Kovászolt zöldparadicsom lestyánnal és csilivel

Lesajnált kissé ez a kiváló fűszernövényünk, talán azért, mert a vegetafélék meghatározó zöldfűszere, és sokan azonnal az ízfokozók tolakodó, mesterséges ízére asszociálnak. Pedig igen változatosan lehet használni a konyhában, kiváló tojásos, burgonyás, káposztás ételekbe és nagy kedvenc babbal, paradicsommal is. Kezelhetjük státuszánál nagyvonalúbban is, és az egész, nagy leveleket keverhetjük friss salátába is, vagy petrezselyem helyett a töltött csirke töltelékét is feldobhatjuk vele. A lestyán Ázsiában és a Földközi tenger körül őshonos, de már az ókori görögök és rómaiak is nagy becsben tartották gyógyító hatása miatt. Állítólag ugyanis mindenre gyógyír, a reumától az emésztési panaszokig. Az afrodiziákum kvalitásairól nem is beszélve. A magyar konyha csak módjával használja, az erdélyi annál inkább. A nemzetközi gasztronómia mostanság újra felfedezi magának – sós, karakteres ízével kifinomult meglepetéseket lehet okozni egy ételben. Felbukkan koktélokban (cukorszirupba áztatják, majd szódával és ginnel, esetleg prosecco-val öntik fel). A csodás Salt étteremben frissen préselt almajuice-t ízesítenek vele. Kiváló burgonyás, gombás, pirospaprikás, káposztás ételekben, ropogósra lehet sütni forró olajban, vagy savanyúságokba is belecsempészhetjük.

Az alábbi kovászolt paradicsomban is ez történik – most van a zöldparadicsom szezonja, próbáljátok ki! A receptet Olia Hercules Kaukasis című könyvében néztem ki már vagy két éve, ő zellerlevéllel tölti meg a paradicsomot, és az üvegbe is kerül szárzeller. A lestyánnal is kiválóan működött. Több változatot próbáltam ki - kenyérrel a tetetjén, vagy anélkül, különböző fűszerek, zöldfűszerek –és végül arra jutottam, hogy a végeredmény ízében nincs számottevő különbség, maga a kovászolás és az általa elért frissítő, savanyú íz a meghatározó. Nálam 5 nap alatt érett be megfelelően savanyúra (konyhapulton, nem direkt napfényben), utána tettem hűtőbe.

Kovászolt zöldparadicsom lestyánnal és csilivel
Hozzávalók (egy 2 literes üveghez)

1 kg zöldparadicsom
1,5 liter szűrt víz
2 púpos evőkanál (30 g) só
10 szem szegfűbors
10 szem bors
4 gerezd fokhagyma, meghámozva, vékonyra szeletelve
1 piros chili, kimagozva, vékonyra szeletelve
fél csokor lestyán, levelei lecsipkedve

A paradicsomokat megmossuk, majd egy éles késsel keresztet vágunk a tetejébe, olyan mélyre, hogy egyben maradjon, de a mélyedésbe tudjuk tenni a fűszereket. A “zsebbe” helyezünk egy-egy szelet fokhagymát, egy darab chilit és egy-egy levél lestyánt. A felöntő folyadékhoz egy lábasban felforralunk 1,5 liter vizet, hozzáadjuk a sót, és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik. A sós léhez adjuk a szegfűborsot, borsot, ízlés szerint egyéb fűszereket is, amit savanyúságokhoz kedvelünk (pl. koriander-, és mustármag). Az üveg aljába tehetünk pár szál lestyánt vagy kaprot. Ezen elrendezzük a megtöltött zöldparadicsomokat (a pontos mennyiség a paradicsom méretétől, formájától is függ, ha nem fér mind egy nagy üvegbe, elrendezhetjük több, kisebb üvegben is. A kihűtött sós levet ráöntjük a paradicsomokra, úgy, hogy teljesen lepje el. A tetejére fordított tálkát, vagy muszlin anyagot teszünk, majd kb. 4-5 nap alatt érleljük, kovászoljuk, mint egy kovászos uborkát. Amikor elérte a kívánt érettséget, hűtőbe tesszük. Olia Hercules: Kaukasis c. könyve nyomán.

Üvegek sterilizálása: Forró, mosogatószeres vízzel, vagy mosogatógépben a legerősebb programon mossuk el az üvegeket és a fedőket. Alternatívaként forrásban lévő vízbe is tehejtük, majd 110C fokos sütőben 10 perc alatt megszáríthatjuk.

(Visited 8 853 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

9 hozzászólás

    1. Én kovászos uborkát kenyér nélkül készítem mert gluténmentesen étkezem, tökéletesen kovászolódik, krumplit rakok bele.

    1. A magyar nyelvben sajnos összemosódnak a fogalmak és a technikák – az elmúlt száz évben nem igazán volt jelentősége annak, hogy megkülönböztessük őket.

      A kovászolt szó használata szuper volt Zsófi részéről, ez ugyanis a legkifejezőbb arra a módszerre, hogy nyitott edényben oxigén jelenléte mellett a tejsavbaktériumok ÉS élesztőgombák is elszaporodnak a savanyúságunkban (a vadkovász ugyanezzel az eljárással készül).

      Amire Te gondolsz, az kovászos, tehát kovász hozzáadásával készült lehetne (helyes és logikus szóhasználat szerint a kovászos uborkaként ismert termék pedig vagy kenyeres uborka vagy kovászolt uborka kellene, hogy legyen).

      🙂

  1. Ha nincs kenyér, akkor “a kovászolás és az általa elért frissítő, savanyú íz” nem lehet “meghatározó”, mert nincs kovászolás. Nem?

  2. A kenyér csak felgyorsítja az erjedési folyamatot, de nem feltétele, a kovászos uborka is simán megkovászolódik kenyér nélkül is, csak sós vízzel (vagy a pl. a kimchi is). A jellegzetes savanyú íz a tejsavas erjesztés eredménye, azaz laktofermentalas eredménye, a kovaszolasi folyamatot termeszetes tejsavbakterium+sos le+zoldseg/gyümolcs cukortartalma inditja el.

  3. Meg fogom próbálni nagyon szép egészséges tojás tyúktojás nagyságú zöld paradicsomjaim vannak még a fagyok előtt le szedem őket kíváncsi vagyok milyen lesz!

  4. Az, hogy úgy kovászoljuk/érleljük, mint a kovászos uborkát, az azt jelenti, hogy ennek is 4-5 nap napsütés és meleg kell? Ezt nagyon szívesen megcsinálnám, van is sok zöld paradicsom a bokron, csakhogy nálunk ilyenkor már nincs meleg, és úgy néz ki esni is fog most napokig. Megérik konyhapulton is vajon, szobahomersekleten (20 C körül van itthon a konyhában)?
    Köszi!!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük