Rizses hús kacsával – alaprecept

Paella (spanyol, nem kell bemutatni), plov (közép-ázsiai, üzbég, bárány-, vagy ürühúsból, zöldségekkel (gyakran speciális edényben) főzött húsos rizs, pulao (ugyanez Indiában, többnyire zöldségfókusszal), biryani (a legjobb indiai bárányos rizseshús), nasi goring (indonéz pirított rizs tojással), jambalaya (New Orleans-ban és a déli államokban népszerű rizses egytálétel garnélával, kolbásszal, fűszerekkel), tahdig (a perzsa rizsfőzés művészete, aranyszínű, ropogós réteggel), kushari (egyiptomi utcai étel rizzsel, lencsével), bibimbap (az egyik leghíresebb koreai fogás, sok színnel, sok zöldséggel, sercegő edényben) – talán mégsem a pacal és a tésztabatyu lesz az az étel, amivel legkönnyebben körbe tudnánk utazni a világot, hiszen szinte minden nemzetnek megvan a maga rizses étele.

A rizs a legrégebben termelt gabona, amelyet kb. tizenkétmillió hektáron termelnek és a fogyasztása évről-évre növekszik. A rizs adja a világ összes gabonatermésének harminc százalékát, és másfél milliárd embernek alapélelmiszere. Felhasználásának számtalan módja akad a magyar konyhában is, a bácskai (eredetileg szerb) rizseshús mégis sokak számára sokkal inkább egy menzai nosztalgiajárat. Az alábbi recept extra ízes kacsával készül, és rögtön kétféle változatban ajánlom: a hagyományos ízek kedvelőinek

Rizses hús kacsával - alaprecept
Hozzávalók (4-6 adag)

40 g kacsazsír
2 hagyma, közepes kockákra aprítva

4 pecsenyekacsacomb, félbevágva
2 evőkanál őrölt pirospaprika
1 zöldpaprika
1 hegyes, enyhén csípős zöldpaprika
300 g rizs, alaposan átöblítve
2 sárgarépa, felkockázva
2 fehérrépa, felkockázva
só, bors

Egy nagy, vastagfalú lábasban (pl. cocotte) felolvasztjuk a kacsazsírt, majd üvegesre dinszteljük rajta a felaprított hagymát, amit közben kissé megsózunk. Bőrös felükkel lefelé az edénybe helyezzük a félbevágott kacsacombokat, hogy még ezekből is kisüljön némi zsír. Megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük annyi vízzel, hogy kb. kétujjnyira ellepje a húst (kb. 1 liter). Nagyobb szeletekre vágjuk a zöldpaprikát és beletesszük az egész hegyes paprikát – az íze kedvéért, ezt majd később el fogjuk távolítani. 180 C fokos (alul/felül) sütőben, lefedve, addig pároljuk a pörköltes alapot, ameddig a hús teljesen megpuhul (kb. bő egy óra, és készíthetjük a sütő helyett a főzőlapon is). A rizst nagyon alaposan átöblítjük, és beleszórjuk a kacsapörköltbe. Hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket is. Fedő alatt, közepes lángon 20 percig főzzük, utána lefedve állni hagyjuk, amíg a rizs teljesen megszívja magát. Szezonban bográcsban is készülhet.

Rizseshús kacsával, kimchivel (a képen)

Elkészítjük az alapreceptet addig a lépésig, hogy megpuhult a kacsa. A pörköltös alapba ugyanúgy beleszórjuk az átöblített rizst, viszont zöldséget nem adunk hozzá. 20 percig főzzük fedő alatt, amíg a rizs megpuhul. Egy kis tálkában kikeverünk 2 evőkanál szójaszószt, 1 evőkanál csípős paprikakrémet, 1 teáskanál finomra aprított fokhagymát, és 1 evőkanál nádcukrot. Amikor kissé kihűlt (vagy akár másnap), akkor két adagban egy nagy serpenyőben átpirítjuk: a serpenyőbe 1 evőkanál kacsazsírt teszünk, majd hozzáadunk 100 g -100g felaprított kimchit. Néhány percig erős lángon pirítjuk, amíg kissé karamellizálódik, majd belekeverjük a rizst és a csontról letépkedett kacsahúst. Dobva-rázva pirítjuk, amíg az alja lepirul.

(Visited 5 155 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük