Grúz paradicsomsaláta fokhagymás-korianderes dióval

A nyár kétségtelenül a paradicsom évszaka, augusztusra pedig megérkezik a valódi, napon érett, legzamatosabb, szabadföldi paradicsomok szezonja. Egy tökéletes paradicsommal az égvilágon semmit nem kell csinálni, pici sóval és jó olívaolajjal maga a mennyország. Néhány éve szerencsére itthoni piacokon is hozzájutni ízes, régi fajtájú, különleges paradicsomokhoz (a nemzetközi gasztronómia heirloom vagy heritage tomatónak nevezi őket), ezek szabálytalan alakúak, színesek, lédúsak, telt ízűek, és sokkal-sokkal finomabbak az átlag paradicsomoknál. Sárga, fekete, zöld, csíkos, cirmos – teljes színkavalkádban pompáznak a piaci standokon és a kertekben. Ezekből a paradicsomokból leginkább nyers ételeket érdemes készíteni, felesleges őket hőkezeléssel elrontani. Mozzarellával, sőt burrata-val a legjobb nyári vacsora. Utóbbi pugliai specialitás, olyan, mintha egy mozzarellaburokba töltöttek volna sűrű, de még folyós, krémes sajtot vagy tejfölt. Létezik belőle hazai is, csemegeüzletekben lehet néha találkozni vele. Remekül passzol a paradicsomhoz a sós, krémes feta és rengeteg kapor is. Bátran párosítsuk a paradicsomot gyümölcsökkel is, különleges és izgalmas salátákat alkothatunk például nektarinnal, vagy görögdinnyével, ilyenkor egy csipet chili sem árt. Az alábbi grúz, diós paradicsomsaláta is pompás, ha valaki nem szereti a koriandert, azt egyszerűen hagyja el belőle.

Grúz paradicsomsaláta fokhagymás-korianderes dióval
Hozzávalók (4 adag)

50 dkg színes paradicsom, felkarikázva
2 fürtös uborka, felkarikázva
2 evőkanál fehérborecet
½ kávéskanál mustár
0,5 dl olívaolaj
1 evőkanál finomra aprított hagyma, vagy újhagyma
só, bors
8 dkg dió
1 csokor petrezselyem
1 csokor kapor
1 csokor koriander
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl olívaolaj

A paradicsomokat és az uborkát felkarikázzuk, és elrendezzük egy nagy tálon. Vinaigrette öntetet készítünk az ecetből, mustárból, olívaolajból, belekeverjük az egészen finomra aprított hagymát is. Vékonyan meglocsoljuk vele a paradicsomot. A diót, a petrezselymet, kaprot, koriandert, fokhagymát és olajat aprítógépben durvára aprítjuk, olajjal és kevés vízzel a pesztónál valamelyest sűrűbb állagúra pépesítjük, a dió maradjon enyhén darabos. Sóval, borssal ízesítjük. A paradicsom és uborka tetejére kanalazzuk. Megszórhatjuk még egy adag zöldfűszerrel, de szokták keménytojással, vagy fetaszerű sajtokkal is tálalni.

(Visited 2 401 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük