Ferdinándot a Ferdinánd bisztróból – évtizedek után újra étterem nyílt Kunmadarason

Régi olvasóim tudják, hogy Kunmadaras a nagyszüleim faluja, rendszeresen járok ide, sokat írtam és mutattam meg elsősorban a házunkból, ahol a könyveim születnek, és az utóbbi években egyre gyakrabban tudósítottam a környék kulináris hagyományairól, értékeiről és fejlődéséről is. A Ferdinánd bisztró alapítói, Kálmán Éva és Guba László közeli szomszédaim, személyes kedves ismerőseim, az étterem egy évvel ezelőtti nyitását végig kísértem, Évának igyekeztem sok bátorítást és gondolatot átadni. Látom, hogy milyen elképesztően sokat dolgoznak vele, hogy a szívüket-lelküket és teljes életüket beleteszik, és nagyon örülök, hogy a vendégeknek ez ennyire átjön, a visszajelzések alapján egy igazi kis sikersztori született. Szívből kívánom nekik, hogy sokáig ki is tartson. Elfogult ajánló következik.

Kunmadarason több, mint húsz éve zárt be az utolsó igazi étterem, azóta figyelemreméltó vendéglátóhelye nem volt a falunak, és ami azt illeti, más, valódi turisztikai vonzerővel sem igazán bír. Az ötezer lakosú nagyközség Jász-Nagykun-Szolnok megyében, az Alföld szívében fekszik, a pezsgő Tisza-tótól már pont húsz kilométerrel távolabb, a Hortobágytól szintén, a látogatókat jobban vonzó Berekfürdő és Karcag felé vezető úton, éppen minden között. A falunak van egy patinás, gyönyörűen felújított református temploma, és egy rendkívül különleges hangulatú, régi reptere, ami ma leginkább motoros gyorsulási versenyeknek ad otthont. A szép, régi falusi házak lassan az enyészeté válnak, a fiatalok számára kevés a munkahely és jövőkép, és egy nehéz történelmi örökséget is cipel a hátán a település. Egyszóval egyáltalán nincs könnyű helyzetben Kunmadaras, nyilvánvalóan kellett egy jó nagy adag bátorság ahhoz, hogy valaki étteremnyitásba vágjon itt. De tavaly megszületett a falu ékszerdoboza, a Ferdinánd bisztró, ami bebizonyította, hogy egy letűnt, társadalmi és gazdasági kihívásokkal küzdő alföldi falunak is több látogatót, vonzerőt és jó hírnevet tud hozni egy kedves, hiteles, autentikus, családi vendéglő, mint bármi más.

Kálmán Éva és párja, Guba László (2014-2019 között volt Kunmadaras polgármestere, a szerk.) szerencsére úgy gondolták, hogy valakinek igenis vennie kell a bátorságot, hogy megpróbáljon egy szerethető, szívvel-lélekkel működtetett kis vendéglőt nyitni, ezek pedig történetesen ők lesznek. A Ferdinánd bisztró helyén egykor a kocsmájuk állt, ebbe álmodták bele a bisztrót, ami kétségkívül Éva női ízlését és kézjegyeit viseli, ő az étterem lelke és motorja. A Ferdinánd bisztró a helyieket is meglepte, takaros, kedves, falusi hangulatával, régi kredenceivel és az azokban pompázó tányérokkal és csészékkel, amik egy része már a kunmadarasiaktól érkezett, és amik mindenkit rögtön a régi nagyszülői házba repítenek.

„Álmodtunk egy nagyot, és az egykori sörözőnket szerény, családi vendéglővé alakítottuk, ahová szeretettel várjuk a kunmadarasi, valamint a településünkön átutazó vendégeinket . Mindent megteszünk azért, hogy Kunmadarason sok év után újra egy olyan kis étterem szülessen, ahová a falu lakosai, vagy az idelátogatók szívesen beülnek akár egy kávéra és sütire, akár egy gyors ebédre, esetleg egy jó pacalra, vagy éppen egy családi, ünnepi alkalomra. Bízunk benne, hogy a Ferdinánd Bisztró Kunmadaras jóhírét viszi majd a környéken!” áll a bisztró honlapján, és aki ellátogat ide, pont ezzel a szellemiséggel fog találkozni.
A bisztró tavaly augusztusban nyitott, és első naptól kezdve nagy népszerűségnek örvend mind a helyiek mind a környékbeliek körében. A pandémia persze őket is alternatív üzemmódra kényszerítette, de sikerült átvészelni, és eljutni oda, hogy idén végre elkezdhessék az első igazi nyári szezonjukat. A ház asszonya Éva, nem tud eleget sütni a névadó Ferdinándból (a környék ikonikus kelttésztás tekercse), de a házi pitéket és egyéb süteményeit is nagyon szeretik a vendégek. Éva az elmúlt években a kovász rajongója lett, csak sütött és sütött és kísérletezett, így a házi pizza is kovászos tésztából készül, és egész biztos, hogy az Alföld szívében ilyen finom pizza sehol máshol nincsen. Húsvétkor és karácsonykor pedig olyan kovászos panettonét süt Éva, hogy a legszigorúbb olasz pékmester is meghajolna előtte. Az étlapon mindig szerepelnek a környék hagyományos ételei is: kötöttgaluskaleves, birkapörkölt és csülkös pacal is, mindegyik szenzációs.

Kálmán Éva Kunmadarason született, itt is nőtt fel, a sütés és főzés szeretetét nagymamájától kapta, aki mellett rengeteg időt töltött. A nagymama receptjeit mindig leírta, persze ezeket később ki kellett kísérletezni, hogy a megfelelő mértékegységekkel mindig azonosan sikerüljenek. A bisztró napi ajánlatában néha felbukkanak a nagymama süteményei: a környéken sokak által ismert sárgarépás rétes, az olajban kisütött, majd főzött krémmel töltött „széllel bélelt” párnácska, vagy éppen a levegős, égetett tésztából készülő ördögpirula, ezeknek mindig nagyon jó a fogadtatása. Éva korai családalapítás és karcagi, majd fóti kitérők után költözött vissza Kunmadarasra, és ma már az egész életét a Ferdinánd bisztró tölti ki. „Azt valahogy éreztem, hogy talán mások is örülnének annak, ha Kunmadarason is lenne egy olyan hely, ahova be lehet ülni egy sütire, vagy ebédre. De a legmerészebb álmaimban sem gondoltam, hogy már az elején ekkora érdeklődést és ennyi pozitív visszajelzést kapunk. Ezek miatt éri meg az embertelen mennyiségű munka és ez adja a motivációt ahhoz is, hogy mindig képezzem magam, tanuljak és utánajárjak a dolgoknak. Amióta megnyitott a bisztró, alig alszom, őszintén szólva, nem gondoltuk, hogy ez ilyen óriási leterheltség lesz – bár a férjem mindig mondta, hogy akkor vágjunk bele, ha készen állok arra, hogy éjjel-nappal dolgozzak, mert ez másképp nem fog menni” – meséli Éva.

A bisztrót családi vállalkozásként viszik, Éva és Évike – anya és lánya a bisztró háziasszonyai, de a konyhán is kiváló csapat alakult ki. Laci, az egykori polgármester természetesen aktívan részt vesz az étterem életében, intézi, amit kell, fúr, farag, építkezik, a legfinomabb birkapörköltöt főzi, ha pedig a pandémia miatt éppen úgy adódik, akkor ő szállítja ki a pizzát és a népszerű sültes tálakat.

Természetesen nem kizárólag rózsaszínű ez a megvalósult álom, számos kihívással és nehézséggel szembesülnek, amikkel mind a napi mind a hosszútávú tervezés során meg kell küzdeniük. Egy pici faluban árérzékeny a közönség, teljesen másképp kell kalkulálni és árazni, mint egy városban, a kínálat összeállításánál is ez az egyik legfontosabb szempont. Szeretnének minél több háztáji, termelői, környékbeli alapanyaggal dolgozni, de ez egyáltalán nem olyan könnyű, mint ahogy egy kívülálló elképzelni. Azért akadnak jó partnereik, Tiszaörsi Tésztából készülnek a tésztaételek és a karcagi szörpöket is nagyra értékelik a vendégek. Lavírozni kell a helyi közönség és az átutazók, vagy akár kifejezetten a bisztró miatt ideérkező vendégek igényei és elvárásai között, mást keres az egyik és más vár a másik. Egy azonban biztos: a Ferdinánd bisztró megmutatta, hogy falun is érdemes valódi vendéglátóhelyet nyitni, hogy ezt csakis rengeteg elkötelezett munkával, szorgalommal, hitelességgel és kedvességgel lehet sikerre vinni, és hogy a vendégek szeretik és értékelik ezt.

 

Ferdinánd Bisztró, Kunmadaras, Kunhegyesi út 14. (Kunhegyes felé a 34-es úton)
Telefonszám: 06 30 754 9537
Ferdinánd Bisztró Facebook
Ferdinánd Bisztró Instagram
Ha biztosra akar menni valaki, érdemes előrendelni, főleg Ferdinándot, ami mindig hamar elfogy.
Ajánlott ételek: Ferdinánd, házi piték, birkapörkölt, csülkös pacal

(Visited 3 371 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük