Zöld, spenótos-medvehagymás shakshuka

Paradicsomszósz, kevés paprika, sok fűszer, tojás. Az elmúlt években végigsöpört a világon a shaksuka őrület, a “Közel-Kelet lecsója” ma már nem egzotikus különlegesség, hanem brunch- és reggelizőhelyek, bisztrók szinte elmaradhatatlan fogása. Bár elsősorban a kortárs izraeli konyha felől indult el a világhírnév felé, valójában Észak-Afrikából vándorolt a Közel-Keletre, ahol az ötvenes években betelepülő tunéziai és líbiai zsidók honosították meg. Többnyire abban a serpenyőben tálalják, amiben készül, és számos változata létezik – eltérhet a paradicsom/paprika arány, a fűszerezés, a belekerülő egyéb zöldségek fajtái, Tunéziában például gyakran főznek bele articsókát, vagy lencsét, Izraelben nem ritka a padlizsán. Ami sosem hiányozhat, az a lepénykenyér, pita, esetleg sós kalács, amivel a fűszeres mártást tunkolja az ember. Mint minden, ennyire elterjedt és világszerte népszerű fogásnak, a shakshukának is számos új fajtája alakult ki, crossover stílusban gyakran különböző kultúrák találkozása tükröződik a serpenyőben – találkozhatunk indiai fűszerezésű, spenótos verzióval, vagy darált hússal dúsított, “bolognai” shaksukával is. Az alábbi – a kortárs izraeli konyhában – már megszokott, zöld változat spenóttal és sok zöldfűszerrel készül, az évszak már tálcán kínálja a hozzávalókat, és akár a húsvéti brunch asztal egyik fogása is lehet.

Zöld, spenótos-medvehagymás shakshuka
Hozzávalók (2-4 adag)

3 evőkanál olaj
fél póréhagyma, felszeletelve
1 csokor újhagyma, vékonyra karikázva
3 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
1 zöldpaprika, vékonyra szeletelve
1 kávéskanál őrölt római kömény
1 kávéskanál őrölt koriander
fél kávéskanál őrölt pirospaprika
1 cikk kelkáposzta, vagy pár levél fodros kel, vékonyra szeletelve
250 g friss spenót, megpucolva, alaposan átöblítve
1 csokor petrezselyem, durvára aprítva
fél csokor medvehagyma, felaprítva
4 tojás
Tetejére, tálaláshoz:
50 ml tahini
100 g fetasajt, morzsolva
opcionális: további friss zöldfűszerek (kapor, koriander, petrezselyem)
tunkoláshoz: lepénykenyér, pita, vagy jófajta kovászos kenyér

Egy kb. 26 cm átmérőjű serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és hozzáadjuk a felszeletelt pórét, újhagymát (a zöld részéből is mehet bele) és felcsíkozott zöldpaprikát. Megsózzuk, így egyenletesebben tudjuk dinsztelni. Fedő alatt, kb. 5 perc alatt puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a fűszereket (használhatunk kész fűszerkeveréket is), átforgatjuk. Beletesszük a vékonyra szeletelt kelkáposztát (vagy fodroskelt), és felöntjük kb. 2,5-3 dl vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Erős lángon kb. 5-6 percig főzzük, amíg a zöldség megpuhul, és a folyadék nagyrészt teljesen elfő, csak kevés marad. Ekkor beledobjuk az alaposan átöblített, nagyobb darabokra vágott, vagy tépkedett spenótot, és pár percig főzzük, amíg összeesik. Ilyenkor érdemes egy botmixerrel egy kicsit a serpenyőben itt-ott pürésíteni, hogy egyenletesebb, de darabos keveréket kapjunk. Ekkor mehet bele a petrezselyem és a medvehagyma, ezek is hamar összeesnek. A masszában kanállal négy mélyedést formázunk, és ezekbe beleütünk egy-egy tojást (ajánlott a tojást először egy külön kis tálkban feltörni, és abból a mélyedésbe önteni). Rátesszük a serpenyőre a fedőt, és kb. 6 percig főzzük közepes hőfokon, amíg a tojás fehérje megdermed, de a sárgája még folyós. Forrón, azonnal tálaljuk. Tálaláskor meglocsoljuk tahinivel (készen kapható szezámpaszta), megszórjuk morzsolt fetával, chilipehellyel és ízlés szerint további zöldfűszerekkel. Lepénykenyérrel, vagy pitával kínáljuk. Ha éppen nincsen semmilyen kenyerünk, villámgyorsan, kelesztés és pihentetés nélkül készíthetünk házi lepénykenyeret: 150 g lisztet összekeverünk egy csipet sóval, kávéskanálnyi sütőporral és késhegynyi szódabikarbónával, 1,5 evőkaná olívaolajjal és kb. 120 ml langyos vízzel, összegyúrjuk, majd forró serpenyőben két nagy lepényt sütünk.

(Visited 2 501 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Mi évente kapunk üvegbe házi shakuskát – simát és padlizsánost is – anyám ex kolléganőjétől aki Erdélyből származott el. Idén mi is csináltunk azt pár üveggel. Piritóssal tea vagy kávé mellé reggelinek és vagy egy könnyű vacsinak kiváló. A magyar lecsó mellett az egy másik kedvencem.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük