Fokhagymás párolt zöldségek osztrigaszósszal

Állunk mindannyian a Bálint-kert standja előtt a hajnali piacon, maszkban, távol egymástól, kígyózó sorban, látszólag fegyelmezetten, kollektívan türelmesen. Szegény termelő is próbálja gyorsítani a tempót, mindenkinek az az érdeke, hogy minél többen hozzájussanak az áhított zöldekhez. Nincs most csevej, kérdezősködés, válogatás. Így fordulhat elő, hogy a mezei vásárló nagy örömében, hogy sorra került, hirtelen mindent megvesz, ami a héten termett. Aztán otthon megállapítja, hogy picit elgaloppírozta magát, és azt a tetemes mennyiségű szivárványmángoldot, szárbrokkolit, cukorborsóhéjat, bébi bok choit, vagy más, érdekes ázsiai zöldet el is kell készíteni valamilyen módon. A bevált ételek mellé nagyszerű ötleteket lehet szerezni a nemzetközi konyhákból, különösen például a koreai, vagy a perzsa gasztronómiából, amelyek bármennyi zöld levelet egy perc alatt eltüntetnek. Az alábbi párolt zöldség a kantoni konyha jellegzetes fogása. Mint az ennyire egyszerű fogások többségénél, itt sem a recept maga a lényeg, hanem a technika, amit gyakorlatilag bármilyen zöld, leveles zöldséggel alkalmazni lehet, illetve az apróságok, amire érdemes odafigyelni a tökéletes végeredmény érdekében, például, hogy a fokhagyma ne keseredjen meg a pirítástól vagy hogy a zöldeket ne főzzük túl. Az osztrigaszósztól nem kell megijedni, bármelyik, ázsiai élelmiszereket áruló üzletben könnyen beszerezhető kb. szójaszósz áron, és a kamrában gond nélkül eláll. Nincs sem hal, sem osztriga íze, füstös, sós-édes, szirupos, mintha szójaszószt kevernénk egy jó BBQ szósszal. A Bálint-kert pedig szombat reggelenként a Fény utcai piacon árulja csodás zöldségeit.

Fokhagymás párolt zöldségek osztrigaszósszal
Hozzávalók (2 kis adag)

50 dkg zöldség, vegyesen, pl.:
bok choi, mángold, spárga, cukorborsóhéj, brokkoli, karalábélevél
2 evőkanál osztrigaszósz
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál nádcukor
1 dl víz
0,5 dl olaj
2 kis gerezd fokhagyma, finomra aprítva
só, bors

A zöldségeket előkészítjük: megmossuk, megpucoljuk, ha nagyobb méretű bok choit, vagy más keleti leveleket használunk, akkor leveleire szedjük, ha bébi bok choi-t, akkor félbevágjuk, vagy egészben hagyjuk. Egy nagy lábasban vizet forralunk, csipet sót teszünk bele. Amikor forr, akkor néhány másodpercre belehelyezzük a zöldségeket, azaz blansírozzuk. A keményebb zöldségeket picit hosszabb ideig, a leveleket épp csak néhány másodpercig, amíg összeesnek. Figyeljünk, hogy minden szép zöld és ress maradjon. Közben egy kis tálkában összekeverjük az osztrigaszószt a szójaszósszal, nádcukorral és vízzel. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát és néhány másodpercig pirítjuk. Hozzáadjuk a kikevert szószt, és pár másodperc alatt sziruposra főzzük. Beletesszük a blansírozott zöldeket, és éppen csak átforgatjuk, hogy a szósz mindenütt egyenletesen érje. Azonnal tálaljuk, magában, vagy főtt rizzsel, sültek, halak mellé.

(Visited 2 857 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük