A borsó meg a héja

A friss zöldborsó rövid, igazi szezonja június. Habár egyike azon kevés zöldségeknek, amelyekkel egész évben főzhetünk, mivel fagyasztva is élvezhető (sőt, így szinte biztosabb a zsengesége és a megfelelő cukortartalma), azért a nagy közös borsópucolásnak (és a közben elfogyasztott borsómennyiségnek) nincs párja. Mint ahogy a csipetkés/galuskás, zsenge zöldséges borsólevesnek, vagy a petrezselymes zöldborsófőzeléknek sincs. A klasszikusok mellé most egy igazi korszakalkotó újítást ajánlok, ami tavaly óta számomra a snack-ek snackje. Az egészben, héjastul grillezett zöldborsó snack-et a japán éttermekben felszolgált zöld edamame, azaz szójabab ihlette – helyette most a borsóhüvellyel együtt grillezett zöldborsó tarolhat. A borsószemek is megpuhulnak, az igazi kuriózum azonban a héja, amivel így még egy bónusz élvezeti kört ad magából a borsó. Kézzel fogyasztjuk, a héjából csak úgy kiesszük a szemeket, közben pedig a fogunkkal lehúzzuk a héjáról azt a rengeteg, édes borsóízt, amit az rejt magában.

A grillezett borsóhoz recept nincs is, egyszerűen csak olívaolajjal összeforgatva, forró sütőben meg kell sütni. Azért rejlik itt még egy érdekesség, a borsó mellé kínált vegán majonéz. Az aquafaba-t, azaz a csicseriborsó főzővizét már korábban bemutattam, akkor csokoládéhab készült belőle, sokan ki is próbáltátok. Ezúttal a majonézt próbáltam ki vele, nagyszerű eredménnyel, tökéletes lett!

Grillezett zöldborsó snack:
A sütőt előmelegítjük grillfokozatra. Egy tepsit leterítünk alufóliával. Rászórunk néhány maréknyi zöldborsót – nem kell pucolni, a borsóhüvellyel együtt sütjük! Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, majd 6-10 percig grillezzük – ki kell tapasztalni a sütőn, hogy kinek pontosan hány perc a sütési idő, nekem a budapesti konyhámban 6 perc, a kunmadarasiban 10. Akkor jó, amikor a héj felületén már barna, sütési pöttyök jelennek meg. Langyosan, durva szemű sóval meghintve kínáljuk, fröccs, sör, italok mellé.

Vegán, chilis majonéz aquafaba-ból
Hozzávalók (200 g majonézhez)

0,5 dl aquafaba, azaz főtt csicseriborsó, vagy fehérbab lehűtött főzővize (vagy konzerv leszűrt leve)
1 kávéskanál dijoni mustár
csipet só
frissen őrölt bors
1,5 dl semleges olaj (szőlőmag-, vagy napraforgó)
0,5 dl olívaolaj
1 kávéskanál chiliszósz (pl. sriracha, vagy gochujang)
1 kávéskanál fehérborecet

Egy teljesen zsiradékmentes, üveg- vagy fémtálba tesszük a 0,5 dl (50 ml) aquafaba-t. (Egy 400g-os konzerv csicseri, vagy bab leszűrt leve általában 150ml). Hozzáadjuk a dijoni mustárt, sót, borsot, majd elektromos kézi habverővel néhány perc alatt habosra keverjük. Ekkor lassan, vékony sugárban elkezdjük hozzáadagolni az olajakat, úgy, hogy közben folyamatosan keverjük (tehát mint egy igazi majonéznél). Ahogy veszi fel az olajat, úgy kezd el sűrűsödni. Az igazi majonéznél könnyebb, habosabb lesz, de abszolút be fog sűrűsödni! 150-200 ml olajat vesz fel. Amikor megfelelőnek látjuk az állagát, akkor ízesíthetjük, pl. chilivel, kevés ecettel vagy citromlével, egyéb ízesítőkkel. Dobozban, lefedve, 1 hétig áll el a hűtőben, és ebből a mennyiségből 2 dl lesz.

(Visited 3 866 times, 4 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük