Medvehagymás karalábékrémleves rizstésztával és pirított gombával

A természet nem zárt be, így annak rendje-módja szerint, mint március első heteiben mindig: megérkezett a tavasz első hírnöke, a medvehagyma. Jöjjön hát a szezon elején a szokásos, éves ötletgyűjtemény, hogy mi mindenbe tehetjük.

A nyitófogás a tisztességesen elkészített, tejes-vajas krumplipüré, amibe még forrón keverjük, így a hőtől összeesik, és már át is járja a pürét a kellemes, fokhagymás aroma. Kerülhet palacsintába, galuskába, pogácsába, tésztás ételekbe. Kiváló körözöttben, túró-, vagy tojáskrémben, omlettekben, tojáslepényekben. Feldobja a hagyományos, tejfölös gombapaprikást. Remek főzelékekbe: finom-, burgonya-, vagy éppen zöldborsófőzelékbe turmixolva. Krumplitócsniban. Wokos, serpenyős zöldségekkel, friss spenót helyett. Koreai palacsintában, kimcsiben. Reszelt sárgarépából, retekből, almából kevert vitaminsalátában. Fűszervajban, amivel kijevi csirkét töltünk meg (ó, igen!). A szezon végén pedig néhány adag pesztóban.

Az még azonban szerencsére sokára lesz, addig bőven van időnk kísérletezni. Az alább ajánlott leves currypasztával és kókusztejjel készül, így némi távol-keleti felhangot kap, de aki erre nem tart igényt, nyugodtan készítse ezek nélkül (a kókusztej helyett tejszínnel, abból elég két deci, a többit alaplével pótoljuk).

Itt pedig 25 medvehagymás recept a blogról, jó böngészést, jó medvézést!:)

Medvehagymás karalábékrémleves rizstésztával és pirított gombával
Hozzávalók (4 adag)

3 dkg vaj
2 evőkanál olaj
2 szál újhagyma, felkarikázva
1 teáskanál zöld currypaszta
2 nagy karalábé (50-60 dkg)
8 dl alaplé
4 dl kókusztej
10 dkg (1 csokor) medvehagyma
1 csokor petrezselyem

Tálaláshoz:
50 dkg gomba
3 evőkanál olaj
15 dkg rizstészta

A vaj és olaj keverékén egy lábasban üvegesre dinszteljük a felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a zöld currypasztát, néhány másodpercig pirítjuk. A karalábét meghámozzuk és kis kockákra vágjuk (minél kisebb a kocka, annál gyorsabban puhul meg), a lábasba tesszük- Átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel). Fedő alatt, kb. 15 percig főzzük, amíg a karalábé teljesen megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kókusztejet, majd néhány perc múlva a felaprított medvehagymát és petrezselymet. Az egészet turmixgépben, vagy botmixerrel simára pürésítjük. Tálaláshoz a csomagon szereplő utasítás szerint megfőzzük a rizstésztát. A gombát negyedeljük, vagy félbevágjuk, felhevítünk egy serpenyőt, amikor szinte füstöl, hozzáadjuk az olajat, majd a gombát. Nem mozgatjuk, hagyjuk teljesen megpirulni. Mindenki tányérjába teszünk a rizstésztából, rámerjük a levest, majd rászórjuk a gombát és friss, finomra aprított medvehagymát.

(Visited 4 747 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük