Citromos, limoncellós tiramisu

Fotó: Erdőháti Áron, styling: László Ági (Nők Lapja Advent különszámba)

A Nők Lapja Advent különszámot minden évben nagyon szeretem, idén is örömmel adtam a magazinba ünnepi recepteket. Az idei menüt az őszi nápolyi hétvégém inspirálta, így az egész anyag –tartalmilag és képileg is egyaránt – déli és túlfűtött.

Nápolyban a karácsony is varázslatos és mediterrán. A hagyományos ünnepi vacsora - Cena della Vigilia di Natale – első fogása az édes szívkagylóval (vongole) készített tészta, ezt követi az olajban kisütött sózott tőkehal (baccala) és a nápolyiak kedvence: a rántott angolna. Köretnek karfiolból és olajbogyóból készült saláta jár. Desszertnek pedig struffoli: mézes sziruppal locsolt minifánkok, mustaccioli: csokoládéba mártott fűszeres keksz, vagy éppen a környék híres citrusaiból készült édességek. Az Amalfi parti citromról és a hatodik generációs Aceto családról és citromfarmjukról itt is írtam, ők ihlették az idei egyik karácsonyi receptemet, az alábbi, citromos limoncellós tiramisut.

Ezzel kívánok minden kedves olvasómnak Kellemes Ünnepeket, jó főzést, jó készülődést és jó pihenést!

Citromos, limoncellós tiramisu
Hozzávalók (6-8 adag)

Citromos szirup:
150 ml dl víz
3 citrom kifacsart leve
100 g cukor
60 ml limoncello

10 szelet házi citromos piskóta
4 tojás, szétválasztva
40 g porcukor
500 g mascarpone, szobahőmérsékleten
Tetejére:
Kezeletlen citromhéj, virágpor

Először elkészítjük a citromos szirupot: kis lábasban összeforraljuk a vizet, a citromlevet és a cukrot, majd néhány percig erős tűzön főzzük, amíg kissé besűrűsödik. Hozzáadjuk a limoncellót. A krémhez szétválasztjuk a tojásokat, majd a sárgákat elektromos keverővel kikeverjük 40 g porcukorral és 4 evőkanál citromsziruppal. Vízgőz fölé tesszük, és habosra keverjük. Óvatosan összekeverjük a mascarponéval (fontos, hogy utóbbi szobahőmérsékletű legyen), majd fellazítjuk a tojások felvert fehérjével. Következhet a tiramisu összeállítása (ez történhet egyszemélyes poharakban, vagy egy nagy üvegtálban): egy réteg házi citromos piskóta, ezt meglocsoljuk a citromsziruppal, erre jöhet egy réteg krém, majd újra citromos sütemény, szirup és krém. Legalább 4 órát a hűtőben hagyjuk dermedni, de előző nap is összeállíthatjuk. A tetejére sárga virágport (méz szaküzletekben kapható) és reszelt citromhéjat szórunk, de pl. durvára vágott pisztáciát is tehetünk rá (vagy egy kevés szirupban opálosra főzhetünk hosszabb, gyufaszálnyi csíkokra vágott citromhéjat).

Egyszerű citromos piskóta (a tiramisuhoz)
Hozzávalók (10 szelethez)

2 tojás
150 g cukor
250 ml natúr joghurt
100 ml olívaolaj
3 kezeletlen citrom reszelt héja
250 g liszt
fél csomag sütőpor
fél teáskanál só

A piskótához előmelegítjük a sütőt 180C fokra. Egy tálban elektromos kézi keverővel habosra keverjük a tojást a cukorral, majd hozzáadjuk joghurtot, olajat és a reszelt citromhéjat, ezzel is néhány másodpercig keverjük. Egy másik edényben összekeverjük a lisztet, sütőport, sót, majd az egészet a tojásos-joghurtos masszába szitáljuk. Sütőpapírral bélelt, téglalap alakú gyümölcskenyérformába töltjük, majd kb. 45 percig, tűpróbáig sütjük.

(Visited 6 691 times, 13 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük