Itt termett a datolyaszilva!

Lédús, mézes, édes, vaníliás, illatos, sárgabarackos, az egyik legfinomabb őszi gyümölcs. Egyetlen titka az érettségi foka, olyat kell választani, ami puha, de feszes, mintha egy érett ringlót választanánk. A datolyaszilva ugyanis olyan gyümölcs, hogy ha rossz, még éretlen pillanatában kapjuk el, akkor egy életre elmegy tőle a kedvünk. Jó hír viszont, hogy utóérő, azaz ha mégis csak kőkeményet kapunk, akkor néhány nap alatt szobahőmérsékleten beérik, amit felgyorsíthatunk úgy, hogy papírzacskóba tesszük egy banánnal. A datolyaszilva / kakigyümölcs/ hurma/ sharon-gyümölcs mind egy gyümölcs különböző fajtái és elnevezései. Eredetileg Ázsiában őshonos, azon belül is leginkább Kínában és Japánban termesztették. A kakigyümölcs (diospyros kaki) a legelterjedtebb, ez Kínában őshonos, és az 1800-as években került Európába. A datolyaszilva (diospyros lotus) alapvetően ugyanaz, csak egy másik fajta–ez Dél-Kelet Ázsiában, valamint Dél-Kelet Európában őshonos, ez az, amelyet Spanyolországban és Olaszországban is termesztenek. Ez utóbbit említi az Odüsszeia is, mint az Istenek gyümölcsét, amely annyira finom volt, hogy akik ettek belőle, nem akartak többé hazatérni. A Sharon-gyümölcs pedig egy nemesített fajta, amelyet kizárólag Izraelben termesztenek. Ezt az egészséges, igen magas béta-karotin tartalmú gyümölcsöt leginkább nyersen, felszeletelve a legfinomabb fogyasztani. Ázsiában, arab országokban nagy mennyiségben aszalják. Ezen kívül a gyümölcspépet lehet használni sütemények készítéséhez is, Amerikában pl. az egyik leghagyományosabb édesség a belőle készült édesség: persimmon pudding. A jó hír viszont, hogy egyáltalán nem kell külföldre menni érte, mivel nem csak, hogy könnyen beszerezhető itthon, de még meg is terem, termelői piacokon már lehet vele találkozni. Hurma jó! Íme néhány ötlet a változatos felhasználására:

Rukkola datolyaszilvával, kecskesajttal és pirított dióval
Citromos-mézes-olívaolajos vinaigrette öntettel összeforgatjuk a rukkolát. Felszeletelt datolyaszilvára halmozzuk, majd megszórjuk morzsolt kecskesajttal, vagy fetával és durvára aprított pirított dióval, vagy mandulával.

Grillezett kecskesajt datolyaszilvával és mandulával
A felkockázott datolyaszilvára pici mézet csorgatunk, majd a sütő grillfokozatán kb. 4-5 perc alatt dzsem-szerű állagúra sütjük. A sütési idő utolsó percében hőálló tálkában betesszük a vastagabb szeletre vágott kecskesajtot/fetát is, azt épp csak átlangyosítjuk, a széle picit megpirulhat. A kecskesajtot a grillezett gyümölccsel, néhány szem pirított mandulával és pirítóssal tálaljuk.

Garnéla csípős datolyaszilvás koktélmártással
A szürke garnélákat bambuszpárolóban, vagy párolóedényben kb.6-7 perc alatt meggőzöljük, amíg rózsaszínűre vált a színe. Közben elkészítjük a koktélmártást: 4 adaghoz összepépesítünk (villával, vagy botmixerrel) egy nagyon érett datolyaszilvát. Hozzáadunk 1 teáskanál édes chiliszószt, 1 káváskanál csípős chiliszószt, 1-2 evőkanál citromlevet, 1 teáskanál ecetes tormát, 1 teáskanál frissen reszelt tormát, pici mézet, sót, borsot. A garmélát ezzel a mártással tálaljuk.

Vaníliás joghurt datolyaszilvával és ropogóssal
A görög típusú, sűrű joghurtot kikeverjük mézzel, vaníliával és pici citromlével. Poharakban rétegezzük durvára tört kekszmorzsával, pirított dióval és a felkockázott gyümölccsel.

(Visited 2 380 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük