Fordított rebarbarás sütemény

Nagyon szeretem a rebarbarát, leggyakrabban almával kevert morzsasütit készítek belőle, mert azt gyakorlatilag recept nélkül össze lehet dobni, vagy pitét, ami ugyan idő- és munkaigényesebb, viszont a ráfordított energia minden másodperce megéri.

Valahányszor Angliában járok, mindig csak irigykedem a gyönyörű, élénkpink rebarbarákért, amik valóban ilyen színűek anélkül, hogy eperrel kéne színezni. Itthon a zöld fajta terem, termesztése ráadásul nem is túl körülményes. Hétvégén egy nagyon kedves kunhegyesi követőmtől kaptam egy csokorral, amit frissen szedett nekem a kertjében – olyan finom zsenge és érett, intenzív ízű, hogy nem is hiányzott a dekoratív szín. Ez a süti készült belőle, nálunk nagy sikere volt, szívből ajánlom.

További rebarbara receptek a blogon:
http://chiliesvanilia.hu/receptek/?alapanyag=rebarbara

Fordított rebarbarás sütemény
Hozzávalók (12-14 szelet)

Kb. 75 dkg rebarbara
10 dkg nádcukor
fél citrom leve

Tészta:
2 tojás
12,5 dkg cukor
8+4 dkg vaj
2 dl natúr joghurt (jobb, ha sűrű, görög típusú)
fél citrom reszelt héja
22,5 dkg liszt
fél csomag sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só

A sütőt előmelegítjük 180C fokra.
A megmosott, megszárított rebarbarák két végét levágjuk, majd kb. 5 cm-es darabokra vágjuk. Nem szükséges meghámozni, mert a héja tartja össze a gyümölcsöt. A rebarbara darabokat egy tálba tesszük, megszórjuk 10 dkg nádcukorral és meglocsoljuk fél citrom levével. Kézzel átforgatjuk, alaposan „belemasszírozzuk” a cukrot, hogy mindenütt egyenletesen érje, majd 15 percig állni hagyjuk, amíg kissé levet enged. Közben kikeverjük a tésztát: a két tojást elektromos habverővel fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadunk 8 dkg olvasztott vajat, 2 dl joghurtot és a fél citrom reszelt héját, kikeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót. Egy 23cm-es kapcsos tortaformát, vagy 20x30cm-es tepsit, vagy hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral. Annak az alját alaposan kivajazzuk a 4 dkg puha vajjal. Ráöntjük a becukrozott rebarbarát és a levét is, majd ennek a tetejére simítjuk a tésztamasszát. 40-45 percig, tűpróbáig sütjük, ha közben nagyon elkezdene pirulni a teteje, lefedjük alufóliával. Hagyjuk, hogy kb. 15-20 perc alatt langyosra hűljön, ekkor fordítjuk meg a formát, és borítjuk ki egy tálra a süteményt, úgy, hogy a szirupos rebarbara kerüljön felülre. Vaníliafagyival, vagy mézzel kikevert görög joghurttal kínáljuk.

(Visited 7 049 times, 1 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük