Kókusztejes crème caramel

Mind a francia, mind a spanyol gasztronómiában klasszikus és hétköznapi desszert a crème caramel/flan, vagyis a fordított, karamellaszirupos puding, igazi, sallangmentes bisztrófogás. Nekem most mégsem ezek az utazások, hanem a május elsejei nagy baráti találkozóink jutnak eszembe, amit huszonkét év után tavaly először (és idén minden valószínűség szerint másodjára) mosott el a pandémiás helyzet. Ezek a hetek mindig az év egyik csúcspontját jelentik számomra, és minden körülményes utazást, szervezést megérnek azok az érzelmes pillanatok, amikor egy év után viszontlátjuk egymást, és mindenki megérkezik a világ különböző pontjairól. Hiányoznak.

Mivel a társaságban jelentős a latin képviselet (Brazília, Venezuela, Bolívia), a nagy közös főzések során szinte mindig van egy este, amikor húst grillezünk, a desszert pedig mindig flan, amit Venezuelában “quesillo-nak” hívnak, és sűrített tej és sima tej keverékéből készül (a latin konyhák rengeteg édességhez használnak sűrített tejet). Az én alábbi változatom egy kicsit könnyebb, kókusztejjel ajánlom. (Update: kókusztej alatt nem a vizesebb kókuszitalt értem, amit pl. kávéba szoktak önteni, hanem a sűrűbb, főzéshez használtat, aminek lehetőleg minél magasabb a kókusztartalma. Pl. az Aroy márkájú kartondobozos tökéletes, én többnyire azt használom). Ennek az egyszerű desszertnek két titka van: az állaga és a karamella keserűsége. Előbbi lágy krémességét a vízfürdő biztosítja. A karamellánál nagyon fontos, hogy tényleg sötét színűre készítsük, kell a kesernyéssége, ha túl világos, akkor egyszerűen csak édes ízt ad hozzá, de nem hozza a kontrasztot a telt ízű pudinghoz. Nem mellesleg az egyik legpraktikusabb –mindössze három hozzávalóból álló - desszert, a karamellától eltekintve szuperegyszerű elkészíteni, és mivel előző nap érdemes gőzölni, hétvégi ebédek, vendégségek népszerű zárófogása lehet. Lehet egyszemélyes szuflétálkában is készíteni, ebben az esetben a sütőben töltött gőzölési időt kb. 20 percre kell csökkenteni.

Kókusztejes crème caramel
Hozzávalók (4-6 adag)

8 + 8 dkg cukor
4 egész tojás
½ vaníliarúd kikapart magja
5 dl kókusztej
csipet só

Kikészítünk egy téglalap formájú (kb. 28x12 cm-es ) gyümölcskenyérformát (de lehet kerek jénai tál is).

8 dkg cukrot egy kis lábasban sötét borostyánszínűre karamellizálunk. Ennek az a titka, hogy nem kevergetjük a cukrot, nem nyúlunk hozzá, hagyjuk, hogy szépen, magában felolvadjon. Amikor már egy része elkezd barnulni, megmozgathatjuk az edényt, hogy egyre nagyobb hányad olvadjon, karamellizálódjon, amikor meg már szinte a teljes mennyiség karamellizálódótt, akkor már belekeverhetünk. A lényeg, hogy tükörsima, fényes, teljesen kristálymentes karamellánk legyen, a színe sötét – akkor kell levenni, amikor már pont megijednénk, hogy mindjárt megég. Kell ugyanis a kesernyés íz, ha nem visszük el a megfelelő fokozatig, akkor csak édes és egysíkú lesz.

A kész karamellát azonnal a forma aljába öntjük, mozgatjuk úgy, hogy egyenletesen, a forma teljes alját kitöltse. 10 percig hagyjuk állni, amíg lehűl és teljesen kopogósra keményedik.

Közben a 4 egész tojást kikeverjük a vaníliával és a másik 8 dkg cukorral (a cukornak ez a fele lehet alternatív édesítő, pl. xilit, eritrit). Lehetőség szerint ne elektromos kézi keverővel, csak sima kézi habverővel, mert nem akarjuk, hogy levegős, buborékos legyen a felülete.

A kókusztejet egy csipet sóval forráspontig melegítjük, majd a cukros tojáshoz keverjük. Ráöntjük a megszilárdult karamellára.

A sütőt előmelegítjük 150C fokra (alul/felül). A formát egy mélyebb tepsibe állítjuk, majd a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy kb. a forma 2/3-ig érjen. Lefedjük alufóliával és 40-45 percig gőzöljük.

A tepsiben (a vízben) hagyjuk lehűlni, majd hűtőbe tesszük (érdemes előző nap elkészíteni). Tálaláskor a formát egy forró vízzel teli edénybe/mosogatóba állítjuk kb. tíz percre, hogy a karamella sziruposra, folyósra tudjon olvadni, és könnyen ki tudjuk borítani a pudingot. Egy kerekélű késsel körbelazítjuk a pudingot, a formára teszünk egy tálat, majd óvatosan, fejjel lefelé kiborítjuk, hogy a karamellaszirup felülre kerüljön, és lecsorogjon. A tál kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy olyan legyen, aminek van egy kis pereme, és nem folyik le róla karamellaszirup.

(Visited 7 118 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

7 hozzászólás

  1. Kedves Zsófi,

    csak kérdezném, hogy hány százalékos kókusztejet használsz?
    Előre is köszi,

    SPéter

  2. jaj de jó, hogy erre rákérdezel, ki is egészítem mindjárt. Az nagyon fontos, hogy ne kókuszitalt használjunk (pl. Alpro stb)., hanem főzéshez használt, sűrűbb kókusztejet, aminek minél magasabb a kókusz/kókuszkoncentrátum tartalma. Én az Aroy kartondobozosat, vagy a Mae Ploy konzervdobozosat szeretem legjobban használni.

  3. Lehet egyszemélyes szuflétálkákban is készíteni, igen, csak akkor a gőzölési időt kb. 20 percre kell csökkenteni!

    1. A tepsit biztos nem kell lefedni, hisz a sütőből sem megy ki a gőz. A formát annál inkább, különben szétázik a flan.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük