Csendterápiás csodahely a domboldalon: Szegzárd –the lodge

De mit lehet itt csinálni? SEMMIT! – na, pontosan ez az, ami engem legjobban vonzott a Szegzárd-the lodge koncepciójában. Természetesen, ez így valójában egyáltalán nem igaz, hiszen rengeteg nagyszerű elfoglaltságot lehet itt találni: lehet nagyokat sétálni a dombon, kinti kabinban szaunázni a hulló falevelek látványa közepette, didergő hidegben elmerülni a kültéri jaccuzziban, kiadósakat aludni a szuperkényelmes ágyban, a völgy látványára ébredni, hosszú beszélgetésekbe, vagy éppen hallgatásokba mélyedni egy pohár bor mellett, a természet közelségében töltekezni, elbújni a világ elől, kicsekkolni. Csupa olyan dolog, ami manapság (számomra legalábbis) a legnagyobb luxus. Éppen ezért a Lodge-ot elsősorban olyanoknak ajánlom, akik számára ezek szintén ritkán hozzáférhető értékek, akár csak egyetlen napra is.

Akit az aktívabb pihenés jobban feltölt, annak is akad bőven tennivaló, hiszen a környéken sok felfedezendő úticél akad: a kirándulni vágyóknak a Gemenci erdő, vagy a Duna-holtág, a borkedvelőknek a szekszárdi borvidék számtalan neves pincészete, akiket végig lehet látogatni, és persze maga Szekszárd, ami, mint megtudtam, a legkisebb lélekszámú megyeszékhelyünk, és már ahogy megérkeztünk, átjött a kedves, kisvárosi hangulata, a sok szép szoborral, kis utcákkal, múzeumokkal, parasztházakkal (na meg, ne felejtsük el, hogy itt található az ország egyik legjobb kávéjának bázisa, a „A Kávé Háza”). A lodge-nak van két saját elektromos biciklije is, úgyhogy akár arra is fel lehet pattanni. Bevallom, nekem annyira jó volt egyszerűen csak lenni ebben a szép, nyugodt, csendes környezetben, hogy fel sem merült, hogy elhagyjam, és éppen ez töltött fel a legjobban.

A lodge óriási területén összesen két „modern nomád” kabinvendégház található, mindkettő leginkább pároknak ideális (plusz az alsó szinteken kinyitható kanapé található, tehát elfér családtag, közeli barátok, gyerekek, olyanok, akikkel szívesen vagyunk egy légtérben).

„Természetközeli, puritán pihenőhelyet álmodtunk ide, Szekszárd borvidékére” vallják a világlátott tulajdonosok, Attila és Péter, akik a különleges építészeti megoldásokon túl érezhetően úgy alakítottak ki mindent, hogy az a vendégek kényelmét és jólétét szolgálja. Ami pedig engem a legjobban megszólított, azok a pici, figyelmes apróságok, amik mind arról tanúskodnak, hogy mennyi minden jót akarnak itt nekünk adni: a csodás grafikával készített, egyedi, számozott bemutatkozó kiskönyv, a helyi cukrász által készített üdvözlő macaron, a szép kerámia tányérok a konyhaszekrényben, a szuperül felszerelt konyha, a reggel kosárban, frissen érkező, gusztán összeállított reggeli, javarészt helyi termelők árujából, a minőségi ázsiai tea, amit szintén helyi, szekszárdi teaszakértő forgalmaz. Itt minden részletre igazán odafigyeltek, és a szívüket is beletették.

Óriási ajándék, hogy a Szegzárd – the lodge és –az eredetileg szekszárdi származású – Tischler Petra séf egymásra találtak, így a napunkat a lodge borospincéjében elfogyasztott vacsora koronázta meg, amit Petra főzött alkalmi privát séfként (az ő szolgáltatását külön lehet kérni). Petra az egyik legvagányabb női séf, akit ismerek, nagyon komoly nemzetközi tapasztalattal, karakteres személyiséggel, kiváló kommunikációs készségekkel, kiforrott, jó ízléssel. Én először akkor találkoztam vele, amikor Costes Dowtown sous chefjeként dolgozott, és azóta is mindig figyelemmel kísértem a pályáját. Imádja, amit csinál, totál megszállott és jó értelemben vett őrült, és nagyon tetszik, ahogy a saját útját járja. Hihetetlen energiát és munkát tesz minden egyes fogásba, ezt pedig meg is hálálja minden falat. A halak és tengeri hozzávalók az egyik szakterülete, ezekkel átlagon felül bánik, a vacsorasor egyik legemlékezetesebb fogása egy rendkívül összetett, mély ízű, ázsiai halleves volt, de a tealevélen, fűszereken füstölt kacsamell, az omlós marhaszegy és a kifinomult, friss, könnyű, csokoládés-uborkás (!) desszert is igen meggyőző volt.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy Szekszárdtól csak félórányira, az érsekcsanádi Rév csárdában található az ország legjobb halászleve, amit mindenképpen érdemes beépíteni az útitervbe. Összesen egyetlen nap, de megannyi élmény, kedvesség és intenzív feltöltődés, szívből ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan szereti a csendet és nyugalmat.

(X) Nagyon szépen köszönöm a Szegzárd – the Lodge kedves meghívását, amit ezúttal kivételesen örömmel elfogadtam, mert annyi mindennel megszólított.

(Visited 2 268 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük