Currys-paradicsomos káposzta karamellizált sült káposztacikkel

A spárgától az idei évre elbúcsúztunk, jöhetnek a soron következő zöldségek. A zsenge újkáposzta korántsem kap akkora figyelmet, mint amilyet megérdemelne, a többség mellékesen vesz róla tudomást, igen helytelenül. A hazai csúcsgasztronómiában is előszeretettel avanzsálják főszereplővé séfjeink, a Michelin-csillagos Tóth Szilárd például könnyű vajmártással, alföldi kamillaporral, fenyőhajtással és szezonjában apróra kockázott eperrel tálalja, az egyik balatonfüredi borbisztró tehetséges csapata pedig szeletben grillezve, parmezános-szardellás morzsával. Az újak között is még újabb a kúp formájú csúcsos káposzta, amely csak néhány éve jelent meg piacainkon. Levelei lazábban simulnak egymáshoz, torzsája kisebb, levélzete finomabb erezetű, főzési ideje rövidebb, íze édesebb. Az alábbi elkészítési módok ezzel a legjobbak. Készíthetjük nyersen, főzve, wokban pirítva, sütőben sütve, vagy éppen főzelékként.

Nyersen például könnyű, ázsiai ihletésű salátát keverhetünk belőle: egész vékonyra, gyufaszálra szeleteljük a káposzták leveleinek vékonyabb részét, a vastagabb, eresebb részeket máshoz használjuk. Rászórunk egy kávéskanál sót, tíz percig állni hagyjuk, majd alaposan kinyomkodjuk. Közben összekeverünk rizsecetet mézzel és a szezámolajjal, és ezt az öntetet összeforgatjuk a káposztával, végül szezámmagot szórunk rá. Wokban pirítva az egyik legfinomabb, leggyorsabb villámebéd lesz belőle: vékonyra szeleteljük, majd forró wokban dobva rázva pirítjuk egy gyufaszálra vágott sárgarépával, sok friss gyömbérrel, fokhagymával, újhagymával, végül szójaszószt és szezámolajat csepegtetünk rá. Grillben a káposzta édesre sül, enyhén karamellizálódik, a végeredmény kicsit olyan, mint egy káposztás rétes, vagy cvekedli – tészta nélkül. Forró, légkeveréses sütőben készül, kb. 25 percig kell sütni, amíg megpuhul, de nem teljesen, és kissé karamellizálódik. Az alábbi paradicsomos káposztában is egészen új élményt ad, fényévekre van a menzás, csirizes, édes szószban túlfőzött káposztától. A fűszeres, csípős mártás könnyen vonja be, magában is megállja a helyét, de természetesen adhatunk mellé némi fasírtot, vagy oldalast is, ha muszáj.

Currys-paradicsomos káposzta karamellizált sült káposztacikkel
Hozzávalók (2-4 személyre)

1 közepes fej új fejeskáposzta (kb. 70dkg)
1 hagyma, vékonyra szeletelve
fél csokor újhagyma, vékonyra karikázva
3 cm friss gyömbér, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 tk őrölt római kömény
1 tk őrölt koriander
1 tk currypor
700 ml natúr paradicsomszósz
só, bors, olívaolaj
Tetejére: újhagyma zöldje, friss koriander

A káposztát negyedekre vágjuk, torzsáját eltávolítjuk, vékonyra szeleteljük. Egy nagy tálban besózzuk, és 15 percig állni hagyjuk. Közben az olívaolajon üvegesre pároljuk a felszeletelt hagymát, újhagymát, fokhagymát és gyömbért. Hozzáadjuk a fűszereket, kevergetve pirítjuk. Felöntjük a natúr paradicsomszósszal. Sózzuk, borsozzuk. Erős lángon főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik. A káposztát alaposan kinyomkodjuk. Egy wokot, vagy serpenyőt füstölésig hevítünk, majd beletesszük a felcsíkozott káposztát, és néhány percig dobva-rázva pirítjuk. Akkor jó, amikor szélei karamellizálódtak, kissé összeesett, és elveszítette nyersességét. A mártáshoz adjuk, összekeverjük, néhány percig még főzzük. A feltétként adott sült káposztához néhány cikk káposztát meglocsolunk olívaolajjal, sózunk, borsozunk, majd 200C fokos (légkeverés) sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. A főzeléken feltéként adjuk, újhagyma zöldjével, vagy friss korianderrel, mentával megszórva tálaljuk.

(Visited 878 times, 18 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük