Grúz diós spenótpástétom (phkali)

A legenda szerint Isten, miután megteremtette a világot, magához hívatta az összes népet, hogy mindenkinek kiossza a területét. A grúzok előző este buliztak és boroztak, ezért elkéstek, Isten szétosztotta a tájakat, mire odaértek. A Teremtő először dühös volt, és úgy döntött, hogy a grúzok nem kapnak földet. Ők azonban zavartalanul és derűsen letelepedtek nála, és újra elkezdtek zenélni és borozni. Istennek úgy megtetszett ez a kedves, barátságos nép, hogy végül úgy döntött, a Földnek azt a szegletét adja nekik, amelyet magának tartott meg: a kertjét. Így kerültek a grúzok a világ leggyönyörűbb és legtermékenyebb tájára. (Nana Ansari: Die georgische Tafel). Már pusztán az ország földrajzi adottságaiból és a gasztronómiai és borkultúra évszázados hagyományaiból következtetni lehet arra, hogy nem egy kispályás konyhaművészet az övék. Nem véletlen, hogy nemzetközileg is egyre felkapottabb. Csúcsminőségű alapanyagok, változatosság, sok zöldség és zöldfűszer, gránátalma, cékla, temérdek dió például az ismérvei, na meg a terülj-terülj asztalkám stílusú lakoma, amelynek neve: supra. Ezt először is roskadásig pakolják mindenféle előétellel: nagyszerű salátákkal, sajtokkal, zöldekkel, krémekkel. A pkhali a grúz konyha egyik ikonikus fogása, leginkább sűrű, krémes zöldségpástétomnak nevezném. Sok mindenből készülhet, leggyakrabban spenótból, céklából, póréból, néha zöldbabból, csalánból, káposztából, céklalevélből. A megfőzött, lehűtött zöldségeket darált dióval, fokhagymával, korianderrel és fűszerekkel pürésítik, majd tömör kis gombócokban, vagy kenhető krémként tálalják, sokszor gránátalmamaggal díszítve. A receptért köszönet Tekuna Gachechiladze grúz séfnek, aki nemrég Budapesten, a Budapest Marriott Hotel Peppers éttermében adott emlékezetes grúz vacsorát ,ezúton is nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött.

Grúz diós spenótpástétom (phkali)
Hozzávalók (6-8 adag)

2 kg friss spenót, megpucolva
20 dkg darált dió
4 gerezd fokhagyma, felaprítva
10 dkg tahini (szezámkrém)
½ kávéskanál Cayenne bors
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál só
30 dkg (3 nagy csokor) koriander, vagy petrezselyem
Tetejére: gránátalmamag

A spenótot megpucoljuk (a vastagabb szárakat eltávolítjuk), és nagyon alaposan átöblítjük. Forró, lobogó, sós vízben két-három adagban blansírozzuk, amíg összefonnyad. Lehűtjük, majd jól kinyomkodjuk, hogy minél kevésbé legyen vizes. Robotgépbe tesszük a darált dióval, fokhagymával, tahinivel, a fűszerekkel, és a felaprított korianderrel (vagy ha az nincs, petrezselyemmel). Krémesre pürésítjük. Kissé tömör, de lágy krémet kell kapnunk, az állagát a darált dió, illetve tahini hozzáadásával tudjuk szabályozni. Tálba, vagy kis tálkákba adagoljuk, a tetejét megszórjuk gránátalmamaggal. Ugyanezzel a módszerrel készíthetünk zöldségpástétomokat más zöldségből is, pl. sütőtökből, édesburgonyából, céklából, dinsztelt póréhagymából, de a különböző maradék zöld levelek (pl. kezeletlen cékla-, vagy reteklevél) felhasználására is nagyszerű ötlet. Kenyérrel, pitával kínáljuk.

(Visited 7 184 times, 2 visits today)
Print Friendly, PDF & Email

One comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük