Bableves házi csipetkével & füstölt nyelv joghurtos Waldorf salátával

Készítem a különböző összefoglalókat, heti menüjavaslatokat, ahogy kértétek, elsőként pedig máris jöjjön egy olyan dupla recept, ahol olyan ételeket ajánlok, amiknek egyes elemeit több alkalomra lehet felhasználni. Természetesen mindenkinek más van most otthon, de szinte mindannyian kevesebb húst főzünk, takarékosabban, átgondoltabban, a kamrakészletünket használjuk, és igyekszünk minél kevesebbet boltba menni, én is heti egyszerire tervezem. Ebben a bejegyzésben három receptet találtok: a bablevesét – hátha van olyan kezdő olvasóm, aki most fog életében először nekiállni, ebben mindent precízen mértem, úgyhogy kövessétek bátran. Füstölt nyelvet most nyilván nehéz beszerezni, nekem egy pár héttel ezelőtti rendezvényem miatt maradt egy, azt használtam fel. Helyette bármilyen darab füstölt húst tudtok használni, de készülhet a bableves egész nyugodtan húsmentesen is. A csipetke készítés nagyszerű relaxációs tevékenység, amibe a gyerekeket is be lehet vonni, készülhet rögtön nagyobb mennyiség is, befőttes üvegben nagyszerűen eláll. Bableves helyett más levesbe is tehetjük. A Waldorf saláta hagyományosan zellerrel, almával és sok majonézzel készül, utóbbit joghurtra cseréltem, így könnyebb. Nem kell megijedni a zellertől, az előfőzéstől és a többi hozzávalóval tompul a földes íze, ami miatt sokan nem szeretik. Remélem, mindenki talál benne valamilyen használható segítséget, dolgozom a további recepteken és segítő összefoglalókon.

Vigyázzatok magatokra, és maradjatok otthon! Szeretettel, Zsófi

Első nap:
-füstölt lé főzése
-bab beáztatása

Füstölt nyelv joghurtos Waldorf salátával
Hozzávalók (4 adag)

Füstölt nyelv
1 füstölt nyelv (vagy más füstölt hús, kb. 30-50 dkg)
1 egész hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
10 szem egész bors

Joghurtos Waldorf saláta
50 dkg zeller (egy nagy zellergumó fele), meghámozva, felkockázva
2 alma, vegyesen zöld és piros, felkockázva
2 dl görög joghurt
1 evőkanál majonéz
1 kis citrom leve
1 evőkanál méz
1 evőkanál magos mustár
1 marék dió, durvára vágva
Tálaláshoz: durvára vágott dió, alma, olívaolaj, chili, tárkony

 

 

A füstölt nyelvet hideg vízben feltesszük főni. Amikor forr, leszedjük a habját. A főzőléhez adjuk az egész hagymát (héjastul), a fokhagymagerezdeket (héjastul), a babérlevelet és az egész borsot. Kb. 1 óra alatt teljesen puhára főzzük (a főzési idő változó lehet, 45 perc után érdemes nézegetni. Én kuktában szoktam főzni, úgy hamarabb megpuhul). Amikor puha a nyelv, kivesszük a főzőléből, és amikor már lehűlt annyira, hogy kézzel hozzá tudunk nyúlni (de még meleg), akkor lehúzzuk róla a külső, kissé érdes hártyáját, azaz a „zokniját”. A levet lehűtjük, és másnapig eltesszük. Így megdermed, és a tetejéről könnyen le tudjuk majd szedni a zsírt, mielőtt a bablevest főzzük belőle. Vékonyra szeletelve tálaljuk, hűtőben napokig eláll, hidegen is nagyon finom.

A salátához meghámozzuk a zellert, és kb. fél cm-es kockákra vágjuk. Vizet forralunk, amibe sót és kevés citromlevet teszünk, ebbe dobjuk a zellerkockákat. 2-3 percig főzzük, amíg a zeller elveszíti nyersességét, de kissé ropogós marad, nem fő szét. Leszűrjük. Az almát (héjastul) felkockázzuk. Az öntethez egy nagy tálban (amiben majd a salátát keverjük) simára keverjük a joghurtot, pici majonézt, mézet, citromot, mustárt, sózzuk, borsozzuk. Összeforgatjuk az öntettel a zöldségeket. Kimondottan jót tesz az ízeknek, ha áll néhány órát, de előző nap is elkészíthetjük. Tálaláskor egy kis salsát keverünk mini almakockákból (a szeletelésnél megmaradt végek), dióból, olívaolajból, chiliből és kis zöldfűszerből, pl. tárkonyból).

Második nap:

Zöldséges bableves házi csipetkével
Hozzávalók (kb. 8 adag)

50 dkg szárazbab, egy éjszakára beáztatva
só, bors
5 (kb. 50 dkg) sárgarépa, meghámozva
2 fehérrépa, meghámozva
2 evőkanál zsír, vagy olaj
3 dkg liszt
1 evőkanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
Tálaláshoz: tejföl

Csipetke:
1 tojás
kb. 10 dkg liszt
csipet só

 

 

A babot előző este nagy mennyiségű hideg vízben beáztattuk. Leszűrjük, az áztatóvizet kiöntjük. A füstölt léről leszedjük a zsírt (ha van), nagy lábasba öntjük, és beletesszük a babot. Sózzuk, borsozzuk (óvatosan, a lé sósságától függően). Félig fedő alatt, kb. 50 percig főzzük, amíg a bab 2/3-osra puhul. A pontos főzési idő a bab fajtájától függ olyan 45 perc után érdemes ellenőrizni. A zöldségek kb. 15-20 perc alatt fognak megpuhulni, tehát akkor kell a leveshez adni, amikor a bab már nagyjából puha, közepe is puha már, de még nem főtt szét. A zöldségeket meghámozzuk, felkarikázzuk, és a levesbe tesszük. Amikor minden megpuhult, berántjuk a levest (nem nagyon vastagra, még a csipetke is sűríteni fogja). Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, vagy olajat, beleszórjuk a lisztet, és zsemleszínűre pirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, hozzáadunk egy evőkanál pirospaprikát (ha van füstölt, az nagyon jó hozzá), és belereszelünk két gerezd fokhagymát. Néhány percig keverjük, majd beleöntjük a forró levesbe és habverővel elkeverjük. Ekkor tesszük bele a csipetkét, amivel kb. 10 percig főzzük.

Házi csipetke:
A csipetkéhez egy tálba 10 dkg lisztet szórunk, amit összekevertünk egy nagy csipet sóval. A közepébe mélyedést formázunk, és beleütünk egy tojást. Villával felverjük, majd a villa segítségével apránként, egyenletesen elkezdjük beledolgozni a lisztet. Amikor nagyjából összeállt, akkor kézre váltunk, és elkezdjük deszkán összegyúrni, főleg a kezünk, főleg a tenyerünk tövével, tehát párnás alsó részével dolgozunk. Nem kell megijedni, ha keménynek tűnik a tészta, a pihentetés alatt szépen ki fog simulni. Ha mégis nagyon morzsalékosnak, száraznak tűnik (tojás nagyságától, liszt fajtájától is függhet), egy-egy csepp vízzel segítünk (de tényleg csak minimálissal). Gombócot formázunk, és frissen tartó fóliával lefedve, kb. 1 órát hagyjuk pihenni. Mielőtt elkezdünk vele dolgozni, átgyúrjuk. Egyszerre kb. a gombóc negyedével lehet kényelmesen dolgozni, tehát attól függően osztjuk szét a tésztát, hogy hányan csipetkézünk. Azt a tésztadarabot, amivel éppen nem dolgozunk, kis zacskóba, vagy folpack-ba tesszük, mert nagyon hamar szárad, és úgy nem lehet már vele dolgozni. Pici darabokat csippentünk le a tésztából, maradhat szabálytalan, vagy gömbölyíthetjük kicsit az ujjunkkal. Készíthetünk belőle nagyobb adagot előre, vagy rögtön belefőzzük a levesbe. Ebből a mennyiségből kb. 15 dkg csipetke lesz, ami a fenti mennyiségű levesbe pont elég.

(Visited 6 521 times, 6 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

  1. Szia Zsófi,
    A bableveshez mennyi füstölt lé kell?
    Ha túl sós ez a füstölt lé, akkor sima vízzel vagy inkább zöldség alaplével öntsem fel?
    Köszi előre is 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük