepitettek a legregebbi mandulasokat.62 eves vagyok,oregapam Tihanyban volt kantortanito es minden evben nagy zsak mandulat kaptunk a tihanyi mandulasbol.

  2. Elkészítettem, nagyon finom lett! Köszönöm szépen a lépésről-lépésre való érthető leírást, nagyon hasznos volt! Ajálnom majd az ismerőseimnek is.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük